A. Primele măsuri
* Recunoaşteţi-vă riscul
Majoritatea surselor de pericol ce duc la un atac cerebral pot fi excluse sau cel puţin reduse. Care dintre următoarele riscuri vi se potrivesc: * Fumaţi? * Staţi pe scaun aproape toată ziua? * Circumferinţa abdomenului dvs. (măsurată în locul cel mai pronunţat) depăşeşte 94 cm (la bărbaţi), respectiv 80 cm (la femei)? Dacă aţi răspuns afirmativ la una dintre întrebări, riscul dvs. de a face un atac cerebral sau o afecţiune cardiacă, o dereglare cardiovasculară sau un diabet - este mărit. Informaţi-vă despre riscurile pe care încă nu le ştiţi şi nu le simţiţi. * Ştiţi ce tensiune arterială aveţi? Dacă da: riscante sunt valorile de peste 130 şi 85 mmHg. * Cum staţi cu colesterolul şi cu glicemia? Dacă medicul dvs. a descoperit deja că suferiţi de o afecţiune cardiacă sau cardiovasculară, aţi reuşit să vă regularizaţi valorile în mod optim?
Indicii extrem de importante - vitale chiar - vă pot oferi unele date legate de rudele dvs. apropiate. Dacă sora sau fratele dvs. au suferit un atac cerebral, înainte de a împlini 55 de ani, riscul dvs. pentru această boală se dublează. Şi un atac cerebral timpuriu, un infarct sau o altă afecţiune cardiovasculară periculoasă suferită de părinţi pot fi un indiciu că există un balast genetic, şi-atunci este timpul să verificaţi împreună cu medicul profilul dvs. de risc.
* Ridicaţi-vă de pe scaun
Cea mai simplă metodă de reducere a riscului de atac cerebral o reprezintă mişcarea de zi cu zi. Statul permanent pe scaun - după cum arată tot mai multe studii - are urmări asemănătoare cu fumatul. Sângele stagnează, arterele devin rigide, inima slăbeşte. Cei ce şed zilnic mai mult de opt ore trebuie să facă o oră de mişcare pentru a anula urmările negative ale inactivităţii.
* Renunţaţi la ţigări
Dacă v-aţi hotărât să vă lăsaţi de fumat, ar fi benefic un eventual ajutor. Este o schimbare dificilă. Reuşeşte din "prima" (de unul singur) doar unul din 20 de oameni.
B. Pe ce trebuie să insistaţi
* Mâncaţi mai bine
* Găsiţi antrenamentul potrivit
Sportul acţionează mai bine decât orice medicament asupra vaselor sanguine. Pentru a vă proteja creierul trebuie, însă, să vă antrenaţi regulat şi durabil. Sportul trebuie integrat în viaţă. Fiecare trebuie să găsească singur sportul care i se potriveşte, care să se poată integra bine în viaţa de zi cu zi. Condiţia succesului este ca sportul să fie practicat cel puţin 45 de minute, de 3 ori pe săptămână.