Ingrediente (pentru o tavă): * Pentru prăjitură: 600 ml lapte, sare, 200 g orez (pentru orez în lapte), 100 g zahăr, 3 ouă, 250 g brânză de vaci (cremoasă), 100 g griş, 50 g migdale măcinate, 2 linguriţe praf de copt, 30 g migdale feliate (ştifturi). * În plus: ulei pentru tavă.* Pentru compot: 500 ml suc de mere, 3 linguri zahăr, 1 baton de scorţişoară, coaja rasă a unei lămâi, 2 linguri zeamă de lămâie, 250 g fructe uscate (mere, prune, caise...), 1 lingură amidon.
Mod de preparare: Prăjitura de orez şi brânză * Se dă în clocot laptele cu o priză de sare, se adaugă orezul şi se lasă să "se umfle" 25-30 de minute, amestecând din timp în timp. * Se freacă ouăle cu zahărul, până ce devin cremoase, se adaugă brânza de vaci, grişul, migdalele măcinate şi praful de copt, după care se încorporează în orezul călduţ. * Se tapetează tava cu hârtie pentru copt şi se unge hârtia cu ulei. Se-ntinde orezul în tavă, într-un strat gros de circa 2 cm şi se presară deasupra migdalele feliate. Se dă prăjitura la cuptorul încins la 180° şi se coace 20-25 de minute, până ce se rumeneşte frumos. Compotul * Se pune pe foc sucul de mere împreună cu zahărul, batonul de scorţişoară, coaja rasă şi zeama de lămâie şi când dă în clocot, se adaugă fructele uscate şi se lasă să fiarbă încet 30 de minute. Se mai dau într-un clocot şi se încorporează amidonul amestecat cu 4 linguri de apă. După ce a mai clocotit o dată, se ia compotul (gros) de pe foc, se îndepărtează batonul de scorţişoară, se lasă să se răcească şi se serveşte lângă prăjitura de orez.
Plăcinţele de orez cu zahăr şi scorţişoară
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 ml lapte, sare, 50 g orez (cu bob rotund), 2 linguri praf de budincă (cu gust de vanilie), 3 linguri făină, 2 linguri zahăr, 2 ouă, 40 g unt topit. * Pentru zahărul cu scorţişoară: 4 linguri zahăr, 2 linguriţe scorţişoară pisată. * În plus: 1 borcan cu compot de mere (circa 360 g).
Mod de preparare: * Se pune pe foc laptele cu o priză de sare şi când clocoteşte, se adaugă orezul, se lasă să "se umfle" la foc mic, circa 25-30 de minute, amestecând din timp în timp, şi apoi să se răcească. * Se amestecă praful de budincă cu făina, zahărul, 100 ml de lapte şi ouăle, se bat bine cu telul şi se încorporează în orezul fiert (amestecat, încă o dată, înainte). * Se-ncinge untul într-o tigaie, se pune în el câte-o lingură din compoziţia de orez, se aplatizează puţin şi se prăjesc "plăcinţelele" câte 2-3 minute pe fiecare parte. * Se lasă să se scurgă pe hârtie absorbantă. Se presară deasupra zahărul amestecat cu scorţişoara şi se servesc cu compot de mere.
Budincă de orez cu caise uscate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 ml lapte, sare, 60 g orez (cu bob rotund), 40 g caise uscate, 4 ouă (albuşurile şi gălbenuşurile separate), 80 g zahăr, 80 g unt, 4 linguri griş. * În plus: unt pentru formă (de guguluf), 2 linguri griş pentru presărat în formă, frişcă bătută.
Mod de preparare: * Se pune laptele pe foc, împreună cu o priză de sare şi când dă în clocot, se încorporează orezul şi se lasă să "se umfle" 25-30 de minute, amestecând din timp în timp. În ultimele 10 minute se adaugă caisele tăiate cubuleţe, se lasă orezul să se răcească. * Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi untul, până ce devin spumoase şi se încorporează în orezul fiert (amestecat bine, încă o dată). Se adaugă şi grişul şi pe urmă albuşurile bătute, cu un vârf de cuţit de sare. * Se toarnă compoziţia într-o formă de guguluf unsă şi presărată cu griş, şi se acoperă cu o folie de aluminiu. Se pune forma într-o cratiţă mare cu apă clocotită, se dă la cuptor şi se lasă budinca să se "facă" 45-50 de minute, la 180°. * După ce s-a răcit puţin, se desprinde cu un cuţit de marginile formei şi se răstoarnă pe un platou. Se serveşte cu frişcă bătută (uşor).