A. Primele măsuri
* Recunoașteți-vă riscul
Majoritatea surselor de pericol ce duc la un atac cerebral pot fi excluse sau cel puțin reduse. Care dintre următoarele riscuri vi se potrivesc: * Fumați? * Stați pe scaun aproape toată ziua? * Circumferința abdomenului dvs. (măsurată în locul cel mai pronunțat) depășește 94 cm (la bărbați), respectiv 80 cm (la femei)? Dacă ați răspuns afirmativ la una dintre întrebări, riscul dvs. de a face un atac cerebral sau o afecțiune cardiacă, o dereglare cardiovasculară sau un diabet - este mărit. Informați-vă despre riscurile pe care încă nu le știți și nu le simțiți. * Știți ce tensiune arterială aveți? Dacă da: riscante sunt valorile de peste 130 și 85 mmHg. * Cum stați cu colesterolul și cu glicemia? Dacă medicul dvs. a descoperit deja că suferiți de o afecțiune cardiacă sau cardiovasculară, ați reușit să vă regularizați valorile în mod optim?
Indicii extrem de importante - vitale chiar - vă pot oferi unele date legate de rudele dvs. apropiate. Dacă sora sau fratele dvs. au suferit un atac cerebral, înainte de a împlini 55 de ani, riscul dvs. pentru această boală se dublează. Și un atac cerebral timpuriu, un infarct sau o altă afecțiune cardiovasculară periculoasă suferită de părinți pot fi un indiciu că există un balast genetic, și-atunci este timpul să verificați împreună cu medicul profilul dvs. de risc.
* Ridicați-vă de pe scaun
Cea mai simplă metodă de reducere a riscului de atac cerebral o reprezintă mișcarea de zi cu zi. Statul permanent pe scaun - după cum arată tot mai multe studii - are urmări asemănătoare cu fumatul. Sângele stagnează, arterele devin rigide, inima slăbește. Cei ce șed zilnic mai mult de opt ore trebuie să facă o oră de mișcare pentru a anula urmările negative ale inactivității.
* Renunțați la țigări
Dacă v-ați hotărât să vă lăsați de fumat, ar fi benefic un eventual ajutor. Este o schimbare dificilă. Reușește din "prima" (de unul singur) doar unul din 20 de oameni.
B. Pe ce trebuie să insistați
* Mâncați mai bine
Regimurile duc, ce-i drept, la pierderea kilogramelor, dar sunt foarte puțini cei ce reușesc să-și mențină noua greutate pe durată lungă. Dacă vreți să slăbiți sau să vă hrăniți mai sănătos, ar trebui să vă modificați definitiv programul alimentar. Optați pentru modificări alimentare treptate, dar durabile. Înlocuiți băuturile cu conținut ridicat de zahăr, cu ceaiuri, produsele din făină albă cu produse din făină integrală, dulciurile cu fructe etc., consumați alcool cu măsură, renunțați la carne în favoarea legumelor, mâncați fructe și pește. Tensiunea arterială scade, printr-o astfel de schimbare, cu 5,2 mmHg (valoarea superioară), respectiv 2,6 mmHg (valoarea inferioară).
* Găsiți antrenamentul potrivit
Sportul acționează mai bine decât orice medicament asupra vaselor sanguine. Pentru a vă proteja creierul trebuie, însă, să vă antrenați regulat și durabil. Sportul trebuie integrat în viață. Fiecare trebuie să găsească singur sportul care i se potrivește, care să se poată integra bine în viața de zi cu zi. Condiția succesului este ca sportul să fie practicat cel puțin 45 de minute, de 3 ori pe săptămână.