Părul oglindeşte, înainte de toate, starea de sănătate a sângelui: dacă el e alimentat cu substanţele de care are nevoie, părul creşte sănătos şi bogat. Dimpotrivă, o alimentaţie "moartă", săracă în enzime şi vitamine, îşi pune pecetea, înainte de toate, pe păr.
Mătreaţa e semnul cel mai frecvent al unui păr bolnav. Cauzele ei sunt diverse. Mătreaţa mare, lipicioasă şi grasă, este cel mai adesea semnul sângelui "otrăvit". În cazul acesta, se recomandă un tratament intern cu mustăţi de porumb, crizanteme, plus o cură de curăţire a organismului. Exterior, pielea capului trebuie fricţionată, după fiecare spălare, cu ceai concentrat de crizanteme. Dacă vă confruntaţi cu aceste probleme, se recomandă să renunţaţi o vreme la alcool şi grăsimi animale.
Reţete pentru păr uscat, subţire şi contra mătreţii
Extern
Extract de nuci
Ingrediente: 7 nuci verzi, 1 pară, un vârf de cuţit de sare, puţin suc de lămâie.
Mod de preparare şi folosire: dimineaţa, ingredientele se rad, se amestecă şi se lasă să se pătrundă. Seara, se stoarce sucul printr-un tifon, se pune cu o pipetă la rădăcina părului făcut cărări şi se masează bine pe piele.
Acţiune: întăreşte pielea capului şi elimină mătreaţa uscată şi măruntă.
Masaj cu ulei de susan
Preparare şi folosire: 1/4 cană ulei de susan se pune la încălzit şi se masează pe pielea capului, cât de cald se suportă. Se lasă să acţioneze o jumătate de oră, apoi părul se spală în mod normal.
Nu există remediu mai bun pentru păr (spun chinezii) decât clătitul după spălat cu oţet aromat de lavandă. Un pumn de flori de lavandă sau rozmarin se opăresc cu un litru de oţet de mere şi se lasă la infuzat până ce se răceşte lichidul. Se toarnă într-un recipient, cu planta lăsată înăuntru. După o săptămână, se strecoară în altă sticlă curată şi poate fi folosit. Se toarnă o jumătate de pahar de oţet aromat în doi litri de apă călduţă. Se foloseşte ca ultimă apă de clătit.
Intern
* Ceai de crizanteme (se găseşte la magazinele naturiste) - şase flori uscate de crizanteme se opăresc cu 250 ml apă şi se lasă la infuzat vreme de 10 minute, cu vasul acoperit. Se strecoară şi se bea, uşor îndulcit cu miere. În China, florile se lasă în ceaşca de ceai şi la final se mănâncă. Lichidul este auriu şi parfumat.
* Ceai de mustăţi de porumb - 3 linguri de plantă uscată se opăresc cu 1/2 litru apă, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară şi se bea de-a lungul zilei, între mesele principale. Cura durează cel puţin patru săptămâni. În China, ceaiul de mustăţi de porumb se bea după masa de prânz, în loc de cafea.