Stimate domn, drept răspuns la întrebarea dvs., vă pot spune DA, se poate vindeca hiperalgia postzosteriană. De asemenea, răspund şi la întrebarea despre mecanismul de declanşare al zonei zoster (herpes zoster).
Zonă zoster este considerată o infecţie cutanată, dată de virusul Varicela Zoster. Este exact acelaşi virus care este responsabil şi pentru apariţia varicelei ("vărsat de vânt"). Prima infecţie dată de virusul Varicela Zoster duce la varicelă, iar după dispariţia ei, urmează un stadiu nou, în care virusul este cantonat în rădăcina nervilor, pentru o perioadă de mulţi ani. Reactivarea virusului, care poate avea loc în caz de sistem imunitar slăbit, produce o erupţie cutanată numită zona zoster sau varicela zoster.
Factorii de risc par a include vârsta. Durerile post zona zoster par să fie mai frecvente cu cât este mai în vârstă pacientul (la 60 ani, circa 60% din bolnavii de zona zoster au dureri, iar peste 70 ani, 75%), ele manifestându-se rar sub vârsta de 50 ani. În general frecvenţa durerilor tinde să scadă cu timpul, intensitatea cea mai mare fiind în prima lună după apariţia erupţiei. Nu există o predilecţie anume pe sexe.
Cel mai frecvent durerile apar după o erupţie de zona zoster, constituită din vezicule (mici leziuni pline de lichid), care se află de-a lungul traiectului unui nerv, câteodată al mai multor nervi învecinaţi. După dispariţia erupţiei, durerile pot continua cel puţin 3 luni. Ele pot avea caracter de junghiuri, înţepături, arsuri, usturimi. Există o formă de dureri post zona zoster, care are loc fără o erupţie aparentă, numită zoster sine herpete, având tendinţa de a afecta mai mulţi nervi şi cu dureri mai intense.
Din punct de vedere al medicinei alternative, cauzele enumerate sunt următoarele: prezenţa unui vânt cald patologic care afectează nervii, ducând la erupţia cutanată. Unde pătrunde mai adânc, poate să ducă la blocaje de-a lungul traiectelor energetice, cauzând dureri. Vântul este, în medicina orientală, energia legată de ficat, ceea ce ar putea explica de ce stresul psihic şi chiar fizic (suprasolicitarea) duc la slăbirea energiei protectoare a ficatului şi la posibilitatea de invazie cu energie patologică.
Posibilităţile naturiste de tratare includ:
* Atitudinea faţă de viaţă trebuie modificată. Astfel, pot fi de folos tehnicile de vizualizare pozitivă, în care omul se vede într-un loc frumos şi liniştit. Mai mult, problemele care ne "stresează" ar trebui privite într-o manieră mai calmă, ca fiind încercări care vor trece, provocări pe care trebuie să le acceptăm şi să le depăşim şi în urma cărora vom acumula experienţă.
* Meditaţia şi alte tehnici de relaxare ajută la eliminarea stresului.
* Mişcarea fizică tonifiază organismul, întăreşte energia de apărare şi dă un tonus pozitiv omului.
* Fizioterapia ar putea ajuta acolo unde pacienţii au pareză, din cauza durerii post-zosteriene.
* Plante medicinale aplicate sub formă de creme (capsaicina - din ardeiul iute) ajută la dureri. La început, ar putea fi dureri mai mari, apoi zona tratată amorţeşte. Alte preparate cu rezultate bune sunt crema cu gălbenele (Calendula), sunătoare (Hypericum), lemnul-dulce (Glycyrrhiza). Pe cale orală, se recomandă ceaiurile de lemn-dulce, sunătoare, valeriană, creţuşcă, salcie.
Atenţie la valeriană, să nu se folosească împreună cu alte substanţe sedative; creţuşca conţine aspirină, atenţie, deci, pentru cei care reacţionează la aspirină.
* Vitaminele cele mai importante: vitamina C, vitaminele B (B1 + B12), precum şi vitamina E.
* Dietă bogată în legume şi vegetale, mai ales cele uşor acre şi verzi, vor întări energia ficatului şi vor aduce un aport de vitamine.
* Acupunctura - este un tratament de elecţie. Deblochează canalele energetice, reechilibrează energia ficatului şi întăreşte energia de apărare.
* Homeopatia - este extrem de eficientă pentru durerile post zona zoster. Între medicamentele utile se numără Arsenicum album, Cantharis, Capsicum, Hypericum, Mezereum, Ranunculus bulbosus, Spigelia anthelmintica.
Fiindcă durerile post zona zoster pot semăna cu acelea date de alte boli serioase, cum ar fi infarctul miocardic, apendicita, chiar accidentul vascular cerebral, este foarte important să se consulte un medic specialist pentru a avea un diagnostic bun înainte de a porni la tratament.
Vă urez succes!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Cum putem vindeca un copil de amigdalită cronică cu stafilococ rezistent?"
(Răspuns pentru d-na MARIA STEREA, F. AS nr. 1044)
Faringo-adeno-amigdalita este inflamaţia amigdalelor, a mucoasei faringiene şi a întregului inel limfatic Waldayer (amigdale palatine, tubare, faringiană şi linguală). Cauzele cele mai frecvente sunt: adenovirusurile, streptococii, stafilococul patogen şi haemofilus Influenzae, cu transmitere aerogenă, mai rar digestivă şi de contact. Rolul normal, fiziologic, al inelului Waldayer constă în dezvoltarea sistemului de apărare imunitară a copilului la infecţiile repetate ale faringelui. Imunologii apreciază că este nevoie de aproximativ 60 de rino-adeno-faringite până la vârsta de10-12 ani, când sistemul imunitar al copilului poate fi comparat cu cel al adultului. Cunoaşterea acestui fapt este utilă atât medicului de familie, cât şi părinţilor, care au tendinţa să folosească abuziv antibiotice, cu consecinţe negative în dezvoltarea mecanismului imunitar al copilului. Antibioterapia este recomandată doar în cazurile grave, de angine bacteriene.
O problemă dificilă de diagnostic o reprezintă etichetarea amigdalelor bolnave drept "focar de infecţie" (pe baza unor criterii clinice şi paraclinice), responsabile de unele complicaţii la distanţă: reumatism articular acut, glomerulonefrită, determinări cardiace etc. în acest caz, indicaţia operatorie (amigdalectomia), ca mijloc de tratament în "amigdalita cronică - focar de infecţie", se va pune cu mult discernământ, prin colaborarea medicului specialist ORL cu medicul pediatru. În unele cazuri, se va proceda iniţial la adenoidectomie (extirparea "polipilor"), care determină diminuarea secundară în volum a amigdalelor palatine şi dispariţia recurenţelor. În cazul copilului dvs., vă recomand corectarea limfantismului, a carenţelor de vitamine şi imunitate. Se va utiliza cura heliomarină şi crenoterapia, după următoarea schemă de tratament:
* Hidratare corespunzătoare şi gargară cu ceai călduţ, combinat din: muşeţel, salvie, gălbenele şi tătăneasă.
* Badijonaj local cu glicerină boraxată, cu propolis sau soluţii iodurate (atenţie la alergia la propolis sau iod!).
* Apiterapie (miere de albine cristalizată şi fagure de miere căpăcit).
* Susţinerea terenului imunologic cu Sirop Imunitate sau ceai pentru imunitate Fares.
* Tonsilotren (homeopat) - 3x1 tabletă/zi.
* Decasept (conţine ulei de eucalipt, cedru, cimbru şi menta) - 2x1 tabletă/zi.
* Administrarea a 10-15 şedinţe de aerosoli salini, în staţiunile Ocna Sibiului, Govora, Bazna sau "salina la domiciliu cu Ocnasept-spray" (aerosol salin natural cu extract din plante medicinale aromatice-poate fi comandat la tel.: 0269/21.78.61, 0733/67.87.85, e-mail: sanmedsb@gmail.com
* Repetarea exudatului faringian şi a secreţiei nazale, cu examenul bacteriologic în antibiogramă, atât la copil, cât şi la părinţi (pentru depistarea unui eventual purtător sănătos de Streptococ/ Stafilococ patogen).
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie şi bioenergie - Bucureşti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)
"Vreau să scap de paraziţi"
(Răspuns pentru ONUS ZAVAŢCHI - sat Coştini, jud. Maramureş - F.AS nr. 1241)
Pentru viermi intestinali, există un tratament naturist care este alcătuit din:
Dietă:
Alimente recomandate: grâu, porumb, orez, orz, fasole, legume fierte cu condimente şi ghimbir, usturoi, băuturi alcoolice, ceai negru, cafea fără zahăr şi lapte, apă fiartă fierbinte, brânză, ardei iute, piper negru, ghimbir, papaia, banană, castravete, măr.
Alimente interzise: fructe acre sau dulci, carne, peşte, produse lactate (excepţie brânză), zahăr, melasă, cartofi, alimente grase, nuci, biscuiţi, apă nefiartă, lichide.
Observaţie: Cu o oră înainte de culcare, se bea o cană de ceai de cimbrişor şi se consumă 50 de seminţe crude de dovleac. Porţia pentru copii de 1-4 ani = 10-12 seminţe, porţia pentru adulţi şi copii de 5-10 ani = 30 de seminţe.
Strict interzis a se mânca prea mult.
Mâncărurile se vor condimenta cu cimbru, coriandru, anason, afin şi pelin.
Reţetă naturistă
* Durează 14 zile, iar cantitatea totală de seminţe de dovleac este de 1,4 kg. * 100 g seminţe de dovleac pisate cu coajă cu tot, se acoperă cu o infuzie preparată din 2 linguriţe de seminţe de anason sau flori de cimbru (alternativ) opărite cu 250-300 ml apă fierbinte. Se lasă o noapte, apoi se trece pasta formată printr-un tifon. Se amestecă din nou cu lichidul strecurat şi se împarte în trei porţii şi se ia dimineaţa, la prânz şi seara, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Vă doresc multă sănătate!
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriţionist - Timişoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Mă balonez, indiferent ce-aş mânca"
(Răspuns pentru ANONIM, F. AS nr. 1234)
Cele mai importante cauze pentru care apare balonarea sunt: deficitul enzimatic, dezechilibrul florei intestinale, pancreas exocrin cu deficienţe, vezică biliară leneşă etc.
Ce este de făcut în aceste condiţii?
În primul rând, este nevoie de o dietă echilibrată şi variată, care să aibă în vedere o combinaţie corespunzătoare a alimentelor. Se va evita consumul fructelor pe stomacul gol. Apa se consumă la distanţă de cam o oră înainte şi după masă. Se înlătură din consum carbogazoasele, zahărul alb, pâinea albă. De asemenea, este foarte important a se efectua câteva investigaţii care să releve nivelul de tolerabilitate la gluten şi lactoză.
Principalele remedii care se pot administra sunt: enzime digestive (amilază, lipază, protează), probiotice şi prebiotice (oligozaharide), condimente (chimen, coriandru, fenicul), aloe vera etc. De asemenea, înaintea începerii luării acestor remedii, de mare folos ar fi administrarea unui curăţitor, care să conţină fibre, plante cu efect antiparazitar şi probiotice.