Cei care vor să încerce tratamente antiîmbătrânire trebuie să ştie că remediile naturale au avantajul de a nu afecta pielea în niciun fel, ba chiar îi oferă beneficii multiple. Chiar dacă în farmacii şi în magazinele cu cosmetice găsim numeroase creme, soluţii şi alte remedii "miraculoase", care promit succes garantat, ar fi bine să înţelegem că avem la îndemână şi remedii naturale, uneori chiar în propria bucătărie!
O posibilă schemă de tratament antiîmbătrânire pentru ten (faţă, gât şi decolteu) ar putea arăta astfel:
* Aplicarea unui albuş de ou bătut bine pe faţă, în special pe zonele ridate, pentru a reda elasticitatea pielii.
* Mască dintr-o linguriţă de miere şi o lingură de apă de trandafiri - se masează cu pasta obţinută faţa şi decolteul, se lasă apoi să acţioneze 20 de minute, după care se clăteşte pielea cu apă călduţă.
* Mască din două caise bine coapte, o linguriţă de suc de lime, două linguri de miere şi puţin lapte rece. Se aplică masca pe faţă, se lasă să acţioneze o oră, apoi se clăteşte cu apă călduţă.
* Se masează tenul cu ulei de cocos sau de migdale, după baie, când se absorb cel mai bine.
* Se consumă suc proaspăt de aloe - benefic pentru piele.
* Se aplică zilnic pe faţă ulei de argan - hidratează pielea şi îi reglează nivelul de sebum (e unul dintre cele mai bune tratamente antiîmbătrânire!).
* Se bea zilnic ceai verde, care duce la o mai bună tonifiere a pielii.
* Se consumă cât mai multe fructe şi legume crude, pentru conţinutul lor ridicat în antioxidanţi, care menţin pielea tânără şi strălucitoare.
Pentru persoanele interesate de longevitate, de aspectul tineresc şi de binele personal ar trebui să conteze fiecare masă pe care o consumă. Una dintre cele mai bune modalităţi de a profita de aceste mese constă în consumul mai mare de fructe şi legume. Acestea sunt, de fapt, adevăratul izvor al "tinereţii veşnice"!
ELENA JOSAN, fitoterapeut - Remedii universale
- "Bătrâneţe, haine grele" se spune. Un proverb care priveşte pe toată lumea, deşi depinde de noi să facem "hainele" mai uşoare, ba chiar să nu le simţim -
1. Opriţi "duşmanii" la poartă
În fiecare dimineaţă când vă treziţi, propuneţi-vă să ţineţi răul departe de dvs. Acceptaţi doar purtătorii de bine, prieteni veseli, cu gândire pozitivă, care, la fel ca cea negativă, este contagioasă. Gândirea negativă eliberează în sânge substante dăunatoare, care provoacă dereglări fiziologice.
2. Ţineţi sub control tensiunea arterială
Odată cu îmbătrânirea, tensiunea arterială afectează tot mai mult speranţa de viaţă. Ea este una din cele mai sigure cauze ale îmbătrânirii. Ţineţi-o permanent sub control, înainte s-o ia razna.
3. Balsam dintr-o sută de flori
Avem nevoie de un borcan sau o sticlă cu gâtul larg, care se închide ermetic, şi de un pahar de alcool dublu rafinat. Când apar primele flori netoxice în natură şi în grădină (ciuboţica-cucului, zambile), înlăturăm atent codiţele, părţile verzi şi punem în borcan câte 3-5 linguri de fiecare specie. Când înfloresc copacii fructiferi, liliacul, teiul, culegem şi de pe ramurile lor câte o mână de flori, şi adăugăm în borcan. Procedăm la fel şi pe timp de vară, şi toamna, adăugăm flori de sezon şi câte un pahar de alcool, astfel ca florile să fie acoperite cu cel puţin 2 degete. Toamna puteţi să completaţi compoziţia cu fructe de păducel, măceş, rădăcini de cicoare, păpădie, obligeană. Când este gata, nu este obligatoriu să strecuraţi tinctura. Folosiţi preparatul intern, câte 15-25 de picături, diluate cu 150 ml de apă sau ceai.
4. Inhalaţii cu tinctură de odolean (valeriană)
Reglează tensiunea, somnul şi activitatea sistemului nervos. Din sticluţa cu tinctură (se găseşte în farmacii) se inhalează aroma cu nara stângă, în timp ce nara dreaptă este apăsată cu degetul mare. Se repetă cu nara dreaptă. Expiraţia se face pe gură. La început, se fac 2-3 inhalaţii, seara, înainte de culcare. Se poate ajunge, treptat, la 5 inhalaţii. Un număr mai mare poate provoca dureri de cap.