Supă de varză roşie
Ingrediente (pentru 4 persoane): 40 g unt, 2 cepe mici, 1 căţel de usturoi, 500 g varză roşie, 600 ml zeamă de legume, 300 ml vin alb sec, 1 linguriţă zeamă de lămâie, 1 linguriţă praf de curry, 1 vârf de cuţit scorţişoară, nucşoară rasă, sare de mare (fină), piper negru.
Mod de preparare: Se pune untul într-o cratiţă (oală) mai mare şi se lasă să se topească la foc potrivit. Se toacă ceapa şi usturoiul (măricel), se taie varza roşie fâşii şi se dunstuiesc toate, în untul încins, circa 1 minut. Se sting cu zeama de legume şi vinul alb şi se adaugă zeama de lămâie, praful de curry, scorţişoara, puţină nucşoară rasă şi piper. Se lasă supa să dea în clocot, după care se fierbe încet, la foc mic, 20 de minute, până ce se înmoaie varza roşie. Se mixează şi se trece apoi piureul obţinut printr-o sită fină. Se mai gustă supa o dată şi se serveşte imediat.
Supă de cartofi cu pătrunjel verde
Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 tulpini (mici) de praz, 1 ceapă mică, 450 g cartofi mărunţi, 1 1/2 lingură unt (sau ulei de măsline), 2 foi de dafin, 120 ml vin alb sec, sare de mare (fină), 1 1,2 l apă (sau zeamă de legume), 40 g pătrunjel verde tocat (nu prea mărunt), piper negru.
Mod de preparare: * Se îndepărtează frunzele de praz de culoare verde închis, iar partea de culoare deschisă se taie felii. Ceapa şi usturoiul se taie rondele subţiri. * Se topeşte untul într-o oală (potrivit de mare), la foc mijlociu, se adaugă prazul, ceapa, usturoiul, foile de dafin şi cartofii şi se călesc circa 7 minute, amestecând din timp în timp, până ce se înmoaie puţin. * Se face focul mai mare, se sting legumele cu vinul alb şi se fierb aproximativ 3 minute, până ce lichidul devine siropos (are consistenţa unui sirop). Se adaugă 1 1/2 linguriţă de sare, apoi apa se lasă să dea în clocot, după care se face focul - din nou - mai mic şi se acoperă oala cu un capac (nu chiar complet). * Se fierbe supa 20 de minute, se adaugă pătrunjelul tocat şi încă puţină apă, dacă pare prea groasă. Se lasă să mai fiarbă încet alte 10 minute, până ce se sfarmă cartofii. * Se îndepărtează foile de dafin şi se mixează supa, până ce se obţine un piure omogen. Cei ce preferă cartofii bucăţi mixează doar jumătate şi o amestecă cu bucăţile mai mari. Se gustă de sare şi se presară cu piper (mult!) proaspăt măcinat.
Supă de conopidă cu salată de verdeţuri
Ingrediente (pentru 4 persoane): * Pentru supă: 2 linguri ulei de rapiţă (sau de floarea-soarelui) presat la rece, 150 g ceapă tocată, 2 căţei de usturoi, 400 g conopidă, 600 ml lapte degresat, sare de mare (fină), piper negru. * Pentru salată: 1 ceapă mică, 50 g verdeţuri proaspete (mărar, tarhon, pătrunjel), 60 g alune (prăjite, decojite şi tăiate mărunt), 2 linguriţe ulei de rapiţă (sau floarea-soarelui), 2 linguri oţet de mere, sare de mare (fină), piper negru, 1/2 linguriţă zahăr (opţional).
Mod de preparare: * Se-ncinge uleiul, la foc mic, într-o oală mai mare, şi se dunstuiesc în el ceapa şi usturoiul - ambele tocate - până ce devin sticloase, dar fără să se rumenească. Se taie bucăţele buchetele de conopidă şi se călesc şi ele 2 minute, până ce se "leagă" aromele. Se adaugă laptele şi se fierbe, în continuare, 10 minute, până ce se înmoaie conopida. * Se mixează supa până ce se obţine o masă omogenă şi netedă, se sărează şi se piperează. * Pentru salată, se taie ceapa rondele subţiri şi se pune într-un castron, împreună cu verdeţurile şi alunele. Se adaugă uleiul şi oţetul, se amestecă bine, după care se condimentează cu sare şi piper (eventual şi cu zahăr). Se garniseşte fiecare porţie de supă cu salata de verdeţuri şi se serveşte imediat.