Supă de varză roșie
Ingrediente (pentru 4 persoane): 40 g unt, 2 cepe mici, 1 cățel de usturoi, 500 g varză roșie, 600 ml zeamă de legume, 300 ml vin alb sec, 1 linguriță zeamă de lămâie, 1 linguriță praf de curry, 1 vârf de cuțit scorțișoară, nucșoară rasă, sare de mare (fină), piper negru.
Mod de preparare: Se pune untul într-o cratiță (oală) mai mare și se lasă să se topească la foc potrivit. Se toacă ceapa și usturoiul (măricel), se taie varza roșie fâșii și se dunstuiesc toate, în untul încins, circa 1 minut. Se sting cu zeama de legume și vinul alb și se adaugă zeama de lămâie, praful de curry, scorțișoara, puțină nucșoară rasă și piper. Se lasă supa să dea în clocot, după care se fierbe încet, la foc mic, 20 de minute, până ce se înmoaie varza roșie. Se mixează și se trece apoi piureul obținut printr-o sită fină. Se mai gustă supa o dată și se servește imediat.
Supă de cartofi cu pătrunjel verde
Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 tulpini (mici) de praz, 1 ceapă mică, 450 g cartofi mărunți, 1 1/2 lingură unt (sau ulei de măsline), 2 foi de dafin, 120 ml vin alb sec, sare de mare (fină), 1 1,2 l apă (sau zeamă de legume), 40 g pătrunjel verde tocat (nu prea mărunt), piper negru.
Mod de preparare: * Se îndepărtează frunzele de praz de culoare verde închis, iar partea de culoare deschisă se taie felii. Ceapa și usturoiul se taie rondele subțiri. * Se topește untul într-o oală (potrivit de mare), la foc mijlociu, se adaugă prazul, ceapa, usturoiul, foile de dafin și cartofii și se călesc circa 7 minute, amestecând din timp în timp, până ce se înmoaie puțin. * Se face focul mai mare, se sting legumele cu vinul alb și se fierb aproximativ 3 minute, până ce lichidul devine siropos (are consistența unui sirop). Se adaugă 1 1/2 linguriță de sare, apoi apa se lasă să dea în clocot, după care se face focul - din nou - mai mic și se acoperă oala cu un capac (nu chiar complet). * Se fierbe supa 20 de minute, se adaugă pătrunjelul tocat și încă puțină apă, dacă pare prea groasă. Se lasă să mai fiarbă încet alte 10 minute, până ce se sfarmă cartofii. * Se îndepărtează foile de dafin și se mixează supa, până ce se obține un piure omogen. Cei ce preferă cartofii bucăți mixează doar jumătate și o amestecă cu bucățile mai mari. Se gustă de sare și se presară cu piper (mult!) proaspăt măcinat.
Supă de conopidă cu salată de verdețuri
Ingrediente (pentru 4 persoane): * Pentru supă: 2 linguri ulei de rapiță (sau de floarea-soarelui) presat la rece, 150 g ceapă tocată, 2 căței de usturoi, 400 g conopidă, 600 ml lapte degresat, sare de mare (fină), piper negru. * Pentru salată: 1 ceapă mică, 50 g verdețuri proaspete (mărar, tarhon, pătrunjel), 60 g alune (prăjite, decojite și tăiate mărunt), 2 lingurițe ulei de rapiță (sau floarea-soarelui), 2 linguri oțet de mere, sare de mare (fină), piper negru, 1/2 linguriță zahăr (opțional).
Mod de preparare: * Se-ncinge uleiul, la foc mic, într-o oală mai mare, și se dunstuiesc în el ceapa și usturoiul - ambele tocate - până ce devin sticloase, dar fără să se rumenească. Se taie bucățele buchetele de conopidă și se călesc și ele 2 minute, până ce se "leagă" aromele. Se adaugă laptele și se fierbe, în continuare, 10 minute, până ce se înmoaie conopida. * Se mixează supa până ce se obține o masă omogenă și netedă, se sărează și se piperează. * Pentru salată, se taie ceapa rondele subțiri și se pune într-un castron, împreună cu verdețurile și alunele. Se adaugă uleiul și oțetul, se amestecă bine, după care se condimentează cu sare și piper (eventual și cu zahăr). Se garnisește fiecare porție de supă cu salata de verdețuri și se servește imediat.