Supe magice de legume

Redactia
- Orice ger se topește în fața unui bol cu supă fierbinte și aromată -

Supă de varză roșie

Ingrediente (pentru 4 persoane): 40 g unt, 2 cepe mici, 1 cățel de usturoi, 500 g varză roșie, 600 ml zeamă de legume, 300 ml vin alb sec, 1 linguriță zeamă de lămâie, 1 linguriță praf de curry, 1 vârf de cuțit scorțișoară, nucșoară rasă, sare de mare (fină), piper negru.
Mod de preparare: Se pune untul într-o cratiță (oală) mai mare și se lasă să se topească la foc po­tri­vit. Se toacă ceapa și usturoiul (mă­ricel), se taie varza roșie fâșii și se dunstuiesc toa­te, în untul încins, circa 1 minut. Se sting cu zeama de legume și vinul alb și se adaugă zeama de lămâie, pra­ful de curry, scorțișoara, puțină nucșoară rasă și piper. Se lasă supa să dea în clocot, după care se fierbe încet, la foc mic, 20 de minute, până ce se înmoaie var­za roșie. Se mixează și se trece apoi piureul ob­ținut printr-o sită fină. Se mai gustă supa o dată și se servește imediat.

Supă de cartofi cu pătrunjel verde

Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 tulpini (mici) de praz, 1 ceapă mică, 450 g cartofi mărunți, 1 1/2 lingură unt (sau ulei de măsline), 2 foi de dafin, 120 ml vin alb sec, sare de mare (fină), 1 1,2 l apă (sau zeamă de legume), 40 g pătrunjel verde tocat (nu prea mărunt), piper negru.
Mod de preparare: * Se îndepărtează frunzele de praz de culoare verde închis, iar partea de culoare deschisă se taie felii. Ceapa și usturoiul se taie rondele subțiri. * Se topește untul într-o oală (potrivit de ma­re), la foc mijlociu, se adaugă prazul, ceapa, usturoiul, foile de dafin și cartofii și se călesc circa 7 minute, amestecând din timp în timp, până ce se înmoaie puțin. * Se face focul mai mare, se sting legumele cu vi­­nul alb și se fierb aproximativ 3 minute, până ce li­chidul devine siropos (are consistența unui sirop). Se adaugă 1 1/2 linguriță de sare, apoi apa se lasă să dea în clocot, după care se face focul - din nou - mai mic și se acoperă oala cu un capac (nu chiar complet). * Se fierbe supa 20 de minute, se adaugă pătrunjelul to­cat și încă puțină apă, dacă pare prea groasă. Se lasă să mai fiarbă încet alte 10 minute, până ce se sfarmă cartofii. * Se îndepărtează foile de dafin și se mixează supa, până ce se obține un piure omogen. Cei ce pre­feră cartofii bucăți mixează doar jumătate și o ames­te­că cu bucățile mai mari. Se gustă de sare și se presa­ră cu piper (mult!) proaspăt măcinat.

Supă de conopidă cu salată de verdețuri

Ingrediente (pentru 4 persoane): * Pentru supă: 2 linguri ulei de rapiță (sau de floarea-soarelui) presat la rece, 150 g ceapă tocată, 2 căței de usturoi, 400 g conopidă, 600 ml lapte degresat, sare de mare (fină), piper negru. * Pentru salată: 1 ceapă mică, 50 g verdețuri proaspete (mărar, tarhon, pătrunjel), 60 g alune (prăjite, decojite și tăiate mărunt), 2 lin­gurițe ulei de rapiță (sau floarea-soarelui), 2 linguri oțet de mere, sare de mare (fină), piper negru, 1/2 linguriță zahăr (opțional).
Mod de preparare: * Se-ncinge uleiul, la foc mic, într-o oală mai ma­re, și se dunstuiesc în el ceapa și us­tu­roiul - ambele tocate - până ce de­vin sticloase, dar fără să se rume­nească. Se taie bucățele buchetele de conopidă și se călesc și ele 2 minute, până ce se "leagă" aromele. Se adaugă laptele și se fier­­be, în continuare, 10 minute, până ce se înmoaie co­­nopida. * Se mixează supa până ce se obține o ma­să omogenă și netedă, se sărează și se piperează. * Pentru salată, se taie ceapa rondele subțiri și se pune într-un castron, împreună cu verdețurile și alunele. Se adaugă uleiul și oțetul, se amestecă bine, după care se condimentează cu sare și piper (eventual și cu zahăr). Se garnisește fiecare porție de supă cu salata de ver­dețuri și se servește imediat.