În primul rând, trebuie înţeles că mastodinia este o condiţie frecvent întâlnită la femeile de vârstă reproductivă, dar şi în cazul celor aflate în pre şi post menopauză. În mod tipic, mastodinia reprezintă orice durere, sensibilitate sau disconfort la nivelul sânului sau în zona axilară. Asociată frecvent cu modificările fibrochistice ale sânului sau cu ectazia ductală (largirea canalelor galactofore), mastodinia este, cel mai probabil, rezultatul unei anomalii de dinamică hormonală. În special, mastodinia ciclică este o formă de mastalgie (durere a sânului) normală în timpul ciclului menstrual, fiind deopotrivă asociată cu sindromul premenstrual.
Cred că este important pentru dvs. să cunoaşteţi mijloacele terapeutice prin care puteţi combate mastalgia, ţinând cont şi de faptul că mastodinia poate fi o afecţiune chinuitoare, care se poate întinde pe o perioadă lungă de timp.
Terapia alopată utilizează pentru mastodinie, în principal, danazolul, bromcriptina şi tamoxifenul. Danazolul este un testosteron sintetic, care se leagă de receptorii de progesteron şi cei androgenici, cu efect terapeutic favorabil, în 70% din cazurile de mastodinie ciclică, şi 31%, în cele de mastodinie nonciclică. Bromcriptina este un agonist dopaminergic, care inhibă eliberarea de prolactină din hipofiza anterioară. Deşi poate determina efecte adverse, precum cefaleea şi ameţeala, tratamentul cu bromcriptină este eficient în cazurile de mastodinie, putând fi folosit şi în cazurile în care danazolul este contraindicat pentru femeile cu istoric de boală trombo-embolică.
Tamoxifenul, în doze mici, determină un răspuns favorabil la femeile cu mastodinie severă. Efectele adverse în cazul administrării tamoxifenului sunt minore şi, de aceea, este recomandat ca tratament farmacologic de primă linie. Alte opţiuni farmacologice includ administrarea de Lisuride maleat (agonist dopaminic care induce scăderea nivelului prolactinei, corelată cu rezoluţia mastodiniei). Antiinflamatoarele nesteroidiene topice (ex. diclofenac gel) scad, la rândul lor, severitatea durerii mamare.
Abordarea neconvenţională a mastodiniei se poate realiza prin remedii naturiste deosebit de eficiente în combaterea durerii, inflamaţiei şi restabilirea echilibrului hormonal care stă la baza mastalgiei, după cum urmează:
* Mastodynon - preparat fitoterapeutic cu eficacitate similară medicamentelor de substituţie hormonală, acţionează prin legarea de receptorii dopaminergici din hipofiză, reducerea sintezei crescute de prolactină şi reglarea dezechilibrului hormonal (estrogen/progesteron). Se administrează 30 de picături, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, cu puţin lichid.
* Mameldin (crema) - produs recomandat în mastodinie, mastoză, sindrom premenstrual etc., cu acţiune la nivelul receptorilor celulari din ţesutul mamar şi din alte ţesuturi hormonodependente. Doza zilnică recomandată este de 3-4 grame, aplicată prin masaj uşor pe suprafaţa sânului. Se mai pot utiliza remedii precum Hormon-Balance 45, Vitex (favorizează secreţia de progesteron prin stimularea corpului luteal, inhibă secreţia hipofizară de prolactină, reduce inflamaţia), extractul de muguri de zmeur, uleiul de germeni de soia (isoflavonele din soia au un impact important în inhibarea estrogenilor şi reglarea valorilor hormonale), Kamaiany etc. Să auzim numai de bine!
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)"
Bucureşti, str. Ştirbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro
"Sindromul picioarelor neliniştite e insuportabil"
(Răspuns pentru GH. BĂEŞU - Focşani, F. AS nr. 1247)
Sindromul picioarelor neliniştite (SPN) este o tulburare a sistemului nervos caracterizată prin crampe musculare dureroase, senzaţie de arsură, mâncărime, furnicături, înţepături, senzaţia de "insecte care se caţără", durere la nivelul picioarelor. Manifestările se accentuează în perioadele de relaxare sau după o perioadă îndelungată de timp fără mişcarea picioarelor, de unde şi nevoia imperioasă de a le mişca, pentru ameliorarea manifestărilor neplăcute. Manifestările SNP se pot produce şi în alte părţi ale corpului, ca de exemplu la nivelul braţelor. Intensitatea manifestărilor diferă de la foarte uşoară, până la severă, care impune tratament. Sindromul deteriorează somnul şi calitatea vieţii în general, prin oboseală în timpul zilei, depresie, anxietate şi reducerea performanţelor profesionale.
Sindromul poate fi primar (fără cauză cunoscută) sau secundar (legat de o altă afecţiune medicală). Sindromul primar debutează lent, înaintea vârstei de 40-45 de ani, este progresiv, se agravează cu vârsta şi este, în general, o moştenire genetică (afecţiunea este prezentă şi la alţi membri ai familiei).
Un număr mare dintre persoanele cu SPN manifestă şi sindromul mişcărilor periodice ale membrelor inferioare în timpul somnului, caracterizat prin mişcări spastice involuntare, care apar la 15-40 secunde. Acest sindrom nu trezeşte pacientul şi are acelaşi tratament ca şi SPN. Aproximativ un sfert dintre copiii diagnosticaţi cu tulburare de deficit de atenţie - hiperactivitate (ADHD) pot avea SPN şi sindromul mişcărilor periodice ale membrelor inferioare în timpul somnului. Cercetările demonstrează că cei mai importanţi factori în apariţia SPN sunt: tulburări ale nivelului şi acţiunii unor neurotransmiţători, în special dopamina, excesul de glutamat, concentraţiile scăzute de fier, de magneziu, de vitamine din grupul B-urilor, boala renală cronică, diabetul, afecţiunile vasculare cronice, hipotiroidita, poliartrita reumatoidă, consumul excesiv de alcool, tabagismul.
În Centrul de Medicină Integrativă SECOM(R), tratamentele naturale sunt elaborate pe baza analizei holistice a fiecărei persoane şi sunt asociate benefic tratamentelor alopate urmate de fiecare persoană. Astfel, putem ajuta la îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavului prin: * îmbunătăţirea şi echilibrarea nivelului unor neurotransmiţători; * reducerea factorilor favorizanţi ai sindromului (restabilirea nivelurilor de fier şi magneziu din organism în cazul unor deficite evidenţiate prin analize medicale, menţinerea metabolismului normal al glucozei, susţinerea funcţiei venoase, renale, tiroidiene etc.).
Pentru evaluarea stării globale de sănătate a pacientului, în Centrul de Medicină Integrativă SECOM(R) folosim şi informaţiile furnizate de testarea EIS (electroscanare interstiţială) care permite şi urmărirea evoluţiei stării de sănătate şi a rezultatelor obţinute prin administrarea tratamentului complementar adecvat.
Produsele folosite în Centrul de Medicină Integrativă SECOM(R) sunt extrem de bine verificate, decontaminate, purificate şi realizate pe baza unor tehnologii avansate şi cu standarde calitative foarte înalte, ceea ce le conferă eficienţă şi siguranţă maximă. Efectele benefice ale acestora au fost confirmate prin studii, analize şi observaţii clinice efectuate pe plan internaţional asupra produsului respectiv. Firmele producătoare aplică în activitatea lor cele mai noi cunoştinţe în domeniul biotehnologiilor, medicinei şi nutriţiei.
Abordarea holistică şi integrativă a pacientului, calitatea excepţională a produselor SECOM(R) (peste 300 tipuri) sunt factorii esenţiali pentru obţinerea unor rezultate favorabile şi în cazul dvs. dar şi al altor bolnavi care solicită în paginile acestei prestigioase reviste programe de tratamente naturale pentru diferite afecţiuni.
Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradiţională chineză - Bucureşti, str. Vasile Lascăr 169, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69
"Doresc un leac eficient pentru tratarea colonului iritabil"
(Răspuns pentru D. VOITINEANU, F. AS nr. 1146)
Colonul iritabil are o gamă largă de simptome care includ, pe lângă balonare, diaree şi constipaţie, şi dureri abdominale, provocate de iritarea intestinului gros. Încă nu a fost determinată cauza exactă a colitei, dar este legată adesea de stres, anxietate sau depresie.
Ce nu trebuie să faceţi: Nu consumaţi condimente sau prăjeli. Acestea sunt greu de digerat şi pot îngreuna funcţionarea sistemului digestiv. Nu consumaţi alimente reci, deoarece pentru încălzirea lor este nevoie de un supliment de energie din partea organismului în timpul digestiei, lucru care îngreunează funcţionarea sistemului digestiv. Nu beţi cafea sau alcool, deoarece stimulează pereţii deja sensibili ai intestinelor. Seara, să nu mâncaţi la ore târzii, nu va culcati târziu, încercaţi să nu vă agitaţi sau să vă supăraţi foarte uşor.
Terapii tradiţionale. Seara, cu două ore înainte de culcare, puneţi pe abdomen un prosop înmuiat în apă fierbinte, pe care îl acoperiţi cu o folie de plastic. Folosiţi o pernă electrică peste prosop şi folia de plastic. Menţineţi aşa timp de 20 minute şi repetaţi tratamentul în fiecare seară.
Folosiţi zilnic plasturi pe bază de plante sau centuri cu perniţe din plante chinezeşti. Acestea trebuie menţinute în zona buricului, deoarece acolo se găseşte un punct foarte important atribuit digestiei.
Remedii alimentare. Mâncaţi zilnic o porţie de iaurt, care ajută la refacerea florei intestinale necesară pentru digestia alimentelor.
Încercaţi reţeta oului cu oţet!
Ingrediente: un ou, 15 g ghimbir, 15 ml oţet de orez.
Preparare: puneţi ghimbirul şi oţetul într-un storcător şi obţineţi sucul. Bateţi un ou şi amestecaţi-l bine cu sucul, apoi ţineţi-l pe foc cinci secunde. Beţi amestecul o dată pe zi, timp de trei zile. Beţi-l încet, cu înghiţituri mici.
Masaj chinezesc, presopunctură şi acupunctură. Le puteţi practica la cabinete de specialitate.
Alte tratamente din medicina chinezească
* Dacă simţiţi în stomac o durere care radiază spre coaste şi vă lipseşte pofta de mâncare, luaţi produsele SI NI SAN şi WEI KANG şi urmaţi instrucţiunile medicului specialist.
* Dacă aveţi în abdomen o durere surdă şi continuă, care se intensifică dacă stomacul este gol şi se ameliorează la căldură, ori dacă vomitaţi, luaţi produsul WEI KANG şi urmaţi instrucţiunile medicului specialist.
* Dacă vă doare stomacul şi aveţi senzaţie de căldură care se agravează când mâncaţi, simţiţi că vă este sete şi sunteţi iritat, atunci luaţi produsul YI GUAN JIAN sau ZUO JIN WAN şi urmaţi instrucţiunile medicului specialist.