Însă secretul scăderii în greutate poate fi lesne de descoperit: ar trebui ca prin alimentaţie şi băuturi să acumulăm mai puţine calorii decât reuşim să consumăm prin activitatea fizică. Acest obiectiv e uşor de atins, dacă mâncăm porţii rezonabile, compuse predominant din fructe, zarzavaturi, leguminoase, cereale integrale sau nuci şi dacă ne mişcăm puţin în fiecare zi, sau în majoritatea zilelor. Şi dacă includeţi în meniurile dvs. şi alimentele pe care vi le prezentăm mai jos, pierderea kilogramelor va fi şi mai uşoară.
Alimente terapeutice împotriva supragreutăţii
Fasolea şi alte alimente bogate în fibre
Slăbitul nu înseamnă neapărat mai puţină mâncare. Ba, uneori, ar trebui să mâncaţi mai mult, dovadă e faptul că cei ce consumă frecvent fasole uscată, seminţe şi alte vegetale, îşi ameliorează vizibil regimul de slăbit. Explicaţia? Fibrele vegetale. De fapt, organismul nu poate să digere fibrele, şi cu toate acestea, există multe motive pentru care ele sunt folositoare atunci când vreţi să daţi jos kilogramele în plus. În primul rând, fibrele există în alimentele vegetale, sărace în calorii şi grăsimi, şi care pentru a fi consumate, necesită mai mult timp şi mai mult efort decât mâncarea cu fibre puţine ori alimentele industriale, precum cartofii prăjiţi la pungă. Şi, totodată, scade şi riscul unui consum prea ridicat. În afară de aceasta, fibrele au un volum mare, rămân mai multă vreme în stomac şi vă ajută, astfel, să vă simţiţi mai sătui.
Femeile ar trebui să consume zilnic 21-25 g de fibre, iar bărbaţii 30-38 g. Studiile arată că persoanele care optează pentru alimente bogate în fibre nu suferă de obezitate, iar cercetătorii au constatat că persoanele care au sporit conţinutul de fibre din alimentaţia lor cu 14 g au acumulat calorii mai puţine cu 100%, pierzând, astfel, în doar 4 luni, 2 kilograme. Rezultatele au fost şi mai impresionante la persoanele obeze.
Conform ministerului american al sănătăţii, următoarele alimente sunt cele mai bogate în fibre şi ar trebui să fie consumate zilnic:
* 1 ceaşcă de fasole verde - 19 g
* 1 ceaşcă de linte - 16 g
* 1 ceaşcă de tărâţe de ovăz - 15 g
* 1 ceaşcă de curmale - 14 g
* 1 ceaşcă de zmeură - 11 g.
Piperul de Cayenne
Bucatele bine condimentate provoacă transpiraţie, la fel ca activitatea sportivă. Cei ce-şi condimentează mâncarea cu 6-10 g de piper de Cayenne ard mai multe calorii şi se simt mai sătui după mese. Cantitatea de piper este destul de mare, şi usturimea din gură vă va preocupa atât de mult încât veţi uita de foame. Dar o încercare nu strică.
Ceaiul
După cum dovedesc cercetările, ceaiul verde are un efect termogen, adică activează metabolismul şi sporeşte numărul kilogramelor pierdute. Acest fapt se bazează, după cât se pare, pe compuşii săi principali: cofeina, miricetina şi quercitina. Un studiu tailandez din anul 2008 a ajuns la concluzia că ceaiul verde reduce greutatea corporală a persoanelor supraponderale şi pentru că le sporeşte acestora consumul de energie şi deci de calorii.
Dacă vreţi să slăbiţi, ar fi bine să înlocuiţi cu ceai absolut toate băuturile răcoritoare produse industrial.
Broccoli şi alimentele care conţin crom
Celor ce vor să slăbească li se recomandă, în prezent, suplimente alimentare cu crom, care stopează, pare-se, senzaţia de foame şi reduce pofta de mâncare. Dacă are efect, nu se ştie exact. Studiile făcute pe acest preparat n-au avut rezultate clare. Poate s-ar putea ca simpla asimilare de crom, în cantităţi rezonabile, prin alimentaţie, să fie de ajutor? Surse bune de crom sunt, printre altele, vinul roşu, broccoli, zeama de struguri, usturoiul şi cartofii (fără unt sau garnituri grase).
Ouăle şi alţi furnizori de proteine
Fiţi atenţi ca toate mesele şi gustările dvs. să conţină şi ceva proteine. Mâncaţi un ou la micul dejun sau puţină brânză slabă lângă pesmeţii de la ora 16. Alternativ, puteţi consuma şi multe produse din soia, dar şi fasole sau orez, furnizori de proteine vegetale sănătoase. Proteinele sunt cele care vă fac să vă simţiţi sătui mult după ce aţi mâncat, astfel că "ispita" este eliminată o bucată de timp.
Migdalele
Este clar că persoanele care doresc să slăbească trebuie să se abţină de la mâncare, şi ce i-ar putea ajuta mai bine, decât să poată ronţăi, din când în când, câteva migdale, despre care s-a dovedit că ajută la slăbit. În anul 2003, revista de specialitate "International Journal of Obesity" a publicat un studiu efectuat 6 luni de zile, pe 65 de subiecţi supraponderali şi obezi, care au fost supuşi la două diete diferite. La prima dietă, 39% din caloriile acumulate proveneau din grăsimi (în general "bune", nesaturate) şi 32% din hidraţi de carbon. În plus, participanţii consumau circa 80 g de migdale pe zi. A doua dietă era compusă din 18% grăsimi şi 53% hidraţi de carbon. Ambele grupe consumau zilnic aceeaşi cantitate (mică) de calorii şi acelaşi procent de calorii din proteine. Grupa cu "migdale" a avut o pierdere totală în greutate cu 62% mai mare, adică o scădere cu 50% mai mare din circumferinţa taliei şi cu 56% mai mult din grăsime decât grupa cealaltă. Însă nu trebuie să exageraţi când mâncaţi migdale, pentru că 30 g (circa 23 de bucăţi) conţin 163 kcal.
Produse lactate
Calciul nu ajută doar la întărirea oaselor ci şi la reducerea greutăţii. Cercetătorii au analizat datele unui studiu american asupra alimentaţiei şi au constatat că la persoanele cu cel mai ridicat aport de calciu, riscul de a deveni obeze era mai redus cu 85%. Dintr-o altă analiză, a unor studii mai vechi, rezultă că, la adulţi, orice creştere cu 300 mg a cantităţii de calciu asimilate înseamnă reducerea greutăţii corporale cu 2-3 kg.
În cadrul unui studiu realizat în anul 2005, cercetătorii au pus 32 de persoane supraponderale să ţină, vreme de 6 luni, unul din următoarele trei regimuri de slăbit: prima grupă a consumat mâncare cu calorii puţine, asimilând, prin hrană, 400-500 mg de calciu. A doua grupă a ţinut acelaşi regim alimentar, dar a primit, în plus, 800 mg de calciu, sub formă de suplimente. A treia grupă a trebuit să ţină un regim hipocaloric, cu 1200-1300 mg de calciu pe zi, sub forma a trei produse lactate. Subiecţii din prima grupă au pierdut 6,4% din greutate, cei din grupa a doua 8,6%, iar cei din grupa a treia 10,9%. Aceste diferenţe s-au evidenţiat şi în reducerea totală a grăsimilor din organism şi a reducerii circumferinţei taliei.
Este posibil ca o asimilare mai importantă de calciu să determine celulele să stocheze mai puţine grăsimi şi să consume mai multe. Ceea ce este bine pentru greutate şi s-ar putea, de asemenea, ca acest calciu să contribuie la "legarea" acizilor graşi din intestin, care ulterior nu mai pot fi absorbiţi de organism, fiind eliminaţi prin scaun.
Cercetările arată că produsele lactate bogate în calciu au un efect mai bun decât preparatele cu calciu. Încercaţi, deci, să mâncaţi zilnic produse care conţin mult calciu, cum sunt următoarele:
* 230 g iaurt - 415 mg
* 80 g sardine (cu oase) - 324 mg
* 40 g brânză Ceddar - 306 mg
* 230 g lapte slab - 302 mg
* 1/2 ceaşcă de tofu (produs cu calciu) - 204 mg.
Iar dintre furnizorii vegetali de calciu, trebuie amintiţi: boabele de soia, fasolea verde, frunzele de sfeclă şi sucul de portocală "îmbogăţit" cu calciu.