Incapacitatea PSD de a-şi pune premier liderul, pe Liviu Dragnea, care a venit la pachet cu un prim refuz de nominalizare din partea preşedintelui Klaus Iohannis, a întărâtat peste poate principalul partid de guvernământ. În loc să-şi dorească linişte şi soluţii, pentru punerea în aplicare a programului de guvernare, PSD pare pus pe harţă, mai ceva ca pe vremea lui Victor Ponta. Reţeta o ştim: inventarea de duşmani şi demonizarea lor, pentru "pricini" pur şi simplu scornite. Strunit în atâtea şi atâtea bătălii în ultimul deceniu, aparatul de "comunicare" merge ca uns. Şi cum principalul "suspect de serviciu", Traian Băsescu, nu mai prezintă interes în acest moment, trebuia inventat un alt "bau-bau": fostul premier Dacian Cioloş şi aparatul tehnocrat care a guvernat România în ultimul an. Deloc întâmplător, atacul la "moştenirea" Cioloş a început chiar din momentul în care au fost numiţi miniştrii şi secretarii de stat: câţiva anti-reformişti notorii se află în subordinea lui Sorin Grindeanu, oameni puşi dinadins să strice cât de repede (cum e deja cazul la Educaţie) ce-au făcut predecesorii lor. Atacul a devenit frontal odată cu inventarea unei presupuse "găuri" în buget de 10 miliarde, lăsată de Guvernul Cioloş. E de ajuns să citeşti burtierele televiziunilor de ştiri care ţin partea noii puteri, pentru a-ţi imagina că oamenii lui Cioloş au plecat, aşa cum se spunea mai demult despre Regele Mihai, cu vagoanele pline de bani, din Palatul Victoria.
Pus în faţa realităţii şi a demonstraţiilor clare ale specialiştilor, că e vorba doar de nişte proiecţii bugetare, ministrul de Finanţe a admis cu gura lui că nu a pomenit vreodată expresia "gaură în buget". Nici Liviu Dragnea nu o mai foloseşte, dar tot vrea o comisie parlamentară care să ancheteze principalii decidenţi din Guvernul Cioloş, pentru nişte marje de prognoze bugetare de care şi guvernele Ponta, şi guvernele Boc s-au folosit la vremea lor. Nimic ilegal, dar cine mai stă să calculeze cu mintea lui sau să verifice adevărul? De ce să ne preocupe buna guvernare, când e mai simplu să căutăm, din prima zi la putere, ţapi ispăşitori pentru eventualele nerealizări? Şi, apoi, de ce să nu o facem, dacă reţeta a funcţionat, şi dacă după ani şi ani de manipulări sfruntate, ţara te votează?
O lecţie pentru cei care visează să guverneze, pe viitor, România: nu te ajută cu nimic să ai un cabinet cu profesionişti, dacă nu ai şi câteva televiziuni campioane în manipulare şi o duzină de specialişti care în loc să gândească, să dea din cap.