Cum a devenit Cioloș noul Băsescu

Ciprian Rus
Campania electorală care tocmai a trecut a polarizat și mai mult decât eram obișnuiți societatea românească.

Incapacitatea PSD de a-și pune pre­mier liderul, pe Liviu Drag­nea, care a venit la pachet cu un prim refuz de no­mi­na­lizare din partea pre­șe­dintelui Klaus Iohannis, a întărâtat peste poate prin­cipalul partid de guver­nământ. În loc să-și dorească liniște și soluții, pentru punerea în aplicare a programului de guvernare, PSD pare pus pe harță, mai ceva ca pe vremea lui Victor Ponta. Rețeta o știm: inventarea de dușmani și demonizarea lor, pentru "pricini" pur și simplu scornite. Stru­nit în atâtea și atâtea bătălii în ultimul deceniu, aparatul de "comunicare" mer­ge ca uns. Și cum principalul "sus­pect de serviciu", Traian Băsescu, nu mai prezintă interes în acest moment, tre­buia inventat un alt "bau-bau": fos­tul premier Dacian Cioloș și aparatul tehnocrat care a guvernat România în ultimul an. Deloc întâmplător, atacul la "moștenirea" Cioloș a început chiar din momentul în care au fost numiți mi­niștrii și secretarii de stat: câțiva anti-reformiști notorii se află în subordinea lui Sorin Grindeanu, oameni puși dina­dins să strice cât de repede (cum e deja cazul la Educație) ce-au făcut pre­­decesorii lor. Atacul a devenit fron­tal odată cu inventarea unei presupuse "găuri" în buget de 10 miliarde, lăsată de Guvernul Cioloș. E de ajuns să ci­tești burtierele televiziunilor de știri care țin partea noii puteri, pentru a-ți imagina că oamenii lui Cioloș au ple­cat, așa cum se spunea mai demult des­pre Regele Mihai, cu vagoanele pline de bani, din Palatul Victoria.
Pus în fața realității și a de­mons­trațiilor clare ale specialiștilor, că e vorba doar de niște proiecții bugetare, ministrul de Finanțe a admis cu gura lui că nu a pomenit vreodată expresia "gaură în buget". Nici Liviu Dragnea nu o mai folosește, dar tot vrea o co­misie parlamentară care să anche­teze principalii decidenți din Guvernul Cio­loș, pentru niște marje de prognoze bugetare de care și guvernele Ponta, și guvernele Boc s-au folosit la vremea lor. Nimic ilegal, dar cine mai stă să calculeze cu mintea lui sau să verifice adevărul? De ce să ne preocupe buna gu­vernare, când e mai simplu să cău­tăm, din prima zi la putere, țapi ispă­șitori pentru eventualele nerealizări? Și, apoi, de ce să nu o facem, dacă re­țeta a funcționat, și dacă după ani și ani de manipulări sfruntate, țara te vo­tea­ză?
O lecție pentru cei care visează să guverneze, pe viitor, România: nu te ajută cu nimic să ai un cabinet cu pro­fesioniști, dacă nu ai și câteva televi­ziuni campioane în manipulare și o duzină de specialiști care în loc să gân­dească, să dea din cap.