- Vă propun să abordaţi sănătatea din perspectiva unui adevăr banal - viaţa este unică, este frumoasă şi merită trăită la maximum de intensitate. Nu în sensul de adrenalină, senzaţii tari ori situaţii limită. Ci cu bucurie pentru fiecare clipă de viaţă în parte, pentru fiecare făptură, pentru fiecare frumuseţe care ne înconjoară. Suntem dăruiţi zi de zi! În fiecare dimineaţă, de câte ori vedem lumina în fereastră, ştim că viaţa o ia de la început. Evident, depinde de fiecare din noi cum îşi fructifică această şansă extraordinară care este viaţa, dacă o trăieşte conştient sau inconştient, în numele sănătăţii sau... "fie ce-o fi". Chiar dacă în copilărie şi în tinereţe trăim cu senzaţia că suntem nemuritori, ar fi ideal să înţelegem cât mai rapid că doar dacă suntem sănătoşi în plan fizic ne putem permite să ne bucurăm de existenţa noastră şi în celelate planuri: mental, emoţional şi spiritual. Aceste aspecte sunt în legătură primordială cu fiinţa noastră. Fiecăruia dintre ele trebuie să îi acorzi suficientă atenţie ca să dobândeşti ce aştepţi, mulţumire şi împlinire. Există un nivel de bază al "igienei" fizice, spirituale şi emoţionale, în respect şi în consens cu valorile universale şi tradiţionale de care aparţii.
- Dacă ar fi să vă referiţi la ultima săptămână din viaţa dvs., ce activităţi sănătoase aţi aduce în discuţie? (odihnă, exerciţii fizice, alimentaţie etc.)
- Ultima săptămână demonstrează concret gesturile mele cotidiene de preocupare pentru sănătate, pe toate planurile - am fost de două ori la pilates (gimnastică, n.red.), am fost la şedinţa săptămânală de yoga, am dormit suficiente ore ca să îmi pot asigura un confort intelectual în activităţile de peste zi şi am urmat un plan alimentar echilibrat, în acord cu cunoştinţele mele de medic, corelate şi cu necesităţile organismului. Nu fac excese. Activitatea fizică o practic cu moderaţie şi cu plăcere. Ea nu trebuie să fie pentru nimeni un chin. Organismul răspunde solicitărilor doar dacă nu este agresat. Din şedinţele de yoga şi meditaţie, extrag beneficiile unei relaxări profunde, de care avem cu toţii nevoie pentru a face faţă provocărilor vieţii, unui context pe care este dificil să îl controlezi. Cred că toţi ne confruntăm cu asta. Trăim într-o societate extrem de tumultuoasă, încărcată de imprevizibil şi destul de agresivă.
- În ultima vreme se vorbeşte, poate cam în exces şi pe lângă problemă, despre echilibrul mental şi emoţional, dându-se sfaturi standard, greu de urmat. Fiecare om este un univers diferit... Dvs. în ce vă găsiţi echilibrul?
- Mă străduiesc ca în fiecare experienţă pe care o am să văd partea bună a ei, să mă încarc cu răbdare, cu înţelegere şi cu dorinţa de a afla. Marea bucurie mi-o conferă, însă, puterea de a schimba ceva în soarta celor mai puţin norocoşi. De trei ani, m-am alăturat organizaţiei umanitare creştine "World Vision" - şi alături de ei am lansat programul "Pâine şi Mâine", în parteneriat cu Lidl. Am reuşit până acum să hrănim peste 650 de copii la şcoală, dar scopul nostru principal este să îi motivăm să înveţe să vină la şcoală cu drag, să fie curioşi, să înţeleagă că şcoala e singura lor şansă pentru a avea o soartă mai bună decât părinţii lor. Este datoria fiecăruia dintre noi să intervenim, atunci când putem ajuta, în rezolvarea unor probleme sociale grave. Ca să nu mai vorbesc despre bucuria şi recunoştinţa acestor copii, care mă încarcă enorm sufleteşte. Cred că voluntariatul, facerea de bine concretă, evidenţa roadelor ei, este una dintre cele mai accesibile preocupări care îţi aduc sănătate fizică, mentală şi emoţională.
Cât despre tabieturile specific feminine, legate de îngrijire şi frumuseţe, eu sunt departe de a le considera ca fiind superficiale. Dimpotrivă. Ele aduc echilibru în viaţa unei femei, care, prin natura alcătuirii ei, trebuie să se îngrijească şi să îşi întărească încrederea în sine.
- Cum vă puneţi ordine în viaţa profesională? Cum vă planificaţi activităţile astfel încât să nu devină o corvoadă şi să vă lase timp liber şi pentru alte preocupări?
- Este esenţial să îţi identifici priorităţile pentru că, da, fiind prinsă în vârtejul cotidian, tendinţa este să te ocupi de lucrurile urgente şi să le uiţi pe cele cu adevărat importante. Dintotdeauna mi-a plăcut să îmi organizez şi să-mi planific activităţile, să le notez în calendar sau în agendă, să urmăresc etapele şi rezolvarea lor, astfel încât să nu las lucrurile la întâmplare. Aşa cum am mai spus, timpul e mult prea preţios... De altfel, o bună organizare şi planificare sunt foarte importante şi eficiente în prevenirea şi gestionarea stresului.
- Pentru orice mamă, în relaţia cu propriul copil, comportamentul ei este fundamental, pentru că îi influenţează acestuia devenirea. Împrumutăm enorm din comportamentul părinţilor noştri voluntar sau involuntar, trebuie să le acordăm atenţia de care au nevoie ca să fie siguri pe ei, să nu ezităm să le arătăm şi înţelegere profund umană pentru faptele lor şi, mai ales, să-i iubim. În ce priveşte generaţiile următoare, cred că suntem datori să le transmitem valori umane simple, neschimbate de mii de ani - cinstea, respectul faţă de orice om, datoria faţă de sine, alături de valorile care se învaţă direct, pe trăite: blândeţea, compasiunea, înţelegerea, iubirea...
- Şi pentru că am intrat în 2017, vă rog să le transmiteţi cititorilor noştri un sfat, un îndemn de trăit frumos...
- Le transmit un singur îndemn: să conştientizăm unicitatea clipei pe care o trăim acum, frumuseţea ei ascunsă uneori sub aparenţe banale. Să tragem perdelele şi să lăsăm să intre lumina. Să ne bucurăm de ea. Să nu irosim niciun moment din viaţă. Să îl trăim cu entuziasm dar şi cu respect, aşa cum ne dorim viaţa şi peste 10 sau 20 de ani. Pentru asta trebuie să fim sănătoşi, să fim sinceri faţă de noi şi faţă de sentimentele noastre, să le arătăm celor pe care-i iubim că îi preţuim cu adevărat. Şi, nu în ultimul rând, să ne întrebăm ce impact are existenţa noastră asupra celor printre care trăim şi ce lucruri bune am mai putea face.
(Pe doamna doctor Oana Cuzino o puteţi găsi oricând on-line cu informaţii despre sănătate pe https://www.doc.ro. De asemenea, emisiunea a cărei realizatoare şi prezentatoare este, "Ce se întâmplă, doctore", se difuzează zilnic la PRO TV, iar ediţia de weekend (40 de minute) poate fi urmărită în fiecare duminică.)
Foto: MEDIAFAX (4)