Multe au fost mâncărurile care mi-au încântat copilăria şi, fără să fiu o gurmandă, le redescopăr acum cu bucurie printre amintiri. Măiestria Bunii mele era recunoscută "peste şepte sate", cum se spunea, pentru că era cea mai căutată socăciţă de nunţi. Nici nu vreau să mă gândesc la prăjiturile ei minunate, căci s-ar putea să nu mai pot scrie de dorul lor. Deşi era atât de înzestrată într-ale bucătăritului, mâncărurile pe care le pregătea acasă, pentru noi, pentru mine şi ea, căci multe luni stăteam singure, doar noi două, mâncărurile ei zilnice erau foarte simple. Şi de aceea, zic eu acum, şi foarte sănătoase. Nu erau frigidere pe-atunci, pe valea noastră de sub Gutâi. Cine vroia să ţină ceva la rece avea o singură soluţie: să pună mâncarea respectivă, cu vas cu tot, în găleata de la fântână, şi să coboare apoi găleata pe lanţ până deasupra apei. Câştigul era imens: mâncarea era mereu proaspătă, căci se gătea zilnic, doar atât cât era nevoie. Ingredientele erau luate din curte: pui şi găini, pentru carne, legume, rădăcinoase, ierburi aromate, fructe din belşug din grădină. Totul era "de-al casei", semănat, crescut, îngrijit cu mare devotament. Cred că mare parte din gustul bun al mâncărurilor de atunci se datora acestei binefaceri.
Pentru mâncarea de dimineaţă aveam ouă, lapte proaspăt cu care Buna ştia să facă cel mai bun "cavei" cu cicoare şi dulceţuri din fzmeură, mure, coacăze de munte, măceşe, coarne şi frăguţe, pe care le adunam chiar noi, de când începeau să se coacă şi până ce le ardeau brumele. De la uncheşul Pavăl aveam faguri plini de miere, de la uncheşul Andriş aveam ulei gros, galben-maroniu, stors din seminţe de dovleac. Pâinea prăjită, frecată cu usturoi şi stropită cu ulei din acela era medicament în zilele friguroase, când guturaiul stătea la pândă. Pe la amiază, era gata întotdeauna câte o leveşe (supă) de legume, cu tăieţei sau găluşte, cu orez sau frecăţei. Iar seara, mă aşteptau colţunaşii cu brânză, grişul sau orezul în lapte, cu multă scorţişoară şi cu sirop de brad, merele coapte sau compotul din poame uscate. Peste zi, când mă întorceam de pe uliţi, mă aştepta Buna cu tot felul de plăcinte şi plăcinţele, turte şi turtiţe, unele din mălai cu lapte acru, altele din făină de grâu, cu miere pe deasupra, sau presărate cu zahăr vanilat. Dar când foamea era mare şi nu mai puteam aştepta până se termina mâncarea, primeam câte o felie de pâine unsă cu untură, presărată cu ceapă roşie tăiată mărunt sau cu boia. Bună era! Duminica era întotdeauna supa de găină la mare cinste, altfel, cel puţin vara, carne se mânca mai rar. După tăierea porcului, dinaintea Crăciunului, mâncărurile erau mai săţoase, cu şunci, cârnăciori, tobă şi răcituri, care nu prea mă încântau. Ieşea însă din lista aceasta zeama clară de răcituri, închegată, care îmi plăcea la nebunie. Îmi dau seama, făcând această recapitulare, că nu se punea nicicum problema mofturilor la mâncare. Nu exista aşa ceva. Erau atât de bune toate, încât nu puteai să te abţii.
Multe îmi aduc aminte despre felul în care Buna gătea. Ţin minte şi oalele ei roşii, cu câte un cap de leu desenat pe burţile rotunjite. Îi ţin minte şurţele mari, unele cu fodoră, şi obligatoriu cu buzunare, în care ţinea tot felul de nimicuri, capete de sfoară şi multe altele, dar şi câte ceva dulce, cu care mă amăgea din când în când. Parcă o văd şi acum ţinându-şi mâna pe cuţitul cu care ungea untul pe pâine şi parcă o şi aud chemându-mă "fuga, fuga", de pe unde eram, ca să-mi dea câte ceva de mâncat.
Ziua pâinii

Riteş

Pangalău sau palaneţ
Se întinde aluatul de pâine până se obţine o turtiţă groasă de un deget, cam cât o farfurie de mare. Se unge cu ulei şi se presară cu sare grunjoasă. Cu un cuţit bine ascuţit se fac apoi nişte crestături în formă de grătar pe deasupra, fără a tăia de tot aluatul. Pangalăul se coace astfel: se pune pe lopata de scos pâinea şi aceasta se ţine deasupra focului din cuptor, mişcându-se mereu, pentru ca pangalăul să se coacă uniform şi să se rumenească frumos. Dacă este mai subţire, se coace mai repede. Dacă este mai gros, trebuie lăsat la copt mai mult timp. Pangalăul sau palaneţul nu se coace la flacără prea mare, căci se arde deasupra şi rămâne necopt în mijloc. Trebuie răbdare şi îndemânare la mişcarea lopeţii deasupra flăcărilor sau a jarului. Cine nu are ustensilele astea două (de mare importanţă într-o bucătărie) poate coace palaneţul în tavă unsă sau pe frunze de varză, hrean ori viţă-de-vie. Frunzele se ung bine cu ulei sau cu grăsime de găină ori cu untură de porc.
Vărzare, brânzare, picioicare

Văcărăul
Am lăsat la urmă văcărăul, care era un fel de pâinişoară rotundă, făcută din aluatul care se rădea de pe covata în care se frământa aluatul de pâine. Covata se rădea după ce erau croite toate pâinile şi puse la dospit. De aceea, de multe ori, aluatul obţinut era mai tare, căci începea să se usuce deja. Pupul, pâinişoara obţinută nu era mare, dar după coacere, era mult mai tare decât pâinea şi avea o coajă tare bine rumenită. Era bun numai dacă îl înmuiai în lapte cald cu miere sau în caveiul de cicoare al Bunei.
OTILIA ŢEPOSU
MOLDOVA
Reţetele sărăciei

De peşte ne săturaserăm, că doar trăiam pe malul Dunării, la Galaţi! O tachinam pe mama, cu soră-mea, când ne întreba ce să ne mai gătească din peşte: "Fă-ne compot sau tort de crap!" - şi râdeam ca proştii. Şi atunci mama scotea din sertar o "reţetă săracă", de iarnă, când Dunărea îngheţa bocnă şi nu se mai putea pescui, de care şi acum mi-e dor! Borş cu hering afumat la conservă!

Într-o iarnă, după sărbători, cam pe la vremea asta, după ce ne ghiftuiserăm cu bunătăţi de Crăciun, Revelion şi Sfântul Ion (de onomastica mamei), ne-am trezit cu congelatorul gol. Panică! Cum lumea se punea greu în mişcare şi "reţeaua" nu funcţiona încă, mama a fost nevoită să-şi aducă aminte de reţetele copilăriei. "Meniul" n-a fost chiar pe placul nostru, dar ne-a scos din nevoi.
Tomocei
Într-o oală, se pun la fiert doi litri de apă şi 100 g de zahăr. Separat, într-un castron, se pune 1/2 kg de făină albă şi un praf de sare, care se stropeşte din când în când cu apă şi se amestecă încontinuu, până se formează cocoloaşe mici, cât bobul de mazăre ori de piper. Întregul conţinut (inclusiv făina rămasă) se presară - puţin câte puţin - în apa care fierbe, în timp ce se amestecă energic cu un tel. Se lasă la fiert circa 10 minute, apoi se stinge focul. Se mănâncă dimineaţa, la micul dejun. (Cine stătea noaptea la rând, putea folosi lapte în loc de apă!)
Balmuş
Într-un castron, se pune un pumn de făină albă şi un praf de sare, care se amestecă cu un pahar de apă, până se obţine consistenţa unui terci subţire. Într-o tigaie cu puţin ulei se puneau 3-4 felii de ceapă, care se prăjeau puţin, cât să se "stingă" uleiul. Ceapa se arunca, iar în uleiul încins se punea terciul de făină, care se amesteca încontinuu, până se îngroşa ca o ciulama. Se condimenta după gust şi se mânca cu mămăligă şi cu varză murată.
Nu ştiu cine are curiozitatea să-ncerce aceste reţete, mai ales acum, când supermarketurile gem de atâta mâncare... Dar să nu uităm că acum trei decenii "luptam" pentru fiecare îmbucătură! Îmi amintesc de o întâmplare cu mamaia Mitriţa, care azi pare incredibilă. Ea adora măslinele. Când nu s-au mai găsit la Alimentara şi făceam rost "pe sub mână" de câteva sute de grame, i le duceam pe toate, ştiind cât de mult îi plac. Odată, când am vizitat-o, am găsit-o la masă. Avea în faţă o mămăligă aburindă, un castronaş cu mujdei de usturoi şi... trei măsline! Şi le drămuia, să-i ajungă cât mai multă vreme. Muşca din măslină câte-o bucăţică mică, doar cât să-i simtă gustul, apoi băga în gură câte un boţ de mămăligă înmuiat în mujdei. "Doamni, tari buni mai sânt! Nu m-aş sătura nişiodatî!"
Demult, când fiul meu avea vreo 8-9 ani, pentru că era foarte sclifosit şi nu prea mânca ce-i puneam în farfurie, i-am povestit câte ceva din vremurile de restrişte ale comunismului. Vizibil impresionat, a început să plângă. "Aşa de rău o duceaţi? Nici mâncare, nici desene animate, nici calculator? Tati, ce copilărie nefericită ai avut! Mi-e tare milă de tine!" Degeaba i-am spus că, în ciuda lipsurilor, am avut o copilărie ca-n poveşti... Cine să mă-nţeleagă?
FLORENTIN POPA
Chisăliţa

Bunăoară, dacă aş avea acum în faţă o porţie de chisăliţă, aş avea o întâmplare grozavă de povestit. N-am. Nu mai face nimeni azi chisăliţă. Cel puţin, eu n-am mai întâlnit, de multă vreme, pe nimeni care să prepare o aşa delicatesă. O făcea bunica mea dinspre mamă, ca desert pentru noi, nepoţii. Dar oare ştiţi ce e chisăliţa? Pe scurt, este o mâncare a săracului, dar deosebit de gustoasă. Cam ce-a fost la început pizza pentru italieni, aşa şi chisăliţa pentru moldoveni. Şi mai sănătoasă, căci nu conţine carne. Mă rog, nu atunci când fructele au fost ferite de viermi.
Chisăliţa este de vară şi de iarnă. Prima se face din vişine sau cireşe. Preferata mea este din cireşe amare. Veneam de pe dealuri, unde păşteam vacile bunicii, cu sânul plin de cireşe. Când mă vedea bunica, mă întreba: "Iar vrei chisăliţă?". "Da, şi repede, bunico". Se amuza. Păţea cu chisăliţa ca şi cu poveştile pe care ni le spunea când eram mici. Degeaba ştia ea zeci de poveşti frumoase, unele învăţate, altele inventate de ea însăşi, că noi tot pe cea cu Păcală vroiam să ne-o spună, seară de seară, înainte de culcare. Aşa şi cu chisăliţa la vremea cireşelor. Nu ne mai trebuia nimic altceva.

Chisăliţa de iarnă e niţel mai pretenţioasă, în fazele pregătitoare. Întâi trebuie selectate fructele: mere, pere, prune şi coarne, care se lasă la uscat lent, într-o cameră rece şi întunecată, dar lipsită de umezeală. Dacă vreţi să faceţi totul ca la carte, mai bine le deshidrataţi într-un cuptor cu lemne, bine încins, din care scoateţi jarul. Le puneţi acolo, în tăvi mari, pentru un timp pe care îl ştiu numai ţăranii amatori de astfel de scofeturi. Apoi le depozitaţi în vase mari de lut, închise bine la gură. Şi când dă prima zăpadă, deodată cu începutul Postului Crăciunului, sunt de mare folos la casa omului, căci înlocuiesc un prânz. Se fierb bine, cu zahăr şi mălai, ca şi la chisăliţa de vară. Iar când mâncarea se răceşte, se vor bate calicii la gura voastră.
La vremea cireşelor amare, cred că o să-mi fac eu însumi o chisăliţă. În amintirea bunicii.
CLAUDIU TÂRZIU
OLTENIA
"Coi de berbec"

ION LONGIN POPESCU