Pentru ca pielea dvs. să n-o păţească atunci când termometrul coboară sub zero grade, e cazul să luaţi de urgenţă măsuri. Şi cine să vă ajute, dacă nu expertele în frumuseţe din ţările vecine cu Cercul Polar, specialiste în lupta cu frigul şi gerul? Sfaturi de folos din Finlanda, Canada, Rusia şi Islanda.
Finlanda
Saună şi muşeţel
Pentru frumoasele blonde cu ochi albaştri de pe malul golfului Finic, iarna înseamnă saună. Finlandezele practică în masă baia de aburi, care elimină toate toxinele depozitate în piele, redându-i acesteia rezistenţa la frig şi elasticitatea. Un alt pariu câştigat de ele e muşeţelul, pe care îl consideră un aliat.
Iată o mască nordică recomandată pentru tenul ciupit de frig: 2 linguri de ulei aromat de muşeţel (îl puteţi obţine şi acasă, turnând untdelemn de floarea-soarelui sau măsline peste flori uscate, vârâte într-o sticlă până la gât) se amestecă bine cu un gălbenuş crud şi câteva picături de suc de lămâie. Se aplică pe faţă, se lasă 20 de minute, apoi se spală.
Pentru pielea gâtului, vătămată de gulerele paltoanelor şi fulare: 100 g flori uscate de muşeţel se amestecă cu 100 g untură de porc (osânză) topită (să nu fie prea fierbinte), se aplică pe gât şi se pune deasupra o compresă cât mai caldă (un prosop înmuiat în apă fierbinte şi apoi stors).
Islanda
Ulei de peşte şi muşchi de piatră
Când e vorba de îngrijirea pielii, islandezele recurg la untura de peşte, pe care o folosesc atât pe cale internă, cât şi externă. Prezentă şi în farmaciile româneşti (sub formă de gelule sau ca atare), nu aveţi decât să aplicaţi uleiul de peşte pe faţă (cu excepţia persoanelor cu tenul gras), pe gât, pe decolteu şi pe mâini. Dacă mirosul vă supără, încorporaţi uleiul într-o cremă uşor parfumată, adăugând şi 2-3 picături de lămâie. Efectul e garantat.
Muşchiul de piatră (de Islanda), recomandat şi în paginile revistei noastre pentru virtuţile sale în afecţiunile respiratorii, face parte, de asemenea, din panoplia cosmeticii islandeze. Compresele cu infuzie obţinută dintr-o linguriţă de plantă opărită cu doar jumătate de cană de apă au darul să protejeze pielea de uscăciune, iritaţii şi cuperoză.
Rusia
Minunea cu fructe roşii: păducelul
Rusoaicele se apără de ger cu... păducel. Fructele lui sunt bogate în vitaminele A, C şi E, în substanţe minerale şi săruri. Ştiinţa confirmă: păducelul facilitează închiderea rănilor, înmoaie pielea uscată, o protejează de îmbătrânirea timpurie. Uleiul de păducel este o binefacere naturală pentru pielea uscată şi iritată, vătămată de frig. Tinctura de păducel (se găseşte şi în farmacii, şi la magazinele naturiste) amestecată cu o cremă de faţă face şi ea minuni. De asemenea, dacă în loc să vă clătiţi dimineaţa şi seara cu apă veţi folosi o infuzie de flori şi frunze de păducel, pielea va căpăta o protecţie naturală împotriva agenţilor agresivi din exterior: frig, dar şi poluare.