Portocalul este un arbore nu foarte înalt, care atinge 9-10 metri înălţime, cu frunze mereu verzi, ce creşte în zonele cu ierni blânde şi temperaturi pozitive. După unii cercetători, el ar proveni, alături de lămâi, din enigmatica Indie, unde ar fi fost domesticit cu peste 5000 de ani în urmă. Alţii consideră că ţara de origine a portocalului ar fi China, unde a fost mai întâi folosit ca plantă medicinală şi aromatică şi abia mai târziu ca aliment. În Europa occidentală cultura portocalului este de dată relativ recentă, fiind cultivat abia după anul 1600, pe scară mai largă în Spania, în Italia şi în sudul Franţei. În zilele noastre, portocalul este întâlnit în toate zonele tropicale şi subtropicale, fiind cel mai răspândit pom fructifer de pe planetă. Producţia anuală de portocale este estimată în prezent la mai bine de trei zeci de milioane de tone anual, adică vreo patru kilograme pentru fiecare locuitor al planetei, însă estimările ţin cont doar de declaraţiile oficiale ale marilor producători, în realitate producţia de portocale fiind mult mai mare.
Portocalele în medicina tradiţională
Toate popoarele mediteraneene folosesc coaja arborelui de portocal preparată sub formă de ceai, pentru tratarea tulburărilor digestive, a diabetului şi a diskineziei biliare. Totuşi, marii specialişti în preparate medicinale din portocale şi mandarine sunt chinezii, care folosesc soiurile cu fructe amare, mai sălbatice şi necomestibile, un fel de portocale pădureţe, ca să zicem aşa. Şi nu doar fructele au proprietăţi medicinale: din flori se extrage uleiul numit neroli, cu efecte calmante şi sedative, iar din frunze şi din mugurii tineri se extrage un alt ulei, denumit "petit grain", cu efecte de stimulare endocrină. Prin distilare, se obţin din coaja portocalelor alte două produse valoroase - uleiul volatil şi apa de portocale, folosită în parfumerie şi pentru prepararea unor mâncăruri şi sucuri dietetice delicioase.
Fructul proaspăt este cunoscut în medicina chineză sub numele de "zhi shi" şi se spune despre el că reglează qi-ul (adică energia vitală a organismului), elimină flatulenţa, tulburările intestinale, stimulează eliminarea toxinelor.
O farmacie într-un fruct
Portocala este alcătuită în proporţie de peste 90% din apă, la care se adaugă zaharurile uşor asimilabile şi o serie de acizi organici (care-i dau gustul acrişor), precum şi o listă impresionantă de vitamine şi de oligoelemente. Dintre vitamine, le menţionăm pe cele din complexul B, vitamina A şi vitamina C, care nu se găsesc în porporţii foarte mari în portocale, în comparaţie cu anumite legume sau cereale, dar în schimb au o proprietate extrem de importantă: sunt foarte uşor asimilabile de organismul uman. Şi, ca o curiozitate, merită să mai menţionăm un lucru: în fructele necoapte ale portocalului se găseşte şi o substanţă cu efecte... anticoncepţionale.
Stratul de coajă albă al portocalelor este amar şi conţine aşa-numitele flavonoide, substanţe cu efecte terapeutice remarcabile asupra organismului, care, între altele, stimulează activitatea vezicii biliare şi a pancreasului, combat febra, amplifică imunitatea, distrug unele bacterii. În fine, stratul de coajă portocalie al fructului conţine un ulei volatil care este responsabil de mireasma atât de plăcută a portocalelor şi care are şi el proprietăţi medicinale deosebite, pe care le vom detalia. Fără exagerare, avem de-a face cu o întreagă farmacie într-un fruct, farmacie pe care trebuie să învăţăm să o folosim.
Administrarea portocalelor
Fructul ca atare
Se consumă după decojire, însă nu trebuie îndepărtată prea mult din pieliţa albă care înveleşte fructul. Deşi nu este foarte agreabilă la vedere şi la gust, este foarte sănătoasă pentru organism. Portocalele se pot consuma oricând. Studii recente arată ce ele sunt la fel de digeste şi înainte, şi după masă, şi nu au vreun efect negativ nici consumate între mesele principale de peste zi. Doza zilnică de portocale pentru a obţine efecte terapeutice este de minimum un kilogram, iar o cură de portocale este bine să dureze 3 săptămâni, cu 7-10 zile de pauză, după care se poate relua.
Sucul proaspăt
Se obţine prin simpla stoarcere, făcută fie cu clasicul dispozitiv manual, fie cu cel electric. Pentru a avea efecte terapeutice maxime, sucul de portocale trebuie consumat proaspăt, stors cu cel mult două ore înainte de a fi băut, dacă se păstrează la temperatura camerei, şi cu 18 ore înainte de a fi băut, dacă se păstrează la frigider. Eficienţa maximă se obţine dacă este administrat pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă.
Decoctul de portocală
Uleiul de coajă de portocală
Se obţine doar pe cale industrială, prin distilare sau prin presare. Se găseşte în farmaciile şi magazinele naturiste. Înainte de a-l administra intern, întrebaţi farmacistul dacă este pentru uz medicinal, întrucât există multe produse sintetice sau semisintetice cu miros identic cu cel al portocalei, care sunt folosite pentru aromatizări şi sunt extrem de toxice. Se iau câte 4-6 picături de ulei de portocale de trei ori pe zi, cu miere, în cure de 3-6 săptămâni, cu 2 săptămâni de pauză.
Boli ce pot fi prevenite şi vindecate cu ajutorul portocalelor
* Litiaza renală (pietrele la rinichi) - un pahar de suc de portocale pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi (oxalaţii şi uraţii), care sunt dizolvaţi de acidul citric şi de alte substanţe conţinute în portocală (este mai eficientă, în acest sens, decât suratele ei, lămâile, mandarinele sau grepfruitul).
Persoanele care au eliminat pe cale naturală sau chirurgicală calculi renali este bine să consume zilnic jumătate de litru - un litru de portocale, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză.
* Constipaţia - un remediu simplu este consumarea a 2-3 portocale înainte de fiecare masă, pentru accelerarea tranzitului intestinal şi pentru stimularea activităţii enzimatice la nivelul intestinului. Suplimentar, se poate bea între mese câte un pahar de decoct de portocale, care îmbunătăţeşte şi peristaltismul tubului digestiv, fiind indicat în constipaţia atonă.
* Avitaminoza - portocalele sunt mult mai eficiente în efectul lor de creştere a concentraţiei de vitamine din sânge decât legumele. Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu realizat de un grup de medici olandezi pe un grup de copii anemici, cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani. Chiar dacă vitamina A, vitamina C şi vitaminele din complexul B sunt într-o concentraţie nu foarte mare în portocale, criteriul principal în utilizarea terapeutică a acestor fructe este faptul că aceste substanţe nutritive sunt absorbite cu o mult mai mare eficienţă din portocale decât din legume. Mai ales pe timpul iernii, consumarea a 3-4 portocale pe zi este extrem de sănătoasă pentru organism, compensând deficitul de vitamine şi combătând eficient şi alte probleme conexe, cum ar fi anemia, astenia, lipsa de tonus fizic şi psihic etc.
* Indigestia - un "truc" foarte la îndemână şi care nu o dată şi-a dovedit eficienţa este consumarea, după masă, în locul desertului, a 1-2 portocale acrişoare, care vor fi un excelent catalizator al digestiei. Mecanismul prin care se stimulează digestia, prin ingerarea imediat după masă a acestor fructe, nu este deocamdată clarificat, multe teorii (mai ales ale unor curente naturiste) spunând că fructele după masă mai degrabă încurcă digestia. Ei bine, portocalele nu respectă deloc regulile acestea, şi chiar au efect puternic de stimulare a secreţiilor gastro-intestinale, salvându-i pe cei cu probleme de digestie.
* Ischemia cardiacă, ateroscleroza - un studiu făcut în California arată că simplul consum al unui pahar de suc de portocale pe zi reduce riscul infarctului, cu circa 25%, în vreme ce sucul altor fructe şi legume îl reduc doar în proporţii variind între 2 şi 19%. S-a demonstrat că sucul de portocale are efecte de creştere a aşa-numitului colesterol "bun" - HDL, simultan cu scăderea celui "rău" - LDL. Pectinele din citrice sunt fibre alimentare foarte valoroase pentru activitatea cardiacă, pe lângă că reglează colesterolul şi normalizează nivelul glucozei din sânge, ajută la îmbunătăţirea irigării cu sânge a muşchiului cardiac. Citricele sunt bogate şi în acid folic natural (deficitar de exemplu în dieta nord-americanilor şi a vest-europenilor), ceea ce reduce riscul apariţiei aritmiei cardiace, a aterosclerozei şi a ischemiei cardiace.
* Prevenirea cancerului - este cunoscut faptul că cei care folosesc dieta mediteraneană au o incidenţă mult mai scăzută a cancerului de sân, de plămâni, de pancreas, de colon, de rect. Or, citricele reprezintă un ingredient important al dietei mediteraneene. Pornind de la aceste observaţii, cercetătorii au descoperit numeroase substanţe anticancerigene în portocale şi în citrice care au confirmat observaţiile ce ţin de dieta mediteraneană. S-a constatat că există o proporţie inversă între consumul de vitamina C, existentă în cantităţi însemnate în lămâi şi în portocale, şi apariţia cancerului de stomac, de esofag şi al cavităţii bucale. Tot vitamina C are efecte de protecţie contra efectelor nocive ale unor chimicale cancerigene, cum sunt nitrozaminele. Agenţii anticanceroşi din portocale se pare că acţionează cel mai eficient atunci când se consumă fructul proaspăt, şi nu extractele, mai mult sau mai puţin "naturale" din citrice. Concluzia este simplă: consumaţi măcar 1-2 portocale pe zi, pentru a ţine la distanţă boala secolului.
* Tromboflebita - se consumă zilnic câte trei sferturi de litru de suc proaspăt de portocale, amestecat cu maceratul obţinut prin punerea cojilor de la patru portocale într-o cană (250 ml) apă călduţă vreme de 4-6 ore. Acest preparat are puternice efecte antiinflamatoare venoase şi previne formarea trombilor, ajutând la dizolvarea celor existenţi. O cură durează zece zile şi va fi urmată de minim 7 zile de pauză, după care se poate relua.
* Durerile de cap - se consumă un litru de decoct de portocale pe parcursul zilei. Acest preparat amar-acrişor stimulează vărsarea bilei în duoden, fiind eficientă în combaterea migrenelor biliare. De asemenea, îmbunătăţeşte irigarea cu sânge a creierului şi acţionează direct la nivelul sistemului nervos central, reducând senzaţia de durere.
Precauţii la tratamentul cu portocale
Pentru preparatele în care se recomandă folosirea cojii de portocale este bine să vă asiguraţi că acestea nu au fost tratate chimic în scopul conservării sau pentru colorarea lor. De regulă, substanţele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase şi lasă pe un şerveţel urme roşietic-portocalii, iar în cazul substanţelor de conservare e posibil ca acestea să fie gălbui-cenuşii sau chiar incolore. Directivele UE cer ca pe ambalajul fructelor să se scrie explicit dacă au fost sau nu tratate chimic şi dacă da, cu ce substanţe, însă deocamdată aceste directive nu sunt puse în practică de către majoritatea comercianţilor din România. Dacă aveţi dubii asupra "curăţeniei" acestei coji, atunci este mai bine să nu o folosiţi.
Contraindicaţii la tratamentul cu portocale
În cazul reumaticilor, portocalele nu se vor consuma în cantităţi mari, deoarece natura acidă a sucului acestora poate să accentueze simptomele artritei.
Uleiul volatil de coajă de portocală
Are o foarte intensă acţiune asupra glandelor endocrine, asupra sistemului nervos şi al celui imunitar. Studii recente arată că limonenul, principalul constituient al acestui ulei volatil, blochează chiar dezvoltarea tumorilor canceroase, fiind o speranţă în tratamentul bolii canceroase, în stadii avansate. Iată câteva utilizări terapeutice verificate ale acestui ulei volatil:
* Insomnie - se ingerează 3-6 picături de ulei de portocal, amestecate într-o lingură de miere de tei, cu 30 de minute înainte de culcare. Nu are neapărat un efect somnifer puternic (uleiul de flori de portocal este mai eficient), dar ne ajută să avem un somn odihnitor, cu vise plăcute, dându-ne o stare de limpezire la trezire.
* Stres, hipertensiune - se iau câte cinci picături de ulei de portocal, de 3 ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Tratamentul durează vreme de 45 de zile şi are efecte reglatoare asupra activităţii sistemului nervos şi cardiovascular.
* Răceală şi gripă - se beau zilnic 3-4 pahare de suc proaspăt de portocale în care se pun câte 1-2 picături de ulei volatil de portocal. Studii făcute în 1995 arată că simpla inspirare a aromei de portocale măreşte imunitatea, diminuează durerea de cap şi senzaţia de vertij. S-a demonstrat, de asemenea, că uleiul de portocal amplifică imunitatea şi scurtează timpul de vindecare al virozelor.
* Depresie - se iau, de 4 ori pe zi, câte 3 picături de ulei de portocal, într-o linguriţă de miere. Este un preparat care stimulează blând sistemul nervos central, inducând o stare de vioiciune, de tonus emoţional şi mental. *