PORTOCALELE

Ilie Tudor
- La doar câteva sute de kilometri de granițele noastre, pe malurile Mediteranei, la vremea aceasta se coc porto­calele: un spectacol de miresme, gust și culoare, care ajun­ge și în casele noastre, e drept, prin intermediul magazi­nelor. Însă, dincolo de faptul că portocalele sunt pe cât de arătoase, pe atât de delicioase, ele mai au o calitate excep­țională: aceea de aliment-medicament. Zeci de boli se vin­decă sau sunt semnificativ ameliorate prin administrarea por­tocalelor, care sunt adevărate remedii ale sezonului rece. Iată ce trebuie să știți despre ele... -

Portocalul este un arbore nu foarte înalt, care atinge 9-10 metri înălțime, cu frunze mereu verzi, ce crește în zonele cu ierni blânde și temperaturi pozitive. După unii cercetă­tori, el ar proveni, alături de lămâi, din enigmatica Indie, unde ar fi fost domesticit cu peste 5000 de ani în urmă. Al­ții consideră că țara de ori­gine a portocalului ar fi China, unde a fost mai întâi folosit ca plantă medicinală și aromatică și abia mai târziu ca aliment. În Europa occidentală cultura por­tocalului este de dată relativ re­centă, fiind cultivat abia după anul 1600, pe scară mai largă în Spa­nia, în Italia și în sudul Fran­ței. În zilele noastre, portocalul este întâlnit în toate zonele tro­picale și subtropicale, fiind cel mai răspân­dit pom fructifer de pe planetă. Producția anuală de por­tocale este estimată în prezent la mai bine de trei zeci de milioane de tone anual, adică vreo patru kilograme pen­tru fiecare locuitor al planetei, însă estimă­rile țin cont doar de declarațiile oficiale ale ma­rilor producători, în rea­­litate producția de por­tocale fiind mult mai mare.

Portocalele în medicina tradițională

Toate popoarele mediteraneene folosesc coaja arborelui de portocal preparată sub formă de ceai, pentru tratarea tulburărilor digestive, a diabetului și a diskineziei biliare. Totuși, marii specialiști în pre­parate medicinale din portocale și mandarine sunt chinezii, care folosesc soiurile cu fructe amare, mai sălbatice și necomestibile, un fel de portocale pă­durețe, ca să zicem așa. Și nu doar fructele au pro­prietăți medicinale: din flori se extrage uleiul numit neroli, cu efecte calmante și sedative, iar din frunze și din mugurii tineri se extrage un alt ulei, denumit "petit grain", cu efecte de stimulare endocrină. Prin distilare, se obțin din coaja portocalelor alte două produse valoroase - uleiul volatil și apa de por­to­cale, folosită în parfumerie și pentru prepararea unor mâncăruri și sucuri dietetice delicioase.
Fructul proaspăt este cunoscut în medicina chi­neză sub numele de "zhi shi" și se spune despre el că reglează qi-ul (adică energia vitală a organis­mului), elimină flatulența, tulburările intestinale, stimulează eliminarea toxinelor.

O farmacie într-un fruct

Portocala este alcătuită în proporție de peste 90% din apă, la care se adaugă za­harurile ușor asimilabile și o serie de acizi orga­nici (care-i dau gustul acrișor), precum și o listă im­presionantă de vitamine și de oligoelemente. Dintre vitamine, le menționăm pe cele din complexul B, vitamina A și vitamina C, care nu se găsesc în porporții foarte mari în portocale, în comparație cu anumite legume sau cereale, dar în schimb au o proprietate extrem de importantă: sunt foarte ușor asimilabile de orga­nismul uman. Și, ca o curiozitate, merită să mai menționăm un lucru: în fructele necoapte ale portocalului se găsește și o substanță cu efecte... anti­concepționale.
Stratul de coajă albă al porto­ca­le­lor este amar și conține așa-numi­tele flavonoide, substanțe cu efecte tera­peu­­tice remarcabile asupra organis­mului, care, între altele, stimulează ac­tivitatea vezicii biliare și a pan­crea­sului, combat febra, amplifică imunitatea, distrug unele bac­terii. În fine, stratul de coajă por­tocalie al fructului conține un ulei volatil care este res­pon­sabil de mireasma atât de plăcută a portocalelor și care are și el proprietăți medicinale deosebite, pe care le vom de­ta­­lia. Fără exa­ge­rare, avem de-a face cu o în­treagă far­macie în­tr-un fruct, farmacie pe care tre­buie să învățăm să o folosim.

Administrarea portocalelor

Fructul ca atare
Se consumă după decojire, însă nu trebuie în­depărtată prea mult din pielița albă care învelește fructul. Deși nu este foarte agreabilă la vedere și la gust, este foarte sănătoasă pentru organism. Porto­calele se pot consuma oricând. Studii recente arată ce ele sunt la fel de digeste și înainte, și după masă, și nu au vreun efect negativ nici consumate între mesele principale de peste zi. Doza zilnică de por­tocale pentru a obține efecte terapeutice este de minimum un kilogram, iar o cură de portocale este bine să dureze 3 săptămâni, cu 7-10 zile de pauză, după care se poate relua.

Sucul proaspăt
Se obține prin simpla stoarcere, făcută fie cu clasicul dispozitiv manual, fie cu cel electric. Pentru a avea efecte terapeutice maxime, sucul de portocale trebuie consumat proaspăt, stors cu cel mult două ore înainte de a fi băut, dacă se păstrează la temperatura camerei, și cu 18 ore înainte de a fi băut, dacă se păstrează la frigider. Eficiența maximă se obține dacă este administrat pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă.

Decoctul de portocală
Pentru obținerea sa, pot fi folosite doar fructele din agricultura biologică, care nu au tratată coaja cu substanțe conservante, dăunătoare pentru sănătate. Patru portocale, cu tot cu coajă, se spală foarte bine și apoi se taie mărunt, punându-se la macerat în jumătate de litru de apă, de seara până dimi­neața, când se filtrează. Maceratul obținut se pune deoparte, iar portocalele se pun la fiert în alți 500 ml de apă, lăsându-se să mijotească la foc mic, vreme de 3-5 minute, după care se lasă la răcit, la temperatura camerei, și se strecoară. Din prepa­ratul amărui-acrișor care rezultă din combinarea celor două extracte se beau 2-3 pahare pe parcursul unei zile, în cure de 2-6 săptămâni.

Uleiul de coajă de portocală
Se obține doar pe cale industrială, prin distilare sau prin presare. Se găsește în farmaciile și maga­zinele naturiste. Înainte de a-l administra intern, întrebați farmacistul dacă este pentru uz medicinal, întrucât există multe produse sintetice sau semi­sintetice cu miros identic cu cel al portocalei, care sunt folosite pentru aromatizări și sunt extrem de toxice. Se iau câte 4-6 picături de ulei de portocale de trei ori pe zi, cu miere, în cure de 3-6 săptămâni, cu 2 săptămâni de pauză.

Boli ce pot fi prevenite și vindecate cu ajutorul portocalelor

* Litiaza renală (pietrele la rinichi) - un pahar de suc de portocale pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi (oxalații și urații), care sunt dizolvați de acidul citric și de alte sub­stanțe conținute în portocală (este mai eficientă, în acest sens, decât suratele ei, lămâile, mandarinele sau grepfruitul).
Persoanele care au eliminat pe cale naturală sau chirurgicală calculi renali este bine să consume zilnic jumătate de litru - un litru de portocale, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză.
* Constipația - un remediu simplu este con­su­marea a 2-3 portocale înainte de fiecare masă, pentru accelerarea tranzitului intestinal și pentru stimularea activității enzimatice la nivelul intesti­nului. Suplimentar, se poate bea între mese câte un pahar de decoct de portocale, care îmbunătățește și peristaltismul tubului digestiv, fiind indicat în constipația atonă.
* Avitaminoza - portocalele sunt mult mai eficiente în efectul lor de creștere a concentrației de vitamine din sân­ge decât legumele. Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu realizat de un grup de medici olan­dezi pe un grup de copii anemici, cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani. Chiar dacă vitamina A, vitamina C și vitaminele din complexul B sunt într-o concentrație nu foarte mare în portocale, criteriul principal în utilizarea terapeutică a acestor fruc­te este faptul că aceste sub­stanțe nutritive sunt absorbite cu o mult mai mare eficiență din porto­cale decât din legume. Mai ales pe timpul iernii, consumarea a 3-4 portocale pe zi este extrem de să­nătoasă pentru organism, com­pensând deficitul de vitamine și combătând eficient și alte probleme conexe, cum ar fi anemia, astenia, lipsa de tonus fizic și psihic etc.
* Indigestia - un "truc" foarte la îndemână și care nu o dată și-a dovedit eficiența este consuma­rea, după masă, în locul desertului, a 1-2 portocale acrișoare, care vor fi un excelent catali­zator al di­ges­tiei. Mecanismul prin care se stimu­lează diges­tia, prin ingerarea imediat după masă a acestor fruc­te, nu este deocamdată clarificat, multe teorii (mai ales ale unor curente naturiste) spunând că fructele după masă mai degrabă încurcă digestia. Ei bine, portocalele nu respectă deloc re­gulile acestea, și chiar au efect puternic de stimulare a secrețiilor gastro-intestinale, salvându-i pe cei cu probleme de digestie.
* Ischemia cardiacă, ateroscleroza - un studiu făcut în California arată că simplul consum al unui pahar de suc de portocale pe zi reduce riscul infarctului, cu circa 25%, în vreme ce sucul altor fructe și legume îl reduc doar în proporții variind în­tre 2 și 19%. S-a demonstrat că sucul de portoca­le are efecte de creștere a așa-numitului colesterol "bun" - HDL, simultan cu scăderea celui "rău" - LDL. Pectinele din citrice sunt fibre alimentare foarte valoroase pentru activitatea cardiacă, pe lân­gă că reglează colesterolul și normalizează nivelul glucozei din sânge, ajută la îmbunătățirea irigării cu sânge a mușchiului cardiac. Citricele sunt boga­te și în acid folic natural (deficitar de exemplu în dieta nord-americanilor și a vest-euro­penilor), ceea ce reduce riscul apariției aritmiei cardiace, a atero­sclerozei și a ischemiei cardiace.
* Prevenirea cancerului - este cunoscut faptul că cei care folosesc dieta mediteraneană au o incidență mult mai scăzută a cancerului de sân, de plămâni, de pancreas, de colon, de rect. Or, citri­cele reprezintă un ingredient important al dietei me­diteraneene. Pornind de la aceste observații, cer­cetătorii au descoperit numeroase substanțe anti­can­cerigene în portocale și în citrice care au confir­mat observațiile ce țin de dieta mediteraneană. S-a constatat că există o proporție inversă între con­sumul de vitamina C, existentă în cantități însemnate în lămâi și în portocale, și apariția cancerului de stomac, de esofag și al cavității bucale. Tot vitamina C are efecte de protecție contra efectelor nocive ale unor chimicale cancerigene, cum sunt nitrozaminele. Agenții anticanceroși din portocale se pare că acțio­nează cel mai eficient atunci când se consu­mă fructul proaspăt, și nu extractele, mai mult sau mai puțin "naturale" din citrice. Con­cluzia este simplă: consumați măcar 1-2 portocale pe zi, pentru a ține la distanță boala secolului.
* Tromboflebita - se consumă zilnic câte trei sferturi de litru de suc proaspăt de portocale, amestecat cu maceratul obținut prin punerea cojilor de la patru portocale într-o cană (250 ml) apă călduță vreme de 4-6 ore. Acest preparat are puternice efecte antiinflamatoare venoase și previne formarea trom­bilor, ajutând la dizolvarea celor existenți. O cură durează zece zile și va fi urmată de minim 7 zile de pauză, după care se poate relua.
* Durerile de cap - se consumă un litru de decoct de portocale pe parcursul zilei. Acest prepa­rat amar-acrișor stimulează vărsa­rea bilei în duoden, fiind eficientă în combaterea migrenelor biliare. De asemenea, îmbunătățește iriga­rea cu sânge a creierului și acțio­nează direct la nivelul sistemului nervos central, reducând senzația de durere.

Precauții la tratamentul cu portocale

Pentru preparatele în care se re­comandă folosirea cojii de porto­cale este bine să vă asigurați că acestea nu au fost tratate chimic în scopul conservării sau pentru colo­rarea lor. De regulă, substanțele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase și lasă pe un șervețel urme roșietic-portocalii, iar în cazul substanțelor de conservare e posibil ca acestea să fie gălbui-cenușii sau chiar incolore. Directivele UE cer ca pe ambalajul fructe­lor să se scrie explicit dacă au fost sau nu tratate chimic și dacă da, cu ce substanțe, însă deocamdată aceste directive nu sunt puse în practică de către majoritatea comercianților din România. Dacă aveți dubii asupra "curățeniei" acestei coji, atunci este mai bine să nu o folosiți.

Contraindicații la tratamentul cu portocale

În cazul reumaticilor, portocalele nu se vor consuma în cantități mari, deoarece natura acidă a sucului acestora poate să accentueze simptomele artritei.

Uleiul volatil de coajă de portocală

Are o foarte intensă acțiune asupra glandelor endocrine, asupra sistemului nervos și al celui imu­nitar. Studii recente arată că limonenul, principalul constituient al acestui ulei volatil, blochează chiar dezvoltarea tumorilor canceroase, fiind o speranță în tratamentul bolii canceroase, în stadii avansate. Iată câteva utilizări terapeutice verificate ale acestui ulei volatil:
* Insomnie - se ingerează 3-6 picături de ulei de portocal, amestecate într-o lingură de miere de tei, cu 30 de minute înainte de culcare. Nu are nea­părat un efect somnifer puternic (uleiul de flori de portocal este mai eficient), dar ne ajută să avem un somn odihnitor, cu vise plăcute, dându-ne o stare de limpezire la trezire.
* Stres, hipertensiune - se iau câte cinci picături de ulei de portocal, de 3 ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Tratamentul durează vreme de 45 de zile și are efecte reglatoa­re asupra activității sistemului nervos și cardiovascular.
* Răceală și gripă - se beau zilnic 3-4 pahare de suc proaspăt de portocale în care se pun câte 1-2 picături de ulei volatil de por­­to­cal. Studii făcute în 1995 arată că simpla inspi­rare a aromei de portocale mărește imunitatea, dimi­nuează durerea de cap și senzația de vertij. S-a de­monstrat, de asemenea, că uleiul de portocal ampli­fică imunitatea și scurtează timpul de vindecare al virozelor.
* Depresie - se iau, de 4 ori pe zi, câte 3 picături de ulei de portocal, într-o linguriță de mie­re. Este un preparat care stimulează blând sistemul nervos central, inducând o stare de vioiciune, de tonus emoțional și mental. *