Preparate naturiste
Principalele plante folosite în bolile hepatice sunt: anghinarea, sunătoarea, gălbenelele, cicoarea, armurariul, nucul, coada-şoricelului, pirul, urzica, rostopasca, tescovina şi iedera. Plantele aromatice bogate în uleiuri volatile (mentă, roiniţă, cimbru, busuioc, salvie) se folosesc frecvent în afecţiunile bilei. Din plantele menţionate mai sus se pot prepara, în casă, următoarele forme farmaceutice pentru uz intern:
PULBEREA. Se poate obţine din: plante aromatice şi din anghinare, cicoare, armurariu, coada-şoricelului, rostopască şi pir.
Mod de preparare: Planta uscată se macină foarte fin, într-o râşniţă de măcinat cafeaua. Se foloseşte ca atare câte un vârf de linguriţă de pulbere, de 2 ori pe zi, diluată cu puţină miere, sirop, suc natural sau lapte fermentat (iaurt, sana, chefir, lapte bătut).
INFUZIA. Se prepară din plantele ce conţin uleiuri volatile (busuioc, cimbru, mentă, roiniţă, salvie) precum şi din anghinare, sunătoare, gălbenele, armurariu, nuc, coada-şoricelului, urzică, rostopască, iederă.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată şi mărunţită groscior se infuzează în 250 ml apă clocotită. Se lasă 30 de minute, după care se filtrează prin tifon sau printr-un strat subţire de vată. Se îndulceşte după gust.
DECOCTUL. Se prepară din: cicoare, pir.
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată şi mărunţită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 de minute, în 500 ml apă, într-un vas de inox sau emailat. Se completează la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puţină apă. Se îndulceşte după gust.
TINCTURA. Se prepară din: anghinare, sunătoare, gălbenele, armurariu, iederă, pir, cicoare, rostopască.
Mod de preparare: 2 linguri plantă uscată şi mărunţită groscior se pun la macerat, timp de 10 zile, în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie. Se agită de 2-3 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic de 20-30 ml, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
VINUL TERAPEUTIC. Se prepară din: cicoare, pir, anghinare, sunătoare, gălbenele, armurariu, iederă, rostopască.
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată şi mărunţită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roşu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Se lasă la decantat alte 6 zile, după care se separă partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, se va păstra în încăperi răcoroase. Datorită conţinutului în alcool al tincturii şi al vinului, nu se recomandă consumul acestora de către conducătorii auto sau de cei care au intoleranţă la alcool. De asemenea, nu se recomandă celor care au hepatită alcoolică.
(Pentru cei care nu au timp, răbdare sau minimă pricepere gospodărească, multe dintre aceste preparate farmaceutice se pot găsi la Farmacia FALTIS din Brăila. Comenzile se pot face telefonic sau prin e-mail, livrarea prin Poşta Română sau "Fan Courier" cu plata ramburs la primirea coletului.)
1. BOLILE FICATULUI
Hepatita
Este un proces inflamator al celulei hepatice, de origine infecţioasă sau toxică. Hepatita cea mai frecventă este cea de origine virală, provocată în special de viruşii A, B, C.
Hepatita A se transmite, în principal, pe cale fecal-orală. Este cunoscută şi sub numele de "boala mâinilor murdare".
Hepatita B este cea mai frecventă şi se transmite numai parenteral, prin injectare cu ser contaminat. I se mai spune şi "hepatita de seringă".
Hepatita C. Boala se transmite, ca şi hepatita B, prin sângele unei persoane infectate, prin utilizarea de ace, seringi şi alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic, care vin în contact cu sângele infectat şi care sunt nesterilizate corect. De asemenea, hepatita C se poate transmite prin folosirea în comun a obiectelor de igienă personală care pot veni în contact cu sângele (periuţe de dinţi, aparate de ras, truse de manichiură), prin realizarea de tatuaje cu ace şi instrumente nesterile, precum şi prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată.
Virusul hepatitei A provoacă hepatita acută, viruşii hepatitelor B şi C sunt răspunzători de hepatitele cronice.
Hepatita este o boală perfidă, de cele mai mute ori asimptomatică. Se vindecă de obicei spontan, cel suferind aflând întâmplător, în urma unor analize de rutină, că suferă sau a suferit de hepatită. Semnele şi simptomele prin care se manifestă hepatita, la începutul bolii, sunt minore: o alterare nespecifică a stării de sănătate, anorexie (lipsa poftei de mâncare) şi oboseală, uneori cu stare subfebrilă şi o senzaţie vagă de jenă abdominală. Stabilirea corectă a diagnosticului de hepatită se face doar pe baza analizelor de laborator.
Hepatita medicamentoasă
Ficatul joacă un rol central în metabolizarea majorităţii medicamentelor. Orice medicament administrat pe cale orală (înghiţit) sau parenterală (injectat) ajunge să fie transformat de celula hepatică. Efortul de metabolizare a medicamentelor la nivelul ficatului este uriaş, mai ales pentru medicamentele de sinteză. Medicamentele sunt o cauză importantă de boală hepatică. Riscul apariţiei bolilor hepatice creşte proporţional cu numărul de medicamente folosite. Pentru a evita îmbolnăvirea ficatului produsă de medicamente, acesta trebuie protejat. Singura protecţie eficientă a ficatului se face prin preparatele obţinute din regnul vegetal. Acestea sunt mai bine suportate de ficat decât cele de sinteză.
Hepatopatia alcoolică
Apare pe fondul unui consum de lungă durată de alcool. Alţi factori care duc la apariţia hepatopatiei alcoolice sunt: cantitatea de alcool consumată, starea de nutriţie a pacientului, trăsăturile genetice şi metabolice ale acestuia. Când se vorbeşte despre hepatopatiile provocate de alcool se incriminează alcoolul pur, ca atare şi mai puţin băuturile slab alcoolizate, cum ar fi vinul. De altfel, tot mai multe voci din lumea medicală acceptă consumul moderat de vin şi chiar de bere. Consum moderat înseamnă, pentru bărbat, 200 ml de vin, de bună calitate, pe zi, la masa de prânz şi/sau seară. Doza de vin pentru femei se reduce la jumătate. Alcoolul este sursa cea mai rapidă de energie pentru organism. Sunt cazuri în terapeutică, când se recomandă chiar perfuzii cu alcool, pentru a reechilibra energetic un bolnav. Un pahar de vin la masă asigură pentru organism toţi nutrienţii pe care i-ar lua din struguri. În plus, ajută digestia şi buna dispoziţie. Un medicament de sinteză, pentru a fi metabolizat, oboseşte ficatul mai mult decât un pahar cu vin. Dar, în cazul vinului, este valabilă expresia - "de la doza uzuală (terapeutică) la cea toxică nu-i decât un pas".
Steatoza hepatică (ficatul gras)
Acumularea excesivă de grăsime în celula hepatică reprezintă cea mai frecventă modalitate de răspuns a ficatului la agresiuni. Obezitatea, alcoolismul, diabetul, unele medicamente sunt cauzele cele mai frecvente ale steatozei hepatice. Steatoza hepatică este potenţial reversibilă, pentru remisia ei fiind suficientă eliminarea cauzei care a dus la apariţia ei.
Ciroza hepatică
Reprezintă stadiul final al numeroaselor leziuni hepatice. Se manifestă prin ascită, prurit, slăbiciune generalizată, scădere în greutate. În general, tratamentul cirozei este de susţinere: eliminarea agenţilor cauzali, atenţia sporită acordată nutriţiei şi tratamentul complicaţiilor, pe măsură ce acestea apar. Într-o ciroză cronică avansată prognosticul este rezervat, singura salvare fiind posibilitatea unui transplant hepatic. (Pentru cei suferinzi de ciroză Farmacia FALTIS prepară un Sirop orexigen ce conţine un extract de cicoare, tescovină, măceşe şi pelin.)
Insuficienţa hepatică reprezintă o disfuncţionalitate a ficatului, provocată de bolile menţionate mai sus.
Manifestări clinice ce însoţesc bolile hepatice:
Hepatomegalia. Creşterea de volum a ficatului apare în marea majoritate a bolilor hepatice, manifestându-se printr-o durere surdă subcostală.
Icterul (Gălbinarea). Coloraţia galbenă a pielii, a globilor oculari, cauzată de excesul de bilirubină. Greaţa şi vărsăturile, durerea abdominală sau frisoanele însoţesc icterul.
Ascita. Prezenţa de lichid liber în membrana ce acoperă cavitatea abdominală. Cauza sa cea mai frecventă este ciroza, în special cea alcoolică. Sunt şi cauze extrahepatice de ascită (de exemplu: insuficienţa cardiacă, pancreatitele şi insuficienţa renală.)
Semne cutanate: steluţele vasculare (vinişoare sparte sub formă de steluţă pe faţă sau corp), hiperpigmentarea murdară a pielii, pruritul generalizat, depozite de grăsimi sub piele (xantoame) sunt frecvent întâlnite la bolnavii suferinzi de boli hepatice. De asemenea, pot să apară tulburări hormonale ca amenoreea şi infertilitatea la femei, sau atrofia testiculară, impotenţa, spermatogeneza scăzută la bărbaţi.
Hipercolesterolemia. Se caracterizează prin creşterea cantităţii de colesterol din sânge. O parte din cantitatea de colesterol din sânge provine dintr-un regim alimentar bogat în grăsimi, iar o parte din sinteza lui în organism. Aceasta sinteză se petrece la nivelul celulei hepatice (hepatocit). De aici şi marea mirare a unor pacienţi care susţin că ţin un regim alimentar drastic şi totuşi au colesterolul mărit. Valori normale: Colesterol total <200 mg/dl, Colesterol bun (HDL) > 60 mg/dl şi Colesterol rău (LDL) <100mg/dl.
Tratamente anti-colesterol
* Tescovina. Pulberea dar mai ales seminţele de struguri din tescovină, prin conţinutul lor în acizi graşi nesaturaţi omega 3 şi omega 6, consumate, în mod regulat, zilnic, reglează nivelul colesterolului din sânge, atât din aport alimentar cât şi al colesterolului produs de celula hepatică, scăzând colesterolul rău (LDL) şi mărind concentraţia de colesterol bun (HDL).
(Farmacia FALTIS are pe stoc capsule cu seminţe de struguri roşii şi pulbere de tescovină.)
* Anghinarea. Cauza principală a bolilor cardiovasculare şi cerebrale (infarcte, ischemii) o reprezintă depunerea de colesterol rău (LDL), sub formă de ateroame, pe vasele sanguine. Acest proces poate fi împiedicat prin folosirea regulată a preparatelor din frunze de anghinare.
Pulberea: se administrează de 3 ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă de pulbere de anghinare amestecată cu miere, sirop, suc, compot (după masă).
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, în puţină apă sau ceai.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
În tratarea bolilor hepatice, se recomandă atât un tratament alopat, cât şi unul complementar medicaţiei alopate.
Nota farmacistului: Tincturile şi vinurile terapeutice se pot folosi fără rezerve în afecţiunile ficatului, cu excepţia hepatitei alcoolice şi a cirozei avansate. Cantitatea mică de alcool din tinctură şi vin, în doze terapeutice, este foarte uşor metabolizată la nivelul celulei hepatice de o enzimă numită alcool dehidrogenază.
* Cicoarea. De la această plantă se folosesc rădăcinile. Conţin cichoriină, inulină, flavonoide şi acizi polifenolici.
Pulberea: se administrează de 3 ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă cu miere, sirop, suc, compot, lapte fermentat (după masă).
Decoctul: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puţină apă sau ceai.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Pulberea: se administrează de 3 ori pe zi, în câte o jumătate de linguriţă cu miere, sirop, suc, compot (după masă).
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, în puţină apă sau ceai.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Rostopasca. Se utilizează partea aeriană înflorită şi rădăcinile (Herba et radix chelidonii)
Pulberea: se administrează de 3 ori pe zi, pusă în câte o jumătate de linguriţă cu miere, sirop, suc, compot (după masă).
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puţină apă sau ceai divers.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
2. BOLILE FIEREI
Colecistita
Este o inflamaţie a peretelui colecistului (vezica biliară). Colecistita acută debutează cu durere localizată în hipocondrul drept, greaţă şi vărsături.
Litiaza sau calculoza biliară
Calculii biliari sunt nişte aglomerări de colesterol, localizate la nivelul căilor biliare, având o frecvenţă mai mare la sexul feminin. Prezenţa calculilor biliari este principala cauză a apariţiei crizelor de colică biliară, acestea fiind de cele mai multe ori urgenţe medicale. Ideal ar fi ca să se prevină apariţia acestor calculi. Odată formaţi, calculii biliari nu pot fi îndepărtaţi decât chirurgical, prin colecistectomie, eficacitatea altor terapii fiind destul de modestă.
Preparatele din plante medicinale folosite în bolile bilei acţionează prin efectul lor coleretic şi colagog.
Tratamente interne
Prin efectul colagog se favorizează eliminarea bilei prin stimularea contracţiilor vezicii biliare.
* Anghinarea. Preparatele obţinute din frunzele de anghinare (Folium cynarae) se folosesc cu succes in afecţiunile biliare.
Pulberea: se administrează de 3 ori pe zi, pusă în câte o jumătate de linguriţă cu miere, sirop, suc, compot, după masă.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puţină apă sau ceai divers.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Sunătoarea. Sunt folosite în scopuri medicinale vârfurile înflorite ale plantei (Herba hypericii).
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, în puţină apă sau ceai divers.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
* Gălbenelele. Se folosesc ca materie primă florile de gălbenele lipsite de peţiol (Flores calendulae).
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, în puţină apă sau ceai divers.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Cicoarea.
Pulberea: se foloseşte de 3 ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă pusă în miere, suc, compot, după masă.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puţină apă sau ceai divers.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Iedera. Se folosesc frunzele tinere (Folium hedera helicis) care sunt bogate în saponozide, acizi polifenolici şi derivaţi de caroten.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de anghinare.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi.
Farmacia FALTIS are pe stoc ceai, tinctură şi vin de iederă.
Manifestări clinice ce însoţesc bolile biliare:
Colicile biliare. Sunt, alături de cele renale, printre cele mai insuportabile dureri ale organismului uman.
Tratamente interne
* Mătrăguna. Preparatele obţinute din mătrăgună (Atropa beladonna) au proprietăţi antispastice de excepţie şi rezolvă colicile biliare greu de suportat de către omul bolnav. Din cauza riscului de supradozaj aceste preparate nu se pot face în casă, ci doar în laboratoarele farmaciilor, iar administrarea lor se face la recomandarea medicilor.
Farmacia FALTIS are în portofoliu numeroase formule farmaceutice pe bază de tinctură (Tinctura beladonnae) şi extract (Extractum beladonnae) obţinute din mătrăgună. Pentru colicile biliare preparăm capsule antispastice cu extract de beladonna obţinut din mătrăgună.
* Iedera. Durerile care însoţesc colicile biliare pot fi atenuate dacă se folosesc preparatele de iederă. Acestea se obţin din frunzele tinere (Folium hedera helicis) care sunt bogate în saponozide, acizi polifenolici şi derivaţi de caroten.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puţină apă.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Se recomandă, de asemenea, preparatele din plante aromatice (mentă, roiniţă, busuioc, cimbru, salvie) bogate în uleiuri volatile. Se folosesc părţile superioare ale plantei parţial înflorite.
Pulberea: 1/2 linguriţă, de 3 ori pe zi, luată cu suc sau miere de albine.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o ceaşcă de apă.
Magazinele cu produse naturiste şi drogheriile au uleiuri volatile din plantele aromatice prezentate mai sus, care se folosesc în colicile biliare. Doza terapeutică este de 5-10 picături de 3 ori pe zi, luate în puţin zahăr tos sau cubic.
Vomismentele. Însoţesc adesea bolile bilei şi au, paradoxal, efecte benefice, de uşurare a celui suferind.
Tratamente interne
* Plantele aromatice (mentă, roiniţă, cimbru, salvie) sub formă de ceaiuri sunt salutare în prevenirea şi combaterea vărsăturilor. Se beau călduţe, neîndulcite, câte o cană, de 3 ori pe zi.
Un sirop antispastic contra vărsăturilor pe bază de mentă şi roiniţă se găseşte la Farmacia FALTIS.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei, http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.