Ceaiuri de plante
Băutul ceaiului este o tradiţie nelipsită în Orientul îndepărtat şi se bucură de o trecere tot mai mare şi în Occident. Lichidul fierbinte şi aromat, servit în ceşcuţe de porţelan, reprezintă o desfătare. Dar ceaiurile nu trebuie băute doar de plăcere, ci şi la nevoie, căci cele preparate din plante medicinale conţin substanţe vegetale extrem de eficiente. Dacă vă supără ceva anume sau dacă apar, brusc, indispoziţii de orice fel, aveţi la îndemână plante nenumărate. Pentru toate afecţiunile există cel puţin o plantă tămăduitoare. Nu există boală, se spune, pentru care Domnul să nu fi lăsat un leac.
Iată câteva dintre ele:
Cătina albă
"Simt că mă paşte o răceală"
Dacă îi oferiţi organismului dvs., imediat ce simţiţi "furnicături" în nas şi în gât, o porţie suplimentară de vitamine, e posibil ca sistemul imunitar să ţină în frâu bacteriile şi viruşii. Este momentul să fiţi generoşi mai ales cu vitamina C, care se găseşte în cantitate mare în cătină. Ea conţine şi vitamina E, caroten, fiind, deci, perfectă pentru sezonul răcelilor!
Verbina
"Nu mai scap de bufeuri"
Printre supărătoarele fenomene secundare caracteristice menopauzei se numără transpiraţia abundentă şi bufeurile. Acesta este modul în care reacţionează organismul unor femei la scăderea "producţiei" de estrogeni. Printre numeroasele plante cu efect hormonal se numără şi verbina.
Reţetă: Amestecaţi câte 4 părţi de verbină, armurariu, rozmarin şi salvie şi opăriţi - pentru o ceaşcă de ceai - o linguriţă de amestec cu apă clocotită. Lăsaţi să se infuzeze 30 de minute, apoi strecuraţi. Ceaiul se bea pe tot parcursul zilei, îndulcit - după gust - cu miere.
Roiniţa
În bucătăria asiatică roiniţa este una din cele mai apreciate plante, datorită aromei sale puternice. Dar şi medicina ayurvedică o foloseşte pentru tratarea a numeroase afecţiuni, mai ales stările de agitaţie interioară şi deranjamentele stomacale pe bază nervoasă.
Reţetă: Pentru o ceaşcă de ceai, opăriţi o linguriţă de plantă cu apă în clocot şi lăsaţi să se pătrundă circa 10 minute. Uleiurile eterice pe care le conţine au efect antibacterian şi antiinflamator.
Ghimbirul
"Întunericul iernii mă deprimă"
Starea sufletească a multor femei se "prăbuşeşte" odată cu începutul iernii. Se simt, dintr-odată, melancolice, lipsite de curaj, şi văd lucrurile mai în negru decât de obicei. Din fericire, această stare depresivă poate fi tratată cu succes. Există numeroase plante medicinale care "încălzesc" şi înseninează dispoziţia, fără efecte secundare.
Reţetă: Amestecaţi 30 g de rădăcină proaspătă de ghimbir (mărunţită) cu 20 g salvie uscată, 20 g sunătoare, 10 g lemn-dulce, 10 g gălbenele şi 10 g scorţişoară (scoarţă mărunţită) şi puneţi amestecul într-un borcan cu capac etanş. Pentru ceai, turnaţi apă fierbinte peste 2-3 linguriţe de amestec, lăsaţi vasul pe foc până ce dă în clocot şi apoi puneţi-l 5 minute la infuzat. Dacă urmaţi un tratament hormonal (de ex. pilulă contracepţională), renunţaţi la sunătoare, care poate influenţa efectul. Înlocuiţi-o, eventual, cu roiniţă.
Isopul
"Mă ia cu tuse!"
Primul lucru care îţi vine în minte când simţi că răceşti este să bei iute un ceai fierbinte. Dar nu de tei, cum aţi crede, ci de isop. Se recomandă contra tusei, congestiei căilor respiratorii, contra durerilor în gât.
Reţetă: Puneţi 2 linguriţe cu isop uscat într-o cană de apă rece. Aşezaţi vasul pe foc şi aşteptaţi până ce lichidul dă primul clocot. Se trage deoparte şi se lasă 5 minute la infuzat. Strecuraţi şi adăugaţi puţină miere.
Urzica
Prietena hipertrofiei prostatei
În cazul bărbaţilor care suferă de hipertrofia prostatei, infuzia de urzică poate frâna dezvoltarea ţesutului prostatic.
Reţetă: 2 linguriţe de urzică uscată se opăresc cu o cană de apă clocotită şi se lasă 10 minute la infuzat. Se beau două căni pe zi.