Viteză pentru circulaţia sângelui
Vindecătorii cu plante din toată lumea au căzut de acord că Păducelul este planta supremă a inimii. Mai ales în cazul "inimilor bătrâne", substanţele active prezente în el dinamizează circulaţia sângelui, stabilizează tensiunea şi înlătură "răul de la inimă". Şi pentru că nu conţine nici o substanţă otrăvitoare, păducelul poate fi folosit vreme îndelungată, fără efecte secundare nedorite, cum se întâmplă în cazul medicamentelor.
Infuzie clasică de păducel
Ingrediente: o linguriţă de flori, fructe şi frunze uscate (se găsesc în această compoziţie la plafar), o jumătate litru de apă clocotită, o linguriţă de miere.
Mod de preparare şi folosire: se pun plantele într-un vas de ceramică sau de sticlă şi se opăresc cu apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat. Se strecoară şi se îndulceşte, după gust, cu miere. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi. Infuzia se poate prepara şi doar din fructe uscate de păducel, caz în care acestea se zdrobesc înainte şi se lasă opt ore la macerat în apă rece. După care lichidul, cu fructe cu tot, se pune pe foc şi se lasă să dea 2-3 clocote.
Ţuică de păducel
O sticlă cu gâtul larg se umple pe o treime cu flori şi frunze uscate de păducel. Deasupra se toarnă ţuică sau vodcă. Se lasă la macerat vreme de 6 săptămâni, pe marginea ferestrei, la soare. Se iau zilnic 25 de picături.
Vin aromat pentru întărirea inimii
Studii recente au dovedit că "blestematul" de alcool face, totuşi, bine la sănătate, în doze mici. Ba chiar prelungeşte viaţa! În ce priveşte inima, aliatul ei este vinul roşu, băut zilnic, câte un păhăruţ. Amestecat cu un gălbenuş de ou, tratează şi anemia, iar puterea lui de vindecare sporeşte, dacă e combinat cu anumite plante medicinale, cum ar fi cimbrul, ghimbirul şi scorţişoara.
Ingrediente: o sticlă de vin roşu demisec, o rămurică de cimbru, o jumătate de nucşoară rasă, un sfert de linguriţă de ghimbir proaspăt tocat, o coajă de scorţişoară şi 6 stafide.
Mod de preparare: se deschide sticla de vin, se scoate din el cam un păhărel de ţuică şi se vâră înăuntru toate ingredientele. Se închide sticla la loc şi se lasă pe stelajul cămării, două săptămâni. Când termenul expiră, vinul se strecoară şi se toarnă într-o sticlă curată. Se bea zilnic câte un păhărel.
Ceai pentru aritmii cardiace
Pentru potolirea bătăilor neregulate ale inimii se recomandă plante calmante, precum roiniţa, levănţica sau valeriana, dar şi plante întăritoare, ca păducelul, hameiul sau vâscul. Ceaiul se prepară la alegere, din două linguri de plantă uscată, care se fierbe scurt, într-un sfert de litru de apă, se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară. Se beau trei căni de ceai pe zi.
Sirop pentru inimă
În caz de bătăi neregulate ale inimii, se prepară un sirop din frunze de mesteacăn, mustăţi de porumb, roiniţă şi mentă luate în cantităţi egale.
Reţeta: Se amestecă bine ingredientele, apoi se prepară o infuzie din 4 linguri de amestec, opărite cu un litru de apă şi lăsate 10 minute la infuzat. Ceaiul obţinut (din care se poate şi bea, câte trei căni pe zi) se amestecă cu un kilogram de zahăr şi se lasă să fiarbă pe foc scăzut, în clocot mic, vreme de 25 de minute. Se lasă apoi să stea în vasul de fiert două ore, după care siropul se toarnă în sticle. Se ia zilnic câte o lingură de preparat, diluat în 100 ml apă.
Picături pentru inimă
Arnica este planta ideală pentru un preparat care lărgeşte vasele coronariene, facilitând o mai bună circulaţie a sângelui.
Reţeta: o lingură de flori uscate de arnică se pun în 70 ml alcool şi se lasă în sticlă. Se poate folosi peste o săptămână. La nevoie, dar şi profilactic, se iau 2-3 picături, puse într-un pahar de apă.
Întăritor după infarct cardiac
O regenerare rapidă după un infarct cardiac se obţine cu ajutorul unui amestec special, din cantităţi egale de coada-calului, păpădie, coada-şoricelului şi sunătoare. Se amestecă plantele bine mărunţite. O lingură de amestec se pune seara într-un litru de apă şi se fierbe a doua zi. Se strecoară şi se bea ceaiul de-a lungul zilei. Se adaugă în el 2 linguriţe de oţet de mere.
Leacuri pentru vene sănătoase
Tensiune prea mare sau prea mică, lipsa de irigare a creierului cu sânge, ameţeli cu leşin, mâini şi picioare reci - toate sunt semne că vasele de sânge nu funcţionează ca lumea. Având drept cauză, cel mai ades, arterioscleroza, sângele trebuie să fie pompat de inimă prin vase prea rigide şi înguste, ceea ce duce la creşterea presiunii lui sau, dimpotrivă, la o irigare insuficientă cu sânge a organelor. Acelaşi lucru se întâmplă şi când presiunea este prea joasă. În acest caz, vasele nu se comprimă suficient.
Cura cu usturoi
În cazurile expuse mai sus, prevenţia este mai bună decât vindecarea. În acest scop, se recomandă includerea cât mai frecventă în mesele de peste zi, a usturoiului crud, iar primăvara, a leurdei. Aceste plante sunt campioane ale scăderii colesterolului şi întârzie instalarea arteriosclerozei.
Reţetă suplimentară: se prepară un ceai din câte două linguriţe de frunze de coacăze negre, de hrişcă şi de vâsc, care se opăresc cu o jumătate de litru de apă. Se strecoară după 10 minute. Se bea câte o cană de ceai, de mai multe ori pe zi.
Baie cu rozmarin
Cine vrea să aducă puţină energie în venele sale obosite ar trebui să-şi ofere plăcerea unei băi cu rozmarin. Posibilităţile sunt variate. Fie lăsaţi să curgă apă fierbinte în baie, peste o legătură de rozmarin pusă într-un săculeţ de tifon, fie vă procuraţi din comerţ geluri de duş şi săruri de baie cu rozmarin, sau, şi mai bine, apelaţi la uleiurile eterice care acţionează asupra pielii şi a căilor respiratorii.
Ceai cu adaos de plimbare
Oxigenul pe care îl inhalaţi printr-o plimbare în ritm alert, pe cărările toamnei, combinat cu un ceai pentru stimularea circulaţiei sângelui, vă reglează "ceas" tensiunea şi vă pune sistemul circulator pe picioare.
Ingrediente: o lingură de sunătoare, o linguriţă de ace de rozmarin, o lingură de talpa-gâştei, o linguriţă de frunze de urzică, o lingură de măceşe, o lingură de mentă (toate uscate), miere după gust.
Mod de preparare şi folosire: se opăreşte o lingură de amestec, cu 250 ml apă. Se infuzează 5 minute, se strecoară şi se îndulceşte cu miere, după gust. Se beau 2-3 căni pe zi, după ce vă întoarceţi de la plimbare. Succes!