Morcovul este printre primele legume cultivate şi consumate de om. Unii cercetători spun că ar fi fost domesticit cu cinci-şase milenii în urmă în Orientul Mijlociu, pe teritoriul actualului Afganistan, în timp ce alţii susţin că ar fi originar din bazinul Mării Mediterane, la fel ca şi rudele sale, pătrunjelul, ţelina sau leuşteanul. Adevărul s-ar putea să fie undeva la mijloc, morcovul pe care îl cumpărăm astăzi din pieţe fiind, se pare, o încrucişare dintre specia orientală, care are o culoare roşie-purpurie, şi specia mediteraneană, a cărei rădăcină are o culoare mai degrabă galbenă. Cert este că încă din vremuri preistorice, morcovul este folosit ca aliment şi ca medicament, ambele calităţi fiindu-i din plin validate de către studiile moderne. Dar înainte de a cunoaşte utilizările medicinale cu adevărat excepţionale ale morcovului, sunt necesare câteva precizări legate de diferitele tipuri de morcov folosite în alimentaţie şi în terapie.
Soiurile de morcovi
Există incredibil de multe (de ordinul sutelor). Varietăţile de morcov, consumate astăzi în lume sunt de ordinul sutelor. La noi în ţară sunt folosite în majoritate varietăţile de morcov de culoare portocalie. În pieţe găsim morcovul portocaliu de consum, de formă cilindrică, dulce la gust şi foarte bogat în vitamine, dar şi un morcov furajer (numit şi "carotă"), de dimensiuni foarte mari, de formă conică, mai fad şi mai sărac în substanţe nutritive. Evident, este de preferat morcovul de consum, în faţa celui furajer. Recent au apărut şi la noi, fiind foarte la modă, morcovii-bebeluş (baby carrots în engleză), care sunt foarte mici ca dimensiuni, fragezi, cu o consistenţă şi un gust plăcut după fierbere, iar indicele lor glicemic este scăzut. Mai rar, întâlnim la noi şi morcovul galben, care este foarte bogat în xantofilă şi luteină, doi pigmenţi care previn degenerescenţa maculară, ateroscleroza şi cancerul pulmonar. În India şi în China, se foloseşte şi o varietate de morcov roşu, care conţine un pigment numit licopen, care previne şi combate gastrita şi ulcerul gastric, previne, de asemenea, cancerul de prostată şi cel ovarian. Morcovul purpuriu (roşu închis) este cultivat în unele regiuni din Turcia şi din Irak, fiind bogat în pigmenţi antocianici, principii active care îmbunătăţesc vederea nocturnă, combat inflamaţiile articulare, previn trombozele de tot felul. Morcovul alb este întâlnit în estul Afganistanului, în Pakistan şi în Iran şi are această culoare deoarece este lipsit de pigmenţi, fiind, în schimb, foarte bogat în fibre alimentare. În fine, morcovul negru (de fapt are o culoare vineţie foarte închisă) conţine, la fel ca şi morcovul purpuriu, pigmenţi antocianici, care între altele, scad nivelul colesterolului negativ (LDL), împiedică oxidarea acestuia pe artere, încetinesc procesele degenerative, protejează împotriva diferitelor forme ale bolii canceroase.
Preparate din rădăcină de morcov
Mai întâi de toate, trebuie ştiut că cele mai bune efecte terapeutice se obţin consumând rădăcinile proaspete de morcov, şi nu cele conservate prin congelare sau preparate prin încălzire, care îşi pierd multe din calităţile vindecătoare. După două săptămâni de congelare, se pierd aproximativ 30-45% din majoritatea vitaminelor, în timp ce, prin fierbere, este pierdut un procent de 50-70% din conţinutul de vitamina A, E, B1 şi B3.
Sucul obţinut prin centrifugare
Este forma de administrare a morcovului cea mai eficientă din punct de vedere al absorbţiei vitaminelor şi pigmenţilor. Se obţine cu ajutorul storcătorului electric centrifugal, din morcovi proaspeţi şi bine spălaţi, dar necurăţaţi de coajă, care este partea cea mai bogată în substanţe nutritive. Coaja va fi doar frecată foarte bine cu o perie moale şi vor fi îndepărtate părţile stricate. Sucul obţinut se consumă de preferinţă imediat sau, dacă nu este posibil acest lucru, se păstrează la rece, în recipiente bine închise, dar nu mai mult de şase ore.
De regulă, un adult va consuma zilnic 150-300 ml de suc de morcov, o cantitate mai mare fiind contraindicată, deoarece poate produce deranjamente gastro-intestinale, pigmentări anormale ale pielii, stări de inapetenţă.
Sucul obţinut prin mixare
Se prepară din morcovi foarte bine spălaţi şi curăţaţi, care se introduc, împreună că puţină apă, în vasul mixerului. Se mărunţesc vreme de 1-2 minute, formând o pastă, a cărei moliciune depinde de cantitatea de apă adăugată. La final se adaugă şi suc de lămâie, pentru a conserva mai bine proprietăţile morcovului şi pentru a-i face gustul mai agreabil. Sucul de morcov obţinut prin mixare are vitaminele, pigmenţii şi anumiţi acizi organici mai greu asimilabili, dar are alte proprietăţi extraordinare:
* are un indice glicemic foarte scăzut, ceea ce îl recomandă ca adevărat aliment-medicament în dieta diabeticilor.
* caloriile sale sunt greu asimilabile şi conferă o senzaţie de saţietate îndelungată, fiind util contra supragreutăţii şi obezităţii.
* datorită conţinutului ridicat de fibre, este ca o mătură pentru tubul digestiv, curăţând intestinele de substanţele reziduale şi normalizând tranzitul.
Salata de morcovi
Morcovul fiert
Poate fi consumat ca atare, sub formă de piure, sau în diverse alte mâncăruri (ciorbe, tocăniţe, ghiveciuri etc.). În urma fierberii, aproximativ 70% din vitamina A conţinută este distrusă, la fel ca şi vitamina C şi multe alte substanţe nutritive. Totuşi, este important de ştiut că vitaminele şi mineralele rămase după fierbere vor fi mult mai uşor de asimilat din morcovul fiert, decât din cel crud. Mai mult, morcovul fiert este foarte bine digerat şi tolerat de către tubul digestiv, fiind recomandat în mod special persoanelor convalescente ori celor care, datorită unor afecţiuni gastro-intestinale, nu suportă crudităţile. Din aceste motive, morcovul fiert poate avea, deşi poate părea incredibil, de multe ori o aplicabilitate terapeutică mai mare chiar decât cel consumat crud.
Tratamente interne
* Boala canceroasă - se administrează zilnic suc de morcov (obţinut prin centrifugare), câte 100 de ml dimineţa şi seara, în cure de patru săptămâni, urmate de una-două săptămâni de pauză. De asemenea, se administrează şi salată de morcov crud, dat prin răzătoarea fină, câte 50-75 de grame zilnic, consumate de trei ori pe săptămână. Sucul de morcov este foarte bogat în substanţe antitumorale, între care menţionăm falcarinolul, luteina şi zeaxantina, principii active cu efecte benefice demonstrate în cancerul de piele, în cancerul esofagului şi al laringelui, în cancerul colo-rectal, în cancerul gastric, al prostatei sau al vezicii urinare. Aceste substanţe încetinesc procesele de proliferare a celulelor maligne, împiedică în bună măsură apariţia metastazelor, studii de medicină experimentală arătând că sub acţiunea acestor principii active, tumorile pot intra în remisie. Morcovul consumat crud, sub formă de salată, menţine tranzitul intestinal normal, element de maximă importanţă în boala canceroasă, unde funcţia de eliminare este adesea afectată. De asemenea, acest aliment intensifică procesele de dezintoxicare.
* Adenom de prostată - un principiu activ întâlnit în coaja şi în seminţele morcovului, numit beta-sitosterol, are o eficienţă extraordinară în tratarea tumorilor benigne ale prostatei. Se face un tratament cu o durată de opt săptămâni, timp în care se administrează câte 300 ml de suc de morcov pe zi, consumat pe stomacul gol.
* Colesterol şi trigliceride mărite - un studiu făcut de un institut al Departamentului Guvernamental pentru Agricultură al Statelor Unite a arătat că doar doi morcovi cruzi consumaţi zilnic ajută la scăderea valorilor colesterolului negativ (LDL) cu 10-20%. Aceasta, deoarece morcovul este foarte bogat în fibre alimentare, blocând, atunci când este consumat împreună cu alte alimente, asimilarea grăsimilor saturate şi a colesterolului. Efectul celulozei conţinute de morcov asupra nivelului trigliceridelor din sânge este extraordinar, studii de medicină experimentală arătând o scădere a valorii acestora cu 17,3-33,5%, după doar 30 de zile de tratament cu morcov crud.
* Hipertensiune arterială, aritmie cardiacă - glutationul, o substanţă care în organismul uman joacă rolul de coenzimă, este conţinut din belşug în coaja morcovului. Administrarea zilnică a acestei substanţe, prin consumul de suc proaspăt de morcov, previne puseele de hipertensiune. De asemenea, morcovul conţine cantităţi semnificative de potasiu şi magneziu, uşor asimilabile, aceste două minerale ajutând la reglarea tensiunii arteriale, dar şi a ritmului cardiac, prevenind apariţia suflului sistolic, precum şi tahicardia.
* Infarct miocardic - un studiu american realizat pe un eşantion de 1300 de persoane a demonstrat că oamenii care consumă zilnic morcov crud, ca atare sau sub formă de suc, prezintă un risc de infarct cu 60% mai mic. Morcovul scade nivelul colesterolului şi al grăsimilor din sânge, reglează ritmul cardiac şi scade hipertensiunea. Cu alte cuvinte, consumul sistematic al acestei legume atacă principalele cauze ale apariţiei infarctului. Mai ales în sezonul rece, când vegetalele proaspete şi de calitate lipsesc din alimentaţie, consumul de morcov proaspăt, sub formă de suc sau salate, este obligatoriu pentru persoanele cu risc de infarct.
* Degenerescenţă maculară - două principii active prezente în morcovul de culoare portocalie - luteina şi zeaxantina - protejează organismul de procesele degenerative, în general, şi de cele care afectează ochii, în special. Un studiu finlandez, făcut pe 1200 de persoane, arată că un consum regulat de morcov previne apariţia degenerescenţei maculare şi riscul de cataractă şi ajută la menţinerea acuităţii vizuale până la vârste înaintate.
* Imunitate - mai ales la schimbările de anotimp, când sistemul natural de apărare al organismului în faţa infecţiilor este cel mai greu încercat, se recomandă cura cu suc de morcov. Efectul de stimulare imunitară al acestuia se observă inclusiv la persoanele în vârstă, la copii sau la convalescenţi. Este indicată cura cu suc de morcov, din care se consumă câte 200-300 de ml zilnic, pe o perioadă de patru săptămâni. Această cură a dat rezultate pozitive şi în cazul persoanelor infectate cu virusul HIV.
* Infecţii fungice - o cură cu suc de morcov poate fi un adjuvant excelent în tratarea candidozelor sau a infecţiilor cu Aspergillus. Efectul terapeutic al morcovilor se explică prin prezenţa în rădăcina lor a unor... pesticide naturale (între care şi falcarinolul, despre care am mai vorbit în acest articol), care au efect antifungic. Se administrează câte 300 de ml de suc de morcov, zilnic, pe o perioadă de două săptămâni.
* Emfizem pulmonar - "Un aport sporit de vitamina A, foarte abundentă în rădăcina de morcov, are un efect foarte bun în prevenirea şi în tratamentul emfizemului pulmonar". Aceasta este concluzia profesorului american Richard Baybutt, de la Universitatea de Medicină din Kansas, Statele Unite. Ca adjuvant în afecţiunile pulmonare, se recomandă consumul de morcov crud, câte 70 de grame zilnic, dar şi al morcovului fiert, indicat mai ales pacienţilor care nu tolerează crudităţile. Cura cu morcov este eficientă şi ca adjuvant în bronşita cronică (inclusiv în cea tabagică), în TBC, în pneumoniile recidivante.
* Hepatita cronică - glutationul, o substanţă secretată în rădăcina morcovului, are un puternic efect drenor, stimulează regenerarea celulei hepatice şi activitatea ficatului în general.
Bolnavilor de hepatită le este recomandată o cură cu o durată de 30 de zile, timp în care se beau zilnic 150 de ml de suc de morcov (obţinut prin centrifugare), zilnic. Tratamentul se poate relua după două săptămâni de pauză.
* Constipaţie - se face o combinaţie din 150 de ml de suc de morcov (obţinut prin mixare), 25 ml de suc de spanac şi 25 de ml de suc de lămâie. Se bea dimineaţa, pe stomacul gol, efectul de stimulare a tranzitului intestinal apărând la câteva ore după ingerarea sucurilor. Tratamentul are un efect laxativ puternic şi, în plus, este "prietenos" cu colonul, normalizând flora, vindecând inflamaţiile, ajutând la eliminarea toxinelor de pe pereţii intestinali.
* Diaree, diaree la copii - dacă, în stare crudă, morcovii stimulează tranzitul intestinal, atunci când sunt administraţi preparaţi termic, ei au efect uşor astringent, calmează inflamaţia la nivelul intestinului şi stopează, într-o anumită măsură, proliferarea bacteriilor în intestin. Se recomandă piureul de morcovi fierţi, sărat după gust, la care se adaugă foarte puţin ulei, ca hrană exclusivă, pentru o perioadă de 24 de ore. În cazurile de diaree severă, se administrează mai întâi cărbunele medicinal pulbere (1-3 linguriţe amestecate cu apă), iar la câteva ore, se administrează morcovul fiert, eventual cu puţin orez fiert adăugat.
* Lactaţie - se consumă piure de morcovi fierţi pentru stimularea secreţiei lactate, pentru prevenirea avitaminozelor şi a deficienţelor de minerale. Extern, se pun comprese cu suc de morcovi pe sâni pentru calmarea inflamaţiilor şi pentru prevenirea iritaţiilor mameloanelor.
* Vedere nocturnă deficitară - administrarea de vitamina A şi expunerea la soare (ceea ce ajută la sinteza în organism a unei substanţe ce favorizează vederea nocturnă) ajută la combaterea acestei tulburări. Se consumă câte o jumătate de pahar (100 ml) de suc de morcov, de două ori pe zi, în cure de două săptămâni.
Tratamente externe
* Plăgi canceroase - sucul de morcov aplicat extern, sub formă de comprese, pe plăgile canceroase, are efecte antitumorale, este calmant şi antiinflamator. În cazul cancerului bucal şi al celui laringian, se fac, de două ori pe zi, gargare cu suc proaspăt de morcov.
* Gingivită - se mestecă foarte bine (vreme de minimum trei minute) câte o jumătate de morcov, după fiecare masă.
Precauţii şi contraindicaţii la folosirea morcovului în terapie
Consumul unor doze de morcov (mai ales suc) mai mari decât cele recomandate în acest articol poate produce aşa-numita carotodermie, adică o colorare în portocaliu a pielii, datorită excesului de betacaroten în organism. De asemenea, consumul exagerat de morcov poate produce tulburări gastro-intestinale (arsuri gastrice, diaree, balonări, colici abdominale), stări de inapetenţă. Curele foarte îndelungate cu morcov, fără pauzele aferente, fac organismul să convertească mult mai greu beta carotenul în vitamina A, ceea ce poate conduce la posibilitatea apariţiei avitaminozelor, chiar şi în condiţiile unei alimentaţii corecte.