Viteză pentru circulația sângelui
Vindecătorii cu plante din toată lumea au căzut de acord că Păducelul este planta supremă a inimii. Mai ales în cazul "inimilor bătrâne", substanțele active prezente în el dinamizează circulația sângelui, stabilizează tensiunea și înlătură "răul de la inimă". Și pentru că nu conține nici o substanță otrăvitoare, păducelul poate fi folosit vreme îndelungată, fără efecte secundare nedorite, cum se întâmplă în cazul medicamentelor.
Infuzie clasică de păducel
Ingrediente: o linguriță de flori, fructe și frunze uscate (se găsesc în această compoziție la plafar), o jumătate litru de apă clocotită, o linguriță de miere.
Mod de preparare și folosire: se pun plantele într-un vas de ceramică sau de sticlă și se opăresc cu apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat. Se strecoară și se îndulcește, după gust, cu miere. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi. Infuzia se poate prepara și doar din fructe uscate de păducel, caz în care acestea se zdrobesc înainte și se lasă opt ore la macerat în apă rece. După care lichidul, cu fructe cu tot, se pune pe foc și se lasă să dea 2-3 clocote.
Țuică de păducel
O sticlă cu gâtul larg se umple pe o treime cu flori și frunze uscate de păducel. Deasupra se toarnă țuică sau vodcă. Se lasă la macerat vreme de 6 săptămâni, pe marginea ferestrei, la soare. Se iau zilnic 25 de picături.
Vin aromat pentru întărirea inimii
Studii recente au dovedit că "blestematul" de alcool face, totuși, bine la sănătate, în doze mici. Ba chiar prelungește viața! În ce privește inima, aliatul ei este vinul roșu, băut zilnic, câte un păhăruț. Amestecat cu un gălbenuș de ou, tratează și anemia, iar puterea lui de vindecare sporește, dacă e combinat cu anumite plante medicinale, cum ar fi cimbrul, ghimbirul și scorțișoara.
Ingrediente: o sticlă de vin roșu demisec, o rămurică de cimbru, o jumătate de nucșoară rasă, un sfert de linguriță de ghimbir proaspăt tocat, o coajă de scorțișoară și 6 stafide.
Mod de preparare: se deschide sticla de vin, se scoate din el cam un păhărel de țuică și se vâră înăuntru toate ingredientele. Se închide sticla la loc și se lasă pe stelajul cămării, două săptămâni. Când termenul expiră, vinul se strecoară și se toarnă într-o sticlă curată. Se bea zilnic câte un păhărel.
Ceai pentru aritmii cardiace
Pentru potolirea bătăilor neregulate ale inimii se recomandă plante calmante, precum roinița, levănțica sau valeriana, dar și plante întăritoare, ca păducelul, hameiul sau vâscul. Ceaiul se prepară la alegere, din două linguri de plantă uscată, care se fierbe scurt, într-un sfert de litru de apă, se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară. Se beau trei căni de ceai pe zi.
Dacă alegeți vâscul (ATENȚIE! se folosesc numai frunzele) el trebuie pus de cu seară în apă rece, urmând ca a doua zi să fie încălzit și băut (fără fierbere).
Sirop pentru inimă
În caz de bătăi neregulate ale inimii, se prepară un sirop din frunze de mesteacăn, mustăți de porumb, roiniță și mentă luate în cantități egale.
Rețeta: Se amestecă bine ingredientele, apoi se prepară o infuzie din 4 linguri de amestec, opărite cu un litru de apă și lăsate 10 minute la infuzat. Ceaiul obținut (din care se poate și bea, câte trei căni pe zi) se amestecă cu un kilogram de zahăr și se lasă să fiarbă pe foc scăzut, în clocot mic, vreme de 25 de minute. Se lasă apoi să stea în vasul de fiert două ore, după care siropul se toarnă în sticle. Se ia zilnic câte o lingură de preparat, diluat în 100 ml apă.
Picături pentru inimă
Arnica este planta ideală pentru un preparat care lărgește vasele coronariene, facilitând o mai bună circulație a sângelui.
Rețeta: o lingură de flori uscate de arnică se pun în 70 ml alcool și se lasă în sticlă. Se poate folosi peste o săptămână. La nevoie, dar și profilactic, se iau 2-3 picături, puse într-un pahar de apă.
Întăritor după infarct cardiac
O regenerare rapidă după un infarct cardiac se obține cu ajutorul unui amestec special, din cantități egale de coada-calului, păpădie, coada-șoricelului și sunătoare. Se amestecă plantele bine mărunțite. O lingură de amestec se pune seara într-un litru de apă și se fierbe a doua zi. Se strecoară și se bea ceaiul de-a lungul zilei. Se adaugă în el 2 lingurițe de oțet de mere.
Leacuri pentru vene sănătoase
Tensiune prea mare sau prea mică, lipsa de irigare a creierului cu sânge, amețeli cu leșin, mâini și picioare reci - toate sunt semne că vasele de sânge nu funcționează ca lumea. Având drept cauză, cel mai ades, arterioscleroza, sângele trebuie să fie pompat de inimă prin vase prea rigide și înguste, ceea ce duce la creșterea presiunii lui sau, dimpotrivă, la o irigare insuficientă cu sânge a organelor. Același lucru se întâmplă și când presiunea este prea joasă. În acest caz, vasele nu se comprimă suficient.
Cura cu usturoi
În cazurile expuse mai sus, prevenția este mai bună decât vindecarea. În acest scop, se recomandă includerea cât mai frecventă în mesele de peste zi, a usturoiului crud, iar primăvara, a leurdei. Aceste plante sunt campioane ale scăderii colesterolului și întârzie instalarea arteriosclerozei.
Rețetă suplimentară: se prepară un ceai din câte două lingurițe de frunze de coacăze negre, de hrișcă și de vâsc, care se opăresc cu o jumătate de litru de apă. Se strecoară după 10 minute. Se bea câte o cană de ceai, de mai multe ori pe zi.
Baie cu rozmarin
Cine vrea să aducă puțină energie în venele sale obosite ar trebui să-și ofere plăcerea unei băi cu rozmarin. Posibilitățile sunt variate. Fie lăsați să curgă apă fierbinte în baie, peste o legătură de rozmarin pusă într-un săculeț de tifon, fie vă procurați din comerț geluri de duș și săruri de baie cu rozmarin, sau, și mai bine, apelați la uleiurile eterice care acționează asupra pielii și a căilor respiratorii.
Ceai cu adaos de plimbare
Oxigenul pe care îl inhalați printr-o plimbare în ritm alert, pe cărările toamnei, combinat cu un ceai pentru stimularea circulației sângelui, vă reglează "ceas" tensiunea și vă pune sistemul circulator pe picioare.
Ingrediente: o lingură de sunătoare, o linguriță de ace de rozmarin, o lingură de talpa-gâștei, o linguriță de frunze de urzică, o lingură de măceșe, o lingură de mentă (toate uscate), miere după gust.
Mod de preparare și folosire: se opărește o lingură de amestec, cu 250 ml apă. Se infuzează 5 minute, se strecoară și se îndulcește cu miere, după gust. Se beau 2-3 căni pe zi, după ce vă întoarceți de la plimbare. Succes!