Bucătărie rapidă

Redactia
Supă de dovlecei cu șuncă (costiță afumată nefiartă)

Ingrediente (pentru 4 porții): 800 g dovlecei, un cățel de usturoi, 1 ceapă, 2 linguri de untdelemn, 1 legătură mă­rar verde, 1/2 litru apă fiartă cu Vegeta sau Knorr, 1 pahar de smântână, sare, piper, 150 g costiță afumată.
Mod de preparare: * Se curăță do­vle­ceii de coajă, se spală, se taie în bucăți mai mari. Se curăță ceapa și usturoiul. Us­turoiul se dă pe răzătoarea cea mică, ceapa se toacă mă­runt. Ambele se călesc ușor în untdelemnul fierbinte. Se ada­ugă dovleceii, apoi apa fiartă cu Vegeta sau Knorr. Se lasă să fiarbă circa 5 minute, în oală acoperită. * Când legumele sunt fierte, se pasează prin sită sau în mixer. * Se încorporează smântâna, se gustă de sare și de piper. * Se taie costița afu­mată sau șunculița în pătrățele și se prăjesc ușor în grăsimea pe care o lasă. Se pun deasupra, în supă, după ce a fost așe­zată în farfurii. Totodată, se pune și mărarul tocat.

Pește cu castraveți căliți

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fi­leuri de pește alb (cod, șalău) a 125 g bu­cata, 1 lingură de suc de lămâie, 2 cas­tra­veți, 300 g roșii, 20 g unt sau mar­ga­rină, sare, făină pentru pané, 3 linguri untdelemn, 1 lin­gu­ră smântână, 1 lingură brânză de vaci, 1/2 legătură mărar, piper.
Mod de preparare: * Se călesc fileurile de pește, se usucă în­tr-un șervet, se pun pe o farfurie și se stropesc cu suc de lă­mâie. * Se curăță castraveții de coajă, li se scot semințele și se taie mărunt. Se spală roșiile, se taie în patru și li se scot semințele. Se călesc castraveții în untdelemnul încins (scurt), apoi se lasă să fiarbă 5 minute, la foc mic, într-un vas cu ca­pac. * Între timp, se sărează peștele și se tăvălește prin făină. Se prăjește pe ambele părți 5 minute. * Se adaugă și roșiile la castraveți și se mai lasă să fiarbă 2 minute. Se încor­po­rea­ză brânza de vaci amestecată cu smântâna, se sărează, se piperează. Când e aproape gata, se adaugă mărarul tocat. Se servește lângă peștele prăjit.

Melcișori à la Capri

Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g mel­cișori (macaroane mărunte), 5 roșii coap­te, 200 g ton în ulei (conservă), 2 fi­le­uri de anchois în ulei (conservă), 2 lin­guri de capere (facultativ), 3 linguri de untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: * Se curăță roșiile de pieliță, se taie în patru, li se scot semințele, apoi se toacă mărunt. Se pun să se călească în două linguri de untdelemn încins. Se lasă să fiarbă 10 minute la foc viu, amestecând. * Într-un bol, se zdro­besc fileurile de anchois cu furculița, se toarnă peste ele fiertura de roșii. Se amestecă, se pun la fiert două minute. Se adaugă tonul bine scurs de ulei, se amestecă ușor, se ada­ugă puțină sare și piper. Se ia vasul de pe foc. * Separat, se fierb melcișorii în multă apă cu sare și cu 2 linguri de unt­delemn. Se lasă să clocotească 8 minute. Se strecoară, se amestecă cu sosul de roșii, peștele și caperele. Se servesc imediat în farfurii fierbinți.

Mâncare de pui cu orez

Ingrediente (pentru 4 porții): 2 legături de praz, 500 g ciuperci, 500 g piept de pui, 4 lin­guri ulei, 300 g orez cu bob mare, 1 legătură pătrunjel verde, 100 g cașcaval ras.
Mod de preparare: * Se curăță tulpinile de praz, se spală și se taie bucăți. Ciupercile, curățate, se taie în două. Pieptul de pui se spală, se zvântă și se taie fâșii, după care se prăjește puțin în uleiul încins. Se adaugă prazul și ciupercile - se prăjesc și ele câteva minute - apoi orezul și 700 ml apă. Se lasă să dea un clocot, după care se lasă să fiarbă încet, fără capac, circa 5 minute. Se presară deasupra pătrunjelul tocat și cașcavalul ras.


Prăjitură fragedă cu prune

Ingrediente (pentru 16 bucăți): 750 g prune, 300 g zahăr, 250 g unt moale, 1 vârf de cuțit sare, 4 ouă, 1/2 plic praf de copt, 100 g zeamil, 250 g făină, 2 linguri pes­met, 30 g știfturi de migdale, 1 plic za­hăr vanilat, 3 linguri zahăr pudră.
Mod de preparare: Se spală prunele, se rup în două, se îndepărtează sâmburii și se presară peste ele 50 g zahăr. * Se frea­că untul spumă, se adaugă sarea și res­tul de zahăr și se amestecă în continuare, până ce se to­pește zahărul. Se încorporează făina amestecată cu praful de copt și zeamilul și, la sfârșit, albușurile bătute bine. * Se unge o tavă cu unt, se presară pesmetul și se întinde ju­mă­tate din aluat. Se dă la cuptorul încins și se coace 10 minute la 1800 C, după care se scoate din cuptor. Se acoperă cu prune, deasupra se întinde restul de aluat și se presară cu migdalele tăiate. Se coace încă 40 de minute și când e gata se pudrează cu za­hă­rul farin amestecat cu cel vanilat.