Ingrediente (pentru 4 porții): 800 g dovlecei, un cățel de usturoi, 1 ceapă, 2 linguri de untdelemn, 1 legătură mărar verde, 1/2 litru apă fiartă cu Vegeta sau Knorr, 1 pahar de smântână, sare, piper, 150 g costiță afumată.
Mod de preparare: * Se curăță dovleceii de coajă, se spală, se taie în bucăți mai mari. Se curăță ceapa și usturoiul. Usturoiul se dă pe răzătoarea cea mică, ceapa se toacă mărunt. Ambele se călesc ușor în untdelemnul fierbinte. Se adaugă dovleceii, apoi apa fiartă cu Vegeta sau Knorr. Se lasă să fiarbă circa 5 minute, în oală acoperită. * Când legumele sunt fierte, se pasează prin sită sau în mixer. * Se încorporează smântâna, se gustă de sare și de piper. * Se taie costița afumată sau șunculița în pătrățele și se prăjesc ușor în grăsimea pe care o lasă. Se pun deasupra, în supă, după ce a fost așezată în farfurii. Totodată, se pune și mărarul tocat.
Pește cu castraveți căliți
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de pește alb (cod, șalău) a 125 g bucata, 1 lingură de suc de lămâie, 2 castraveți, 300 g roșii, 20 g unt sau margarină, sare, făină pentru pané, 3 linguri untdelemn, 1 lingură smântână, 1 lingură brânză de vaci, 1/2 legătură mărar, piper.
Mod de preparare: * Se călesc fileurile de pește, se usucă într-un șervet, se pun pe o farfurie și se stropesc cu suc de lămâie. * Se curăță castraveții de coajă, li se scot semințele și se taie mărunt. Se spală roșiile, se taie în patru și li se scot semințele. Se călesc castraveții în untdelemnul încins (scurt), apoi se lasă să fiarbă 5 minute, la foc mic, într-un vas cu capac. * Între timp, se sărează peștele și se tăvălește prin făină. Se prăjește pe ambele părți 5 minute. * Se adaugă și roșiile la castraveți și se mai lasă să fiarbă 2 minute. Se încorporează brânza de vaci amestecată cu smântâna, se sărează, se piperează. Când e aproape gata, se adaugă mărarul tocat. Se servește lângă peștele prăjit.
Melcișori à la Capri
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g melcișori (macaroane mărunte), 5 roșii coapte, 200 g ton în ulei (conservă), 2 fileuri de anchois în ulei (conservă), 2 linguri de capere (facultativ), 3 linguri de untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: * Se curăță roșiile de pieliță, se taie în patru, li se scot semințele, apoi se toacă mărunt. Se pun să se călească în două linguri de untdelemn încins. Se lasă să fiarbă 10 minute la foc viu, amestecând. * Într-un bol, se zdrobesc fileurile de anchois cu furculița, se toarnă peste ele fiertura de roșii. Se amestecă, se pun la fiert două minute. Se adaugă tonul bine scurs de ulei, se amestecă ușor, se adaugă puțină sare și piper. Se ia vasul de pe foc. * Separat, se fierb melcișorii în multă apă cu sare și cu 2 linguri de untdelemn. Se lasă să clocotească 8 minute. Se strecoară, se amestecă cu sosul de roșii, peștele și caperele. Se servesc imediat în farfurii fierbinți.
Mâncare de pui cu orez
Ingrediente (pentru 4 porții): 2 legături de praz, 500 g ciuperci, 500 g piept de pui, 4 linguri ulei, 300 g orez cu bob mare, 1 legătură pătrunjel verde, 100 g cașcaval ras.
Mod de preparare: * Se curăță tulpinile de praz, se spală și se taie bucăți. Ciupercile, curățate, se taie în două. Pieptul de pui se spală, se zvântă și se taie fâșii, după care se prăjește puțin în uleiul încins. Se adaugă prazul și ciupercile - se prăjesc și ele câteva minute - apoi orezul și 700 ml apă. Se lasă să dea un clocot, după care se lasă să fiarbă încet, fără capac, circa 5 minute. Se presară deasupra pătrunjelul tocat și cașcavalul ras.
Prăjitură fragedă cu prune
Ingrediente (pentru 16 bucăți): 750 g prune, 300 g zahăr, 250 g unt moale, 1 vârf de cuțit sare, 4 ouă, 1/2 plic praf de copt, 100 g zeamil, 250 g făină, 2 linguri pesmet, 30 g știfturi de migdale, 1 plic zahăr vanilat, 3 linguri zahăr pudră.
Mod de preparare: Se spală prunele, se rup în două, se îndepărtează sâmburii și se presară peste ele 50 g zahăr. * Se freacă untul spumă, se adaugă sarea și restul de zahăr și se amestecă în continuare, până ce se topește zahărul. Se încorporează făina amestecată cu praful de copt și zeamilul și, la sfârșit, albușurile bătute bine. * Se unge o tavă cu unt, se presară pesmetul și se întinde jumătate din aluat. Se dă la cuptorul încins și se coace 10 minute la 1800 C, după care se scoate din cuptor. Se acoperă cu prune, deasupra se întinde restul de aluat și se presară cu migdalele tăiate. Se coace încă 40 de minute și când e gata se pudrează cu zahărul farin amestecat cu cel vanilat.