Perioada critică în dezvoltarea vorbirii şi limbajului la copii este între 6 şi 24 de luni, însă defectele ocazionale de pronunţie sunt normale până pe la 7 ani, cât timp vorbirea de tip conversaţional a copilului este uşor de înţeles.
La majoritatea copiilor cu tulburări de vorbire, originea problemei este necunoscută şi nu s-a găsit, până în prezent, nicio cauză fizică. În esenţă, tipurile de tulburări de vorbire se traduc prin dificultatea de a articula, vorbirea bâlbâită şi problemele legate de voce.
Nepoţica dvs. poate fi normală fizic, emoţional şi intelectual, după cum şi susţineţi, dar poate prezenta o tulburare de vorbire cauzată de problemele de prelucrare mentală a limbajului vorbit. Totodată, fetiţa poate avea dificultăţi în a primi informaţii şi a le înţelege sensul, la fel de bine cum poate fi incapabilă să facă diferenţa între două sunete sau să aibă probleme în a se concentra asupra conversaţiei, ignorând zgomotul de fond. În acelaşi timp, tulburările de vorbire pot fi rezultatul unor afecţiuni cum ar fi paralizia cerebrală, hipoacuzia (scăderea percepţiei auditive), retardul mintal, leziuni ale creierului şi, aşa cum cred medicii care au consultat-o, autismul.
Un prim pas în rezolvarea situaţiei trebuie să fie apelarea la un specialist în patologia vorbirii, a problemelor de pronunţie şi limbaj (logoped), precum şi efectuarea unei evaluări fizice şi neurologice complete. Cu ajutorul specialiştilor, mulţi copii cu tulburări de vorbire sunt în măsură să-şi îmbunătăţească substanţial vorbirea, înainte ca frustrarea şi părerea proastă despre sine să devină problematice.
În ceea ce priveşte autismul (deşi nu cred că nepoţica dvs. se află într-o asemenea situaţie), trebuie ştiut că această boală reprezintă o condiţie patologică severă a copilăriei. (Autismul apare, de obicei, înaintea vârstei de 3 ani). Fără a intra în detalii, precizez doar că autismul nu are doar o singură cauză şi, de asemenea, nu se poate nici vindeca, multe terapii şi intervenţii dezvoltându-se pentru a trata doar semnele şi simptomele sale. Cele mai eficiente tratamente folosesc o combinaţie de educaţie specială, terapie comportamentală şi medicaţie.
Îmbucurător este faptul că terapiile complementare au făcut paşi importanţi în gestionarea autismului, în special prin instituirea unui regim dietetic, compus din alimente capabile să elimine metalele grele şi alte toxine din organism, să vindece ţesuturile cerebrale, să susţină transmisia semnalelor între neuroni şi să furnizeze suficientă glucoză către creier. Printre acestea se numără afinele de pădure, coriandrul, uleiul de cocos, ţelina, bananele, murele, avocado, căpşunile şi seminţele de in.
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Caut tratament pentru hepatită cronică cu virus B+D"
(Răspuns pentru EDUARD - Bucureşti, F. AS nr. 1180)
Stimate domn,
Hepatita B se referă la o infecţie cu virusul Hepatita B (Hep B). Este o infecţie care poate fi transmisă prin fluidele organice, inclusiv prin sânge, pe cale sexuală sau la naştere, de la o mamă infectată. Hepatita B este cea mai frecventă cauză de hepatită în lume. De la infectare până la boală durează 40-160 zile. Frecvenţa ei nu depinde de sexe. Este mai frecvent întâlnită în Africa, Asia şi Insulele Pacifice.
Grad de risc ridicat
Persoanele care ar trebui luate în considerare pentru teste de Hepatită B, având un grad de risc mai ridicat, sunt:
* bărbaţii care fac sex cu alţi bărbaţi
* victimele agresiunilor sexuale
* cei care se injectează cu droguri
* cei care provin din ţările unde Hepatita B este frecvent întâlnită
* partenerii celor care sunt infectaţi
* cei care locuiesc în proximitatea celor infectaţi
* cei care au fost înţepaţi cu ace de seringi infectate
* cei care lucrează în domeniile cu risc crescut de contaminare, de pildă cadre medicale.
Simptome
Semnele infecţiei cu Hepatita B includ senzaţia de slăbiciune, icter (ochi galbeni), pierderea poftei de mâncare, tulburări psihice, mâncărime şi erupţii cutanate, urină de culoare închisă, scaun de culoare deschisă, dureri articulare. Hepatita poate cauza insuficienţă hepatică acută şi cronică, cancer hepatic, tulburări renale, boli vasculare.
Hepatita D - infecţia cu virusul hepatitei D (virusul Delta) este mai rară. Virusul are nevoie de infecţia cu Hepatita B pentru a putea să infecteze şi să se manifeste la om.
Analize necesare
* AgHBs - prezenţa acestei notaţii pe analize denotă o persoană infectată. Dacă prezenţa durează în analize peste 6 luni, atunci se consideră a fi o infecţie cronică, cu risc semnificativ de complicaţii pe termen lung, cum ar fi ciroza şi cancerul hepatic.
* Anti-HBs - indică fie o persoană care îşi revine dintr-o infecţie, fie o persoană vaccinată cu succes.
* Anti-HBc - denotă fie o infecţie din trecut, fie o infecţie curentă. Infecţia curentă, acută, poate fi detectată şi prin IgM-Anti-HBc. (Anti-HBc este prezent, de obicei, pe viaţă.)
* AgHBe - denotă un om infectat, fiind un marker (un indiciu) pentru reproducerea virusului.
* Viremie - arată nivelul infecţiei şi se corelează cu nivelul de AgHBe.
Ca răspuns la întrebarea dumneavoastră legată de tratamentele de ultimă oră, precizez că în afară de peginterferon, se pot folosi antivirale - tenofovir, entacavir, lamivudine şi emtricitabine.
Posibile cauze ale hepatitei virale:
* Un stil de viaţă nesănătos, care include prea mult alcool, fumatul şi lipsa de echilibru între odihnă şi activitate. Ficatul fiind organul de regenerare şi de purificare a organismului, nu mai are cum să facă faţă şi duce la infecţie.
* Furia, mânia, agresivitatea, precum şi alte sentimente asemănătoare lezează energia ficatului şi fac posibilă infecţia cu virusul hepatitei. Ficatul este unul dintre organele energetice responsabile pentru apărarea organismului, şi când cedează, invazia cu energiile/vibraţiile negative poate avea loc.
De reţinut este faptul că nu virusul reprezintă adevărata problemă, ci că, aşa cum se întâmplă în multe boli infecţioase, problema stă în terenul individual, care poate fi puternic sau slăbit, în funcţie de cum îşi trăieşte omul viaţa. Aşadar, un stil de viaţă mai sănătos nu doar că împiedică apariţia acestei boli, dar va contribui semnificativ la vindecarea ei.
Posibile abordări naturiste:
* O atitudine pozitivă şi calmă în faţa vieţii. Sunt de evitat sentimente precum mânia, agresivitatea şi furia, care lezează energia ficatului. Obişnuiesc să le spun pacienţilor mei că dacă ar evita aceste sentimente, adică dacă s-ar stăpâni pe sine mai mult, ar trebui să-mi găsesc o altă meserie. O adevărată provocare pentru pacienţi, care ar putea să ne facă pe noi, medicii, inutili, cu puţin efort!
* Respectaţi echilibrul între odihnă şi muncă. Un dezechilibru ar putea duce la boală, mai ales pentru cei care muncesc prea mult.
* Opriţi alcoolul măcar în timpul bolii, căci altfel o va agrava.
* Evitaţi fumatul - lezează energia ficatului.
* Nu folosiţi în comun lucruri personale, periuţa de dinţi, aparatul de ras, seringi etc., pentru că ar putea avea urme de sânge pe ele, care pot transmite infecţia.
* Contactul sexual protejat să fie o regulă. Nu doar pentru partenerii celor infectaţi, ci şi pentru toţi practicanţii de sex cu parteneri ocazionali. Acest lucru este de importanţă maximă, mai ales pentru bărbaţii care fac sex cu alţi bărbaţi.
* Dietă sănătoasă, cu multe vegetale.
* Plante medicinale - se recomandă silimarina sau armurariul (Sylibum marinum), lemnul-dulce (Glycirrhyzia glabra), salvia (Salvia officinalis) şi curcuma (Curcuma spp).
* Evitaţi să luaţi unele medicamente (paracetamol în special) fără acordul medicului. De asemenea, se vor opri toate medicamente care nu sunt esenţiale.
* Exerciţiul fizic este foarte important. Pune în mişcare energiile corpului, ţine canalele energetice deschise şi elimină tensiunile psihice. Totuşi, trebuie practicat cu moderaţie.
* Acupunctura - reechilibrează energia ficatului şi combate unele dintre simptome de hepatită, cum ar fi mâncărimile şi durerile de articulaţii.
* Homeopatia dă rezultate excelente în hepatită. Ajută atât pe plan fizic, cât şi pe plan psihic. Printre tratamentele folositoare sunt Chelidonium, China, Lycopodium, Mercurius, Dolichos pruriens. Totuşi, este de preferat un medicament homeopat individualizat.
* Exerciţii regulate de respiraţie, gândirea pozitivă, meditaţia sau exerciţii de gimnastică chinezească (quigong) relaxează, induc o stare de bine, optimistă, încrederea că te poţi vindeca.
* Practicarea regulată a rugăciunii. Rugăciuni de mulţumire pentru bunătatea Domnului de a ne fi făcut oameni, căci puteam să fi fost creaţi şi ca insecte (fără a diminua importanţa acestora!). Pentru asta, se cere de la noi un simţ al răspunderii, care nu ne permite să ne lăsăm cuprinşi de furie atât de uşor, o slăbiciune a noastră, care cere imperios să fie rezolvată. Aşadar, în loc să ne înfuriem, spunem o rugăciune de mulţumire pentru că am fost creaţi şi că existăm.
Vă urez succes!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie şi medicină complementară, Clinica Medical ES, Bucureşti, tel. 0723/51.07.37
"La doar 5 ani, nepoţelul meu are reflux gastro-esofagian"
(Răspuns pentru IOANA VASILIU - Iaşi, F. AS nr. 1220)
Din păcate, tratamentul pe care îl face nepoţelul dumneavoastră nu este decât un tratament simptomatic, dar care în timp îi poate agrava starea de sănătate. Am să vă explic cele afirmate. În primul rând, refluxul gastro-esofagian este cauzat de o iritaţie la nivelul sfincterului cardiac ce determină deschiderea acestuia şi permite împingerea sucurilor gastrice în esofag, consecinţa fiind arsurile mucoaselor esofagiene ce nu suportă mediul acid. Tratamentul pe care-l urmaţi nu face decât să încetinească mişcările stomacului, scade aciditatea în stomac şi creează un pansament la nivel de mucoasă, o soluţie ce nu poate fi aplicată la nesfârşit, deoarece afectează digestia şi tranzitul intestinal.
Soluţia pentru a rezolva cauza, fiind vorba de un copil, este îmbunătăţirea digestiei printr-un regim alimentar adecvat, bogat în fibre şi enzime. Apoi, este important să fie drenat colecistul, pentru că şi secreţia biliară abundentă influenţează refluxul gastric. Pentru a fi posibilă o identificare mai bună a greşelilor alimentare, mă puteţi contacta la tel. 0723/51.07.37.