Răspuns pentru ELEONORA C. - Târgoviște, F. AS nr. 1228 - "La 6 ani, nepoțica mea nu poate vorbi"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Perioada critică în dezvoltarea vorbirii și limba­jului la copii este între 6 și 24 de luni, însă defectele ocazionale de pronunție sunt normale până pe la 7 ani, cât timp vorbirea de tip conversațional a copi­lului este ușor de înțeles.
La majoritatea copiilor cu tulburări de vorbire, originea problemei este necunoscută și nu s-a găsit, până în pre­zent, nicio cauză fizică. În esență, tipurile de tulburări de vorbire se traduc prin dificultatea de a articula, vorbirea bâlbâită și problemele legate de voce.
Nepoțica dvs. poate fi normală fizic, emoțional și intelectual, după cum și susțineți, dar poate prezenta o tulburare de vorbire cauzată de problemele de pre­lu­crare mentală a limbajului vorbit. Toto­dată, fetița poate avea dificultăți în a primi informații și a le înțelege sensul, la fel de bine cum poate fi incapabilă să facă  diferența între două sunete sau să aibă probleme în a se concentra asupra conversației, ignorând zgomotul de fond. În același timp, tulburările de vorbire pot fi rezultatul unor afecțiuni cum ar fi paralizia cerebrală, hipoacuzia (scăderea percepției auditive), retardul mintal, le­ziuni ale creierului și, așa cum cred me­dicii care au consultat-o, autismul.
Un prim pas în rezolvarea situației trebuie să fie apelarea la un specialist în patologia vorbirii, a problemelor de pro­nunție și limbaj (logoped), precum și efec­tuarea unei evaluări fizice și neuro­logice complete. Cu ajutorul specialiș­tilor, mulți copii cu tulburări de vorbire sunt în măsură să-și îmbunătățească substanțial vor­birea, înainte ca frustrarea și părerea proastă despre sine să devină problematice.
În ceea ce privește autismul (deși nu cred că ne­poțica dvs. se află într-o asemenea situație), trebuie știut că această boală reprezintă o condiție patologică severă a copilăriei. (Autismul apare, de obicei, înain­tea vârstei de 3 ani). Fără a intra în detalii, precizez doar că autismul nu are doar o singură cauză și, de asemenea, nu se poate nici vindeca, multe terapii și intervenții dezvoltându-se pentru a trata doar sem­nele și simptomele sale. Cele mai eficiente tratamen­te folosesc o combinație de educație specială, terapie comportamentală și medicație.
Îmbucurător este faptul că terapiile complemen­tare au făcut pași importanți în gestionarea autismu­lui, în special prin instituirea unui regim dietetic, compus din alimente capabile să elimine metalele grele și alte toxine din organism, să vindece țesuturile cerebrale, să susțină transmisia semnalelor între neu­roni și să furnizeze suficientă glucoză către creier. Prin­tre acestea se numără afinele de pădure, corian­drul, uleiul de cocos, țelina, bananele, murele, avo­cado, căpșunile și semințele de in. 
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Caut tratament pentru hepatită cronică cu virus B+D"
(Răspuns pentru EDUARD - București, F. AS nr. 1180)


Stimate domn,
Hepatita B se referă la o infecție cu virusul He­patita B (Hep B). Este o infecție care poate fi trans­misă prin fluidele organice, inclusiv prin sân­ge, pe cale sexuală sau la naștere, de la o mamă infectată. Hepatita B este cea mai frecventă cauză de he­patită în lume. De la infectare până la boală durează 40-160 zile. Frecvența ei nu depinde de sexe. Este mai frecvent întâlnită în Africa, Asia și Insulele Pacifice.
Grad de risc ridicat
Persoanele care ar trebui luate în considerare pentru teste de He­patită B, având un grad de risc mai ridicat, sunt:
* bărbații care fac sex cu alți bărbați
* victimele agresiunilor sexuale
* cei care se injectează cu droguri
* cei care provin din țările unde Hepatita B este frecvent întâlnită
* partenerii celor care sunt infectați
* cei care locuiesc în proximitatea celor infectați
* cei care au fost înțepați cu ace de seringi infec­tate
* cei care lucrează în domeniile cu risc crescut de contaminare, de pildă cadre medicale.
Simptome
Semnele infecției cu Hepa­tita B includ senzația de slăbiciune, icter (ochi galbeni), pierderea poftei de mâncare, tulburări psi­hice, mâncărime și erupții cuta­nate, urină de culoare închisă, scaun de culoare deschisă, dureri articulare. Hepatita poate cauza insu­ficiență hepatică acută și cronică, cancer hepatic, tul­burări renale, boli vasculare.
Hepatita D - infecția cu viru­sul hepatitei D (vi­rusul Delta) este mai rară. Virusul are nevoie de in­fecția cu Hepatita B pen­tru a putea să infecteze și să se manifeste la om.
Analize necesare
Între analizele reco­mandate ale căror rezul­tate apar pe buletinele de analiză, se află cele spe­cifice, semnificația lor fiind:
* AgHBs - prezența acestei notații pe analize denotă o persoană infec­tată. Dacă prezența du­rea­ză în analize peste 6 luni, atunci se consideră a fi o infecție cronică, cu risc semnificativ de com­plicații pe ter­men lung, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic.
* Anti-HBs - indică fie o persoană care își revine dintr-o infecție, fie o persoană vaccinată cu succes.
* Anti-HBc - denotă fie o infecție din trecut, fie o infecție curentă. Infecția cu­rentă, acută, poate fi detec­tată și prin IgM-Anti-HBc. (Anti-HBc este prezent, de obicei, pe viață.)
* AgHBe - denotă un om infectat, fiind un mar­ker (un indiciu) pentru reproducerea virusului.
* Viremie - arată nivelul infecției și se corelează cu nivelul de AgHBe.
Ca răspuns la întrebarea dumneavoastră legată de tratamentele de ultimă oră, precizez că în afară de peginterferon, se pot folosi antivirale - tenofovir, enta­­cavir, lamivudine și emtricitabine.
Posibile cauze ale hepatitei virale:
* Un stil de viață nesănătos, care include prea mult alcool, fumatul și lipsa de echilibru între odihnă și activitate. Ficatul fiind organul de regenerare și de purificare a organismului, nu mai are cum să facă față și duce la infecție.
* Furia, mânia, agresivitatea, precum și alte sen­ti­mente asemănătoare lezează energia ficatului și fac posibilă infecția cu virusul hepatitei. Ficatul este unul dintre organele energetice responsabile pentru apăra­rea organismului, și când cedează, invazia cu ener­giile/vibrațiile negative poate avea loc.
De reținut este faptul că nu virusul reprezintă adevărata problemă, ci că, așa cum se întâmplă în mul­te boli infecțioase, problema stă în terenul indi­vidual, care poate fi puternic sau slăbit, în funcție de cum își trăiește omul viața. Așadar, un stil de viață mai sănătos nu doar că împiedică apariția acestei boli, dar va contribui semnificativ la vindecarea ei.
Posibile abordări naturiste:
* O atitudine pozitivă și calmă în fața vieții. Sunt de evitat sentimente precum mânia, agresivitatea și furia, care lezează energia ficatului. Obișnuiesc să le spun pacienților mei că dacă ar evita aceste senti­men­te, adică dacă s-ar stăpâni pe sine mai mult, ar trebui să-mi găsesc o altă meserie. O adevărată pro­vo­care pentru pacienți, care ar putea să ne facă pe noi, me­dicii, inutili, cu puțin efort!
* Respectați echilibrul între odihnă și muncă. Un dezechilibru ar putea duce la boală, mai ales pentru cei care muncesc prea mult.
* Opriți alcoolul măcar în timpul bolii, căci altfel o va agrava.
* Evitați fumatul - lezează energia ficatului.
* Nu folosiți în comun lucruri personale, periuța de dinți, aparatul de ras, seringi etc., pentru că ar putea avea urme de sânge pe ele, care pot transmite infecția.
* Contactul sexual protejat să fie o regulă. Nu doar pentru partenerii celor infectați, ci și pentru toți practicanții de sex cu parteneri ocazionali. Acest lucru este de importanță maximă, mai ales pentru bărbații care fac sex cu alți bărbați.
* Dietă sănătoasă, cu multe vegetale.
* Plante medicinale - se recomandă silimarina sau armurariul (Sylibum marinum), lemnul-dulce (Glycirrhyzia glabra), salvia (Salvia officinalis) și curcuma (Curcuma spp).
* Evitați să luați unele medicamente (paraceta­mol în special) fără acordul medicului. De asemenea, se vor opri toate medicamente care nu sunt esențiale.
* Exercițiul fizic este foarte important. Pune în mișcare energiile corpului, ține canalele energetice deschise și elimină tensiunile psihice. Totuși, trebuie practicat cu moderație.
* Acupunctura - reechilibrează energia ficatului și combate unele dintre simptome de hepatită, cum ar fi mâncărimile și durerile de articulații.
* Homeopatia dă rezultate excelente în hepatită. Ajută atât pe plan fizic, cât și pe plan psihic. Printre tratamentele folositoare sunt Chelidonium, China, Lycopodium, Mercurius, Dolichos pruriens. Totuși, este de preferat un medicament homeopat indivi­dua­lizat.
* Exerciții regulate de respirație, gândirea pozi­tivă, meditația sau exerciții de gimnastică chinezeas­că (quigong) relaxează, induc o stare de bine, opti­mistă, încrederea că te poți vindeca.
* Practicarea regulată a rugăciunii. Rugăciuni de mulțumire pentru bunătatea Domnului de a ne fi făcut oameni, căci puteam să fi fost creați și ca in­secte (fără a diminua importanța acestora!). Pentru asta, se cere de la noi un simț al răspunderii, care nu ne permite să ne lăsăm cuprinși de furie atât de ușor, o slăbiciune a noastră, care cere imperios să fie rezolvată. Așadar, în loc să ne înfuriem, spunem o rugăciune de mulțumire pentru că am fost creați și că existăm.
Vă urez succes!


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37

"La doar 5 ani, nepoțelul meu are reflux gastro-esofagian"
(Răspuns pentru IOANA VASILIU - Iași, F. AS nr. 1220)


Din păcate, tratamentul pe care îl face nepoțelul dumneavoastră nu este decât un tratament simpto­matic, dar care în timp îi poate agrava starea de sănă­tate. Am să vă explic cele afirmate. În primul rând, refluxul gastro-esofagian este cauzat de o iritație la nivelul sfincterului cardiac ce determină deschiderea acestuia și permite împingerea sucurilor gastrice în esofag, consecința fiind arsurile mucoaselor eso­fa­giene ce nu suportă mediul acid. Trata­mentul pe care-l urmați nu face decât să încetinească mișcările stoma­cului, scade aciditatea în stomac și creează un pan­sament la nivel de mucoasă, o soluție ce nu poate fi aplicată la ne­sfâr­șit, deoarece afectează digestia și tranzitul intesti­nal.
Soluția pentru a rezolva cauza, fiind vorba de un copil, este îmbunătățirea digestiei printr-un regim ali­mentar adecvat, bogat în fibre și enzime. Apoi, este important să fie drenat colecistul, pentru că și secreția biliară abundentă influențează refluxul gastric. Pen­tru a fi posibilă o identificare mai bună a greșelilor ali­mentare, mă puteți contacta la tel. 0723/51.07.37.