LUNI
SUCURI (spală grăsimile)
Dimineaţa, la prânz şi seara, se consumă sucuri de fructe şi de legume (600 calorii).
Ce aveţi voie să beţi
În total, 1,5 l suc. Important: sucurile pot fi amestecate după dorinţă. Bine ar fi să le beţi proaspete, stoarse chiar înainte de a le consuma. Atunci conţinutul în vitamine e foarte înalt. Recomandabile sunt următoarele cocktailuri:
* Aduc multă vitamina C - o portocală şi un grepfruit stoarse în acelaşi pahar. Amestecaţi-le cu două linguriţe de suc de lămâie.
* Reglementează digestia - 100 ml suc de sfeclă roşie amestecat cu 100 ml suc de ţelină, în care adăugaţi o linguriţă de oţet de mere.
* Dă senzaţie de saţietate - 300 g castraveţi + o lingură de pătrunjel tocat se bagă în centrifugă şi se amestecă apoi cu 100 ml suc de roşii şi o linguriţă suc de lămâie.
* Aduce multă vitamina A - 200 ml suc de morcovi + 100 ml suc de mere + 1 lingură de ghimbir ras.
* Activează circulaţia sângelui - 150 ml suc de ananas, 100 ml suc de portocale, o linguriţă de miez de lămâie tocat.
În plus: apă minerală, ceai de plante şi fructe la discreţie.
Dacă nu aveţi acasă un mixer electric, puteţi cumpăra sucurile de la magazine. Dar atenţie: să scrie pe ele "naturale", fără zahăr şi acid. Pentru o zi, vă ajung o cutie de mere şi una de suc de roşii, sau o cutie de suc de portocale şi una de suc de ananas. Dacă vi se par scumpe, înlocuiţi-le cu sucuri obţinute prin stoarcere, din fructele de sezon.
Slăbitul cu sucuri
Dacă o zi întreagă beţi doar sucuri şi ceaiuri, puteţi pierde uşor 1-2 kg. Bineînţeles, corpul slăbeşte. De aceea, e recomandabil ca ziua de sucuri să fie fixată la sfârşitul săptămânii, atunci când nu aveţi prea mult de muncit. Dacă vă hotărâţi altfel, luaţi-vă sticlele cu suc la serviciu.
MARŢI
CARTOFI (aduc putere)
Se mănâncă un kilogram de cartofi pe zi (700 calorii).
Ce aveţi voie să mâncaţi
Fierbeţi un kilogram de cartofi timp de 20 de minute în atâta apă cât să-i acopere. Apoi scurgeţi apa şi curăţaţi cartofii. Iată cum să-i pregătiţi:
* Pentru salată: tăiaţi cartofii felii şi amestecaţi-i cu puţin suc de lămâie.
* Pentru piure: zdrobiţi cartofii fierţi, amestecaţi-i cu trei linguri de lapte şi presăraţi pe ei pătrunjel.
* Pentru supă-cremă: fierbeţi cartofii cruzi, curăţaţi de coajă, în apă amestecată cu o lingură de Vegeta. Pasaţi-i prin sită, adăugaţi lichidul şi verdeţurile care vă plac.
* La ziua de cartofi se îngăduie un ou fiert.
Ce aveţi voie să beţi
La micul dejun: cafea sau ceai. Peste zi - ceai de plante şi fructe la discreţie.
Subţire cu ajutorul cartofilor
Multă vreme au fost "pârâţi" că îngraşă. Dar pe nedrept. Cu 68 de calorii la 100 de g cât au, sunt nişte veritabili campioni ai slăbitului. Încă un avantaj: cartofii conţin albumină. Când ea se combină cu laptele sau cu oul, dezvoltă energii mai puternice decât un biftec.
MIERCURI
OREZ (elimină toxinele)
În ziua a treia aveţi voie să mâncaţi pe săturate orez (împărţit în porţii). Important de ştiut: la fierbere, orezul preia o cantitate dublă de apă. Din 200 g de orez uscat (800 calorii) se obţin 600 g de orez fiert.
Ce aveţi voie să mâncaţi
200 g orez fiert în apă fără sare vreme de 25 până la 30 de minute. Apoi se strecoară şi se împarte în 5 porţii. Ideal ar fi ca porţiile să se mănânce ca atare. Dar dacă pare un meniu prea sec, se poate adăuga peste orez o lingură de suc de portocale sau de grepfruit, 5 linguri de suc de roşii.
Ce aveţi voie să beţi
Cel puţin doi litri şi jumătate de apă. Cel mai bine apă minerală sau ceai de plante. Dimineaţa, se îngăduie o cană de ceai sau de cafea fără zahăr.
Deshidrataţi-vă cu orez
În ziua de orez daţi jos uşor 1-2 kg. Motivul: în afară de vitaminele B şi E, orezul conţine şi săruri minerale: fier, magneziu şi potasiu, acesta din urmă un adevărat maestru al deshidratării. Aşa cum sodiul conţinut în sarea de bucătărie reţine apa în organism, potasiul o elimină.
JOI
FRUCTE
Începeţi ziua cu un mic dejun de 200 de calorii! Peste zi - la prânz şi seara - mâncaţi doar fructe.
Micul dejun: 1 felie de pâine prăjită sau graham + o felie friptură rece sau brânză uscată. Alături, un fruct: măr, pară sau căpşuni.
Ce aveţi voie să mâncaţi
În total, 1,25 kg fructe (circa 600 cal). Cu excepţia bananelor care au prea multe calorii, toate celelalte fructe sunt admise. Le puteţi consuma ca atare, crude, sau pregătite în salată, adăugându-le puţin suc de portocale sau lămâie. Zahărul este exclus.
Vă recomandăm următoarele combinaţii de fructe:
* Curăţaţi un kiwi, tăiaţi-l bucăţele şi amestecaţi-l cu o bucată, tăiată şi ea, de pepene galben.
* Curăţaţi o pară, tăiaţi-o cubuleţe şi amestecaţi-o cu câteva boabe de strugure.
* Tăiaţi o piersică şi amestecaţi-o cu zmeură.
* Curăţaţi şi tăiaţi un măr cubuleţe, amestecaţi-l cu mure.
Ce aveţi voie să beţi
Alături de apă minerală (2 l) sunt admise doar ceaiul şi cafeaua, dar fără zahăr.
Slăbiţi cu ajutorul enzimelor
Enzimele conţinute în fructe activează metabolismul şi coboară necesarul de calorii. Urmarea: stratul de grăsime se topeşte şi kilogramele se pierd mai uşor. În afară de asta: fructele conţin multă vitamina C.
VINERI
PASTE
Ziua de paste făinoase vă aduce 850 de calorii. 200 dintre ele fac parte din micul dejun. Peste zi, mâncaţi pe săturate macaroane şi tăieţei.
Micul dejun: 1 felie de pâine prăjită sau graham + un strat subţire de margarină + 1 ou fiert.
Ce aveţi voie să mâncaţi
Fierbeţi vreme de 10 minute în apă sărată 150 g macaroane sau alte paste. De ţinut minte: pastele îşi măresc volumul la fiert. Din 150 g paste uscate se obţin 450-500 g paste fierte. Iată cum puteţi să le preparaţi:
* 150 g macaroane fierte se amestecă cu 2 linguri pline de verdeţuri tocate: pătrunjel, mărar etc. Deasupra radeţi 30 g brânză uscată (o linguriţă cu vârf).
* 150 g macaroane fierte în apă cu Delikat sau Vegeta, peste care se presară un fir de usturoi verde, tăiat mărunt.
* 150 g macaroane fierte se amestecă cu o roşie tăiată mărunt, 2 linguri de mazăre din conservă, 1 lingură oţet de mere sau lămâie şi pătrunjel tocat.
Ce aveţi voie să beţi
În total, cel puţin 2,5 l lichide pe zi. Dimineaţa, o ceaşcă de cafea sau ceai fără zahăr. În rest, apă minerală.
Pastele făinoase dau o stare bună de spirit
Indiferent dacă sunt spaghetti, scoici, melcişori, tăieţei, ele conţin în proporţie de 70% hidraţi de carbon care se mistuie greu. În concluzie: senzaţia de foame dispare. În plus, hidraţii de carbon activează în creier producerea de serotonină şi asta ne dă o dispoziţie bună.
Notă: macaroanele transformate în salată (vezi reţeta) pot fi luate într-un borcan la birou.
SÂMBĂTĂ
LEGUME (produc elan)
Dimineaţa porneşte "clasic", cu 200 de calorii. Peste zi se mănâncă legume, circa 600 calorii.
Micul dejun: 1 felie de pâine de graham sau două felii de pâine prăjită unse cu o linguriţă de margarină. Un ou fiert tare se taie felii şi se pune pe pâine.
Ce aveţi voie să mâncaţi
La alegere, cumpăraţi un kilogram din legumele care vă plac.
* Jumătate din ele puteţi să le fierbeţi. De exemplu, 250 g de conopidă şi de gulii, înăbuşite 15 minute în puţină apă cu Vegeta.
* Din restul de legume preparaţi o salată. De exemplu: morcovi, ridichi, roşii, castraveţi curăţaţi şi tăiaţi felii, amestecaţi cu două linguri de suc de lămâie sau oţet de mere.
* La o masă se poate mânca ori un ou fiert (în afară de cel de dimineaţă) sau 60 g de brânză degresată (20% grăsimi).
Ce aveţi voie să beţi
La micul dejun sunt îngăduite cafeaua sau ceaiul, dar fără zahăr. Peste zi, beţi cel puţin 1,5 l de apă minerală.
Fibrele din legume
Pentru om, fibrele sunt nedigerabile, dar sunt mai absorbante decât orice: pectina, celuloza umplu stomacul şi ne satură. Ele absorb apa, curăţă substanţele toxice din intestine şi pun în ordine activitatea lor. Cele mai multe fibre se află în gulii, conopidă, morcovi şi fasole.
DUMINICĂ
BANCHET (asta e răsplata)
În săptămâna asta aţi reuşit să slăbiţi. Pentru ziua a şaptea, vă demonstrăm cât de simplu este să compui un meniu de 1000 de calorii pe zi, având senzaţia că eşti poftit la banchet. Tot ce urmează aveţi voie să mâncaţi:
Micul dejun
Sandviciuri cu brânză şi roşii
Tăiaţi o chiflă de graham în două sau folosiţi 2 felii de pâine prăjită (pesmet). Ungeţi-le cu o linguriţă de margarină, apoi puneţi pe ele o feliuţă de brânză (30 g, 20% grăsime) şi deasupra o roşie tăiată subţire.
PRÂNZUL
Grătar cu salată de cartofi şi de ţelină
Curăţaţi o ţelină de 400-500 g. Fierbeţi-o în apă sărată vreme de 10 minute. Separat, fierbeţi în coajă 125 g cartofi. Curăţaţi-i. Frigeţi pe grătar o bucată de muşchi de vacă (sau carne de pasăre) de 100 g. Tăiaţi cartofii şi ţelina calde şi puneţi peste ele, amestecându-le, o lingură de unt.
CINA
Salată din carne de pasăre
100 g salată verde, o ceapă verde, 3 roşii şi 100 g ardei se spală, se curăţă şi se taie mărunt. Se amestecă cu 100 g piept sau carne de pui tăiată, de asemenea, în bucăţele. Se amestecă totul cu o lingură de ulei şi una de oţet de mere. Se amestecă cu salata, se sărează. E voie să se mănânce alături o bucată de pâine prăjită.
DESERT
Puteţi mânca de două ori pe zi 125 g căpşuni fără zahăr.
Ce aveţi voie să beţi
La micul dejun - cafea sau ceai neîndulcite. În rest, apă minerală la discreţie, ceai de plante sau fructe.