* Apă
* 1/2 de lămâie
* Ulei de migdale dulci
Stratul cornos care se formează de-a lungul timpului, pe tălpi, mai ales pe călcâie, este cât se poate de natural. Ceea ce nu înseamnă că nu trebuie îndepărtat. Este vorba de o problemă estetică, dar şi de confort sau igienă. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este o baie la picioare, clasică, cu apă foarte caldă, urmată imediat de o "răzuire" cu piatră ponce. În final, treceţi peste piele miezul unei jumătăţi de lămâie şi masaţi apoi locul, uşor, cu ulei de migdale dulci.
Bine de ştiut
Uleiul de migdale dulci are numeroase virtuţi pentru piele, fiind, în acelaşi timp, emolient şi hidratant.
Bătături la picioare
* Apă - 15 ml
* Zeamă de lămâie - 15 ml
* Aspirină efervescentă - 6 tablete
Bătăturile nu trebuie, în niciun caz, tratate cu uşurinţă, ci trebuie tratate repede şi în condiţii igienice, pentru a evita eventuale probleme ulterioare. Unul din cele mai eficiente moduri de tratament este cel cu ajutorul unei paste preparate din 15 ml de apă, aceeaşi cantitate de zeamă de lămâie şi 6 tablete de aspirină efervescentă. Aplicaţi imediat pasta pe zonele de tratat şi înveliţi-le apoi cu o folie de plastic şi cu un prosop încălzit. Lăsaţi să acţioneze circa 20 de minute, apoi îndepărtaţi prosopul şi folia. În final, nu vă rămâne decât să frecaţi bătăturile cu o piatră ponce.
Recomandare
Pentru a evita formarea bătăturilor, este recomandabil să purtaţi pantofi ceva mai largi, cu tocuri joase.
Cuperoză
* Apă argiloasă
* 1 lămâie
Localizată mai ales pe obraji, bărbie şi frunte, cuperoza este un fenomen mult mai curent decât ne imaginăm. Indiferent de cauză, un lucru este cert: cuperoza este inestetică şi ar fi bine să ştiţi cum să o trataţi. Este suficient să îmbibaţi un tampon de vată în puţină apă argiloasă şi să-l aplicaţi pe zonele afectate. După care să frecaţi zonele respective cu pieliţa albă a unei lămâi.
Mâini crăpate
* 1 lămâie
* Argilă pulbere - 2 linguri
* Ulei de măsline - 2 linguri
Dacă aveţi mâinile crăpate, următorul preparat le va trata în mod eficient: preparaţi o pastă perfect omogenă, amestecând bine zeama unei lămâi cu 2 linguri de argilă (pudră) şi aceeaşi cantitate de ulei de măsline. Aplicaţi această pastă pe mâini, mai ales pe crăpături, masând uşor. Lăsaţi să acţioneze 30 de minute, după care spălaţi-vă cu apă călduţă şi ştergeţi-vă bine.
Recomandare
Adeseori dureroase, crăpăturile de pe mâini apar mai ales în sezonul rece, din cauza frigului şi a umezelii. Dacă aveţi această problemă, nu ezitaţi să folosiţi preparatul de mai sus în fiecare săptămână, pe tot parcursul iernii.
Dinţi albi
* Zeamă de lămâie
Dacă umeziţi bine periuţa cu zeamă de lămâie şi vă spălaţi apoi pe dinţi, aşa cum o faceţi de obicei, aceştia îşi vor păstra culoarea albă iniţială. Nu uitaţi să vă clătiţi apoi gura cu apă simplă de la robinet.
Recomandare
În anumite cazuri, acidul citric poate ataca smalţul dinţilor. Înainte de a opta pentru acest procedeu de albire, de altfel foarte eficient, ar fi bine să cereţi avizul unui stomatolog.
Gomaj
* Zeamă de lămâie
* Sare fină
Amestecaţi bine într-un bol, zeama de lămâie cu sarea, până ce obţineţi un preparat păstos omogen. Rezultatul: un gomaj natural, economicos şi eficient. Nu vă rămâne decât să-l aplicaţi pe faţă, efectuând mici mişcări circulare. Clătiţi-vă apoi cu apă rece.
Recomandare
Pentru dilatarea porilor, faceţi o baie de aburi la faţă, înainte de gomaj. În felul acesta, pielea dvs. se va curăţa în profunzime.
Miros urât al gurii (halenă)
* Apă
* Zeamă de lămâie
Este neplăcut, dar i se poate întâmpla oricui. Dacă nu aveţi la-ndemână o perie şi pastă de dinţi, vă puteţi clăti gura cu apă şi zeamă de lămâie. Amestecaţi zeama unei lămâi cu circa 5-60 ml de apă, faceţi gargară aproximativ 30 de secunde cu acest amestec şi scuipaţi.
Recomandare
În timpul gargarei, mişcaţi apa cu lămâie în toată cavitatea bucală, în aşa fel încât să treacă printre dinţi şi să ajungă până în fundul gurii.
Unghii (îngrijire zilnică)
* 1 lămâie
* Borax - 10 g
* Sare fină - 20 g
* Apă de trandafiri - 500 ml
Stoarceţi lămâia într-un bol şi adăugaţi 10 g de Borax, 20 g de sare fină şi 500 ml de apă de trandafiri. Amestecaţi bine ingredientele şi lăsaţi preparatul să se odihnească o zi întreagă. Turnaţi-l apoi într-un flacon cu dop şi utilizaţi loţiunea zilnic, seara, înainte de culcare.
Recomandare
Pentru o mai bună conservare, alegeţi un flacon de sticlă opacă.
Unghii fragile (la mâini sau picioare)
* Zeamă de lămâie
Dacă unghiile dvs. sunt fragile şi se rup uşor, apelaţi la următorul remediu natural: aplicaţi pe unghii, zilnic, dimineaţa şi seara, zeamă de lămâie şi continuaţi această "cură" vreme de circa două săptămâni. Rezultatul: unghiile dvs. vor fi vizibil mai tari şi mai rezistente.
Recomandare
Evitaţi, fireşte, să vă spălaţi pe mâini sau pe picioare imediat după ce aţi aplicat zeama de lămâie. Are nevoie de timp pentru a-şi face efectul.
Bine de ştiut
Nu uitaţi că unghiile fragile şi casante sunt, înainte de toate, un simptom al lipsei de fier, de cistină, de vitamine sau de calciu. Tratarea simptomului e importantă, dar la fel de importantă este şi tratarea cauzei.
Picioare obosite
* Apă - 2 litri
* Fulgi de ovăz - 100 g
* Bicarbonat de sodiu - 20 g
* Zeamă de lămâie
Turnaţi 2 l de apă într-o oală şi lăsaţi-o să se încălzească până ce dă în clocot. Separat, turnaţi apă călduţă într-un bol şi încorporaţi 100 g de fulgi de ovăz. Adăugaţi apa cu ovăz la cea clocotită din oală, lăsaţi-o să fiarbă vreme de 5 minute şi pe urmă să se răcească. Luaţi puţină apă răcită şi turnaţi-o într-un bol. Încorporaţi 20 g de bicarbonat de sodiu şi amestecaţi bine, până ce se dizolvă complet bicarbonatul. Adăugaţi puţină zeamă de lămâie şi amestecaţi din nou. În final, turnaţi apa din oală într-un lighean, adăugaţi-o pe cea cu bicarbonat şi amestecaţi. Când temperatura este convenabilă, înmuiaţi-vă picioarele în apă şi staţi aşa cel puţin 15 minute. După baie, clătiţi-vă bine picioarele, pentru a îndepărta fulgii de ovăz şi apoi ştergeţi-vă.
Bine de ştiut
Această baie pentru picioare este în acelaşi timp calmantă (datorită fulgilor de ovăz) şi tonică (datorită sucului de lămâie). Odihneşte picioarele obosite şi, în plus, face pielea mai suplă.