Leacuri populare pentru afecțiunile fierii

Redactia
CALCULI BILIARI

Ulei de porumb și miere
Se amestecă bine 100 ml ulei de porumb cu 500 g miere de albine polifloră. Se in­troduc apoi în com­po­ziție 4 albușuri bătute spumă și se a­mes­tecă ușor. Se ia câte o linguriță dimineața, îna­inte de masă. Rețeta se poate repeta.

Comprese cu hrean
Se prepară un aluat din făină și ulei. Se for­mează o plăcintă, se aco­peră cu hrean ras și se aplică pe locul bol­nav. Apare o senzație de ar­sură, dar tre­buie suportată până se încăl­zește bine locul afectat. Con­comitent, se ad­ministrează infuzie dintr-o lin­gură de hrean ras, în 400 ml apă clocotită. Se infu­zează o oră, se stre­coară, se beau câte 60 ml de patru ori pe zi, înainte de masă (pentru elimi­narea pie­trelor). * Alt remediu: peste o lingură de hrean ras se toarnă 400 ml apă clocotită, se infu­zează o oră și se stre­coară. Se beau câte 60-70 ml, de pa­tru ori pe zi, îna­inte de masă.

Ceai din coji de portocală
E necesar aproximativ 1/2 l apă la coaja de la o portocală. Se pun cojile în apă, se acoperă și se fierb la foc mic, aproxi­ma­tiv o jumătate de oră. Li­chidul re­zul­tat se poate bea rece sau cald. Se pot folosi chiar și coji us­cate (la întune­ric și departe de sur­se de căl­dură). Dacă se poate, e bine să se înlo­cuiască lichi­de­le de peste zi nu­mai cu acest ceai.

Semințe de pepene roșu
Se usucă bine se­min­țe de pepene roșu (lube­niță) și se ma­ci­nă în râșnița de cafea. Timp de 10 zile, în fie­care dimineață, pe nemân­cate, se ia o linguriță din pul­berea ob­ți­nută, împreună cu o lin­gu­ră de ulei de măsline și se stă culcat pe partea dreaptă circa 10 minute. Tratamentul durea­ză 3 luni, câte 10 zile pe lună, la intervale regu­late (dacă tratamentul a fost început pe 1 ale primei luni, atunci și în lunile următoare se va respec­ta aceeași dată).

Decoct de alune de pădure
Se măsoară o cană de 250 ml cu alune de pădure cu coajă. Se scot apoi, se spală și se usucă, după care se sparg și se pisează mărunt, pentru a se obține o făină din miez și coa­jă de alune. Această pulbe­re se pune la fiert într-un litru de apă, la foc mediu, până când lichidul scade la 250 ml. Se îm­parte în patru porții egale, fiecare din ele consu­mân­du-se dimi­neața, cu o ju­mă­tate de oră înainte de micul dejun, timp în care este obligatoriu un repaus la pat, așezați pe par­tea dreap­tă. Pro­cedeul se repetă la inter­vale de câte o săptămână, de 3-4 ori.

Semințe de mărar și miere
Se macină în râșnița de ca­fea șase linguri mari de semințe de mă­rar. Pulberea obținută se pune apoi la macerat 10 zile într-un kilogram de miere cu­rată de albine. Se iau două lin­gurițe cu o oră înainte de me­sele principale.

Ulei de sunătoare
Într-un litru de ulei de măs­line sau de floarea-soa­relui cu vitamina E (se gă­sește pe pia­ță) se pun la mace­rat circa 3-4 bu­chete de sună­toare (numai florile) și se lasă o lună de zile. Uleiul devine roș­cat la culoare. Se strecoară, se stoar­ce bine su­nă­toarea, iar lichidul se pune într-o sticlă cu gura mai ma­re. Se ia din uleiul res­pectiv o lingură ma­re, pe stomacul gol, în fiecare di­mineață (perma­nent). Uleiul de sună­toare este ideal și pentru cei care au ulcer.

Ceai de brusture și turiță-mare
Un tratament de trei zile cu ceaiuri de brus­ture și turiță-mare eli­­mină fără probleme pie­trele de la fie­re și de la rinichi. Cea­iul de brusture se obține sub for­mă de decoct: 2 lin­guri de rădăcină mă­runțită se toarnă în 500 ml apă clo­co­ti­tă și se mai lasă să fiarbă două mi­nute, apoi se lasă la infuzat 15 mi­nu­te. În acest timp, se­parat, se prepară cea­iul de turiță-mare, sub formă de infuzie - 1 lingură de plan­tă se opă­reș­te cu 500 ml apă clocotită. După ră­cire, cele două cea­iuri se strecoară și se amestecă. Se bea întreaga can­ti­ta­te, porționată pe o zi. Re­țeta se mai re­petă două zile, apoi în ziua a patra se reface examenul radiolo­gic, pentru a se vedea dacă mai există pie­tre sau nu. Atenție: în zilele de cea­iuri, nu se mănân­că ali­mente care con­țin cal­ciu (lapte, brânză, caș, fa­so­le). În general, pentru a preveni for­ma­rea pie­tre­lor la fiere sau la ri­nichi, e bine ca în apa de băut să se pună puțin oțet de mere.

Ulei de măsline și suc de lămâie
Se spu­ne că această me­­todă este in­failibilă pen­­tru eli­mina­rea pietre­lor. Timp de 24 de ore, se bea apă și numai apă. Apoi se face o clismă (se pune puțin ulei vegetal în apă), care se repetă, dacă efec­tul nu este destul de puternic. O oră după scaun, se bea un pahar cu ulei de măs­line și un pa­har cu suc de lămâie sau grape­fruit și se stă întins. Pen­tru evitarea vo­mei, se mănân­că o felie de lă­mâie. Nu se bea apă, în caz de mare sete, ci una sau două înghi­țituri de apă sărată, pre­ferabil însă de­loc. După 15 mi­nute de la lua­rea uleiului, este ne­ce­sară ad­mi­nis­trarea unui laxa­tiv lichid (de exemplu, un pahar și jumă­tate de zeamă de varză). În lipsă de alt­ceva, se poate bea apă simplă. După 24 de ore, se repetă proce­deul. De data aceasta, pietrele di­zol­vate încep să apară în urină, sub formă de picături ver­zui-cafe­nii, care se depun pe fundul vasu­lui. Procedeul va con­ti­­nua atâta timp cât aceste pete vor continua să apară. Uneori, sunt sufi­ciente numai trei zile, alteori durează mai mult. La sfâr­șitul trata­men­tului, este bine să se facă o radiografie, pen­tru a vedea dacă toate pie­trele s-au di­zol­vat.

Suc de sfeclă roșie
Se consideră că o cură cu suc de sfeclă - 3 cești pe zi, timp de mai multe luni - este sufici­en­­tă pentru di­zol­varea pie­trelor mici. Dacă nu se poate pro­cu­­ra sfeclă proas­­­pătă, se fierbe sfe­clă curățată, până când se trans­formă într-un sirop gros. A­cesta poate fi păstrat la rece, doza fiind de câte­va pă­hărele mici pe zi.
Pentru o mai mare efica­citate, prac­­ti­cienii me­dicinii populare reco­man­dă di­luarea siro­pului cu o canti­tate egală de infuzie de coada-calului.

FIERE LENEȘĂ

Rădăcină de pătrunjel
Se ia un kilogram de ră­dăcină de pă­trunjel, se spală bine și se fierbe în 2 litri de apă până scade la 1 litru. Din conținutul rămas se bea pe sto­­macul gol câte un păhărel, dimineața și seara. La nevoie, rețeta se poate re­peta în ace­leași condiții. Se mai re­co­mandă folosirea unui prosop înmuiat în ceai fier­binte de mu­șețel care se aplică cât mai cald pe partea afec­tată.

Rețete "cerești" din Bucovina

Urzică și cicoare
Pentru fiere se folosesc, pe parcursul unei zile: 50 ml ceai de urzică proaspătă și 50-65 ml (ma­xi­mum) de ceai de rădăcină de cicoare. Se ames­tecă ambele ceaiuri înainte de folosire. Conținu­tul se poate bea în două reprize, ju­mă­tate din el înainte de masa de la amiază și jumătate înainte de masa de seară. Se rostește o rugăciune.

Suc de ridichi
Se face o cură de suc de ridichi, timp de 6 săptă­mâni. Sucul se bea dimineața, pe stoma­cul gol. Aten­ție, acest tratament nu este reco­mandat celor care suferă de ulcer sau infla­mații stoma­cale și intestinale. Cantitatea de suc de ridichi băută va varia astfel: * Săptă­mâna I - 100 ml; * Săptămâna a II-a - 200 ml; * Săptămâna a III-a și săptămâna a IV-a - 300 ml; * Săptămâna a V-a - 200 ml; * Săptă­mâma a VI-a - 100 ml. Pri­mul simptom al efectului pozitiv al acestei cure va fi creșterea poftei de mâncare și dispariția grețu­rilor, a gustului amar din gură și a durerilor sub coas­tă. Pentru a fi siguri că ați scăpat de pietrele biliare, se recomandă un control ecografic.

Lapte și semințe de cânepă
Se dă prin mașina de tocat un pahar de se­min­țe de cânepă. Se amestecă cu 3 pahare de lap­te nepasteu­rizat proaspăt, se fierbe până ce rămâne doar un pahar. Se strecoară fierbinte și se bea pe stomacul gol, un pahar pe zi, timp de 5 zile. După 10 zile de pauză se repetă. Nu mâncați iute!

Tratament cu suc de mere
Sucul de mere curăță și neutralizează toxinele din organism. Timp de 3 zile, faceți o cură de suc de mere: la ora 8 dimineața un pahar (240 ml) și câte 2 pahare la orele 10, 16, 18 și 20. La încheierea curei, este nece­sar să faceți o baie fierbinte, fără săpun. Această cură de mere - să-i spunem cura I - se face două zile la rând. A treia zi, la 8 dimineața, beți 2 pahare de suc de mere. După o jumătate de oră, beți 120 ml de ulei de măsline și imediat încă un pahar (240 ml) suc de mere diluat. De obicei, această rețetă dă rezultate după 1-2 ore.

Curățarea periodică a ficatului și a bilei
* Luați 3 pahare de boabe de ovăz, spălați-le cu apă caldă și puneți-le într-un vas de 5 litri.
* În același vas mai puneți 2 linguri de frunze de merișor, 2 linguri de frunze și mu­guri de mesteacăn (plante uscate sau proaspete). Turnați 4 litri de apă și lăsați vasul timp de 24 de ore într-un loc răcoros.
* Luați alt vas. Puneți un pahar de fructe de măceșe pisate, turnați un pahar de apă și lăsați să fiarbă timp de 10 minute, după care se lasă să se sedimenteze timp de 24 ore.
* După 24 ore, puneți primul vas pe foc până în­cepe să fiarbă, mai puneți 2 linguri de mustăți de po­rumb, 2 linguri de iarbă de troscot. Lăsați să fiarbă 15 minute, alte 45 de minute să se răcească, după care se strecoară lichidul și se adaugă decoctul de măceș.
* Conținutul se toarnă într-o sticlă de culoare în­chisă și se păstrează la frigider.
* Se va administra călduț, înainte de masă: în pri­ma zi - 50 ml; a doua zi - 100 ml; și în zilele următoare - câte 150 ml, timp de 10 zile (exact cantitatea pregăti­tă). După o pauză de 2 săptămâni, tratamentul se re­petă. În cele 10 zile de tratament nu se vor consuma carne sau mezeluri.