Ulei de porumb și miere
Se amestecă bine 100 ml ulei de porumb cu 500 g miere de albine polifloră. Se introduc apoi în compoziție 4 albușuri bătute spumă și se amestecă ușor. Se ia câte o linguriță dimineața, înainte de masă. Rețeta se poate repeta.
Comprese cu hrean
Se prepară un aluat din făină și ulei. Se formează o plăcintă, se acoperă cu hrean ras și se aplică pe locul bolnav. Apare o senzație de arsură, dar trebuie suportată până se încălzește bine locul afectat. Concomitent, se administrează infuzie dintr-o lingură de hrean ras, în 400 ml apă clocotită. Se infuzează o oră, se strecoară, se beau câte 60 ml de patru ori pe zi, înainte de masă (pentru eliminarea pietrelor). * Alt remediu: peste o lingură de hrean ras se toarnă 400 ml apă clocotită, se infuzează o oră și se strecoară. Se beau câte 60-70 ml, de patru ori pe zi, înainte de masă.
Ceai din coji de portocală
E necesar aproximativ 1/2 l apă la coaja de la o portocală. Se pun cojile în apă, se acoperă și se fierb la foc mic, aproximativ o jumătate de oră. Lichidul rezultat se poate bea rece sau cald. Se pot folosi chiar și coji uscate (la întuneric și departe de surse de căldură). Dacă se poate, e bine să se înlocuiască lichidele de peste zi numai cu acest ceai.
Semințe de pepene roșu
Se usucă bine semințe de pepene roșu (lubeniță) și se macină în râșnița de cafea. Timp de 10 zile, în fiecare dimineață, pe nemâncate, se ia o linguriță din pulberea obținută, împreună cu o lingură de ulei de măsline și se stă culcat pe partea dreaptă circa 10 minute. Tratamentul durează 3 luni, câte 10 zile pe lună, la intervale regulate (dacă tratamentul a fost început pe 1 ale primei luni, atunci și în lunile următoare se va respecta aceeași dată).
Decoct de alune de pădure
Se măsoară o cană de 250 ml cu alune de pădure cu coajă. Se scot apoi, se spală și se usucă, după care se sparg și se pisează mărunt, pentru a se obține o făină din miez și coajă de alune. Această pulbere se pune la fiert într-un litru de apă, la foc mediu, până când lichidul scade la 250 ml. Se împarte în patru porții egale, fiecare din ele consumându-se dimineața, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, timp în care este obligatoriu un repaus la pat, așezați pe partea dreaptă. Procedeul se repetă la intervale de câte o săptămână, de 3-4 ori.
Semințe de mărar și miere
Se macină în râșnița de cafea șase linguri mari de semințe de mărar. Pulberea obținută se pune apoi la macerat 10 zile într-un kilogram de miere curată de albine. Se iau două lingurițe cu o oră înainte de mesele principale.
Ulei de sunătoare
Într-un litru de ulei de măsline sau de floarea-soarelui cu vitamina E (se găsește pe piață) se pun la macerat circa 3-4 buchete de sunătoare (numai florile) și se lasă o lună de zile. Uleiul devine roșcat la culoare. Se strecoară, se stoarce bine sunătoarea, iar lichidul se pune într-o sticlă cu gura mai mare. Se ia din uleiul respectiv o lingură mare, pe stomacul gol, în fiecare dimineață (permanent). Uleiul de sunătoare este ideal și pentru cei care au ulcer.
Ceai de brusture și turiță-mare
Un tratament de trei zile cu ceaiuri de brusture și turiță-mare elimină fără probleme pietrele de la fiere și de la rinichi. Ceaiul de brusture se obține sub formă de decoct: 2 linguri de rădăcină mărunțită se toarnă în 500 ml apă clocotită și se mai lasă să fiarbă două minute, apoi se lasă la infuzat 15 minute. În acest timp, separat, se prepară ceaiul de turiță-mare, sub formă de infuzie - 1 lingură de plantă se opărește cu 500 ml apă clocotită. După răcire, cele două ceaiuri se strecoară și se amestecă. Se bea întreaga cantitate, porționată pe o zi. Rețeta se mai repetă două zile, apoi în ziua a patra se reface examenul radiologic, pentru a se vedea dacă mai există pietre sau nu. Atenție: în zilele de ceaiuri, nu se mănâncă alimente care conțin calciu (lapte, brânză, caș, fasole). În general, pentru a preveni formarea pietrelor la fiere sau la rinichi, e bine ca în apa de băut să se pună puțin oțet de mere.
Ulei de măsline și suc de lămâie
Se spune că această metodă este infailibilă pentru eliminarea pietrelor. Timp de 24 de ore, se bea apă și numai apă. Apoi se face o clismă (se pune puțin ulei vegetal în apă), care se repetă, dacă efectul nu este destul de puternic. O oră după scaun, se bea un pahar cu ulei de măsline și un pahar cu suc de lămâie sau grapefruit și se stă întins. Pentru evitarea vomei, se mănâncă o felie de lămâie. Nu se bea apă, în caz de mare sete, ci una sau două înghițituri de apă sărată, preferabil însă deloc. După 15 minute de la luarea uleiului, este necesară administrarea unui laxativ lichid (de exemplu, un pahar și jumătate de zeamă de varză). În lipsă de altceva, se poate bea apă simplă. După 24 de ore, se repetă procedeul. De data aceasta, pietrele dizolvate încep să apară în urină, sub formă de picături verzui-cafenii, care se depun pe fundul vasului. Procedeul va continua atâta timp cât aceste pete vor continua să apară. Uneori, sunt suficiente numai trei zile, alteori durează mai mult. La sfârșitul tratamentului, este bine să se facă o radiografie, pentru a vedea dacă toate pietrele s-au dizolvat.
Suc de sfeclă roșie
Se consideră că o cură cu suc de sfeclă - 3 cești pe zi, timp de mai multe luni - este suficientă pentru dizolvarea pietrelor mici. Dacă nu se poate procura sfeclă proaspătă, se fierbe sfeclă curățată, până când se transformă într-un sirop gros. Acesta poate fi păstrat la rece, doza fiind de câteva păhărele mici pe zi.
Pentru o mai mare eficacitate, practicienii medicinii populare recomandă diluarea siropului cu o cantitate egală de infuzie de coada-calului.
FIERE LENEȘĂ
Rădăcină de pătrunjel
Se ia un kilogram de rădăcină de pătrunjel, se spală bine și se fierbe în 2 litri de apă până scade la 1 litru. Din conținutul rămas se bea pe stomacul gol câte un păhărel, dimineața și seara. La nevoie, rețeta se poate repeta în aceleași condiții. Se mai recomandă folosirea unui prosop înmuiat în ceai fierbinte de mușețel care se aplică cât mai cald pe partea afectată.
Rețete "cerești" din Bucovina
Urzică și cicoare
Pentru fiere se folosesc, pe parcursul unei zile: 50 ml ceai de urzică proaspătă și 50-65 ml (maximum) de ceai de rădăcină de cicoare. Se amestecă ambele ceaiuri înainte de folosire. Conținutul se poate bea în două reprize, jumătate din el înainte de masa de la amiază și jumătate înainte de masa de seară. Se rostește o rugăciune.
Suc de ridichi
Se face o cură de suc de ridichi, timp de 6 săptămâni. Sucul se bea dimineața, pe stomacul gol. Atenție, acest tratament nu este recomandat celor care suferă de ulcer sau inflamații stomacale și intestinale. Cantitatea de suc de ridichi băută va varia astfel: * Săptămâna I - 100 ml; * Săptămâna a II-a - 200 ml; * Săptămâna a III-a și săptămâna a IV-a - 300 ml; * Săptămâna a V-a - 200 ml; * Săptămâma a VI-a - 100 ml. Primul simptom al efectului pozitiv al acestei cure va fi creșterea poftei de mâncare și dispariția grețurilor, a gustului amar din gură și a durerilor sub coastă. Pentru a fi siguri că ați scăpat de pietrele biliare, se recomandă un control ecografic.
Lapte și semințe de cânepă
Se dă prin mașina de tocat un pahar de semințe de cânepă. Se amestecă cu 3 pahare de lapte nepasteurizat proaspăt, se fierbe până ce rămâne doar un pahar. Se strecoară fierbinte și se bea pe stomacul gol, un pahar pe zi, timp de 5 zile. După 10 zile de pauză se repetă. Nu mâncați iute!
Tratament cu suc de mere
Sucul de mere curăță și neutralizează toxinele din organism. Timp de 3 zile, faceți o cură de suc de mere: la ora 8 dimineața un pahar (240 ml) și câte 2 pahare la orele 10, 16, 18 și 20. La încheierea curei, este necesar să faceți o baie fierbinte, fără săpun. Această cură de mere - să-i spunem cura I - se face două zile la rând. A treia zi, la 8 dimineața, beți 2 pahare de suc de mere. După o jumătate de oră, beți 120 ml de ulei de măsline și imediat încă un pahar (240 ml) suc de mere diluat. De obicei, această rețetă dă rezultate după 1-2 ore.
Curățarea periodică a ficatului și a bilei
* Luați 3 pahare de boabe de ovăz, spălați-le cu apă caldă și puneți-le într-un vas de 5 litri.
* În același vas mai puneți 2 linguri de frunze de merișor, 2 linguri de frunze și muguri de mesteacăn (plante uscate sau proaspete). Turnați 4 litri de apă și lăsați vasul timp de 24 de ore într-un loc răcoros.
* Luați alt vas. Puneți un pahar de fructe de măceșe pisate, turnați un pahar de apă și lăsați să fiarbă timp de 10 minute, după care se lasă să se sedimenteze timp de 24 ore.
* După 24 ore, puneți primul vas pe foc până începe să fiarbă, mai puneți 2 linguri de mustăți de porumb, 2 linguri de iarbă de troscot. Lăsați să fiarbă 15 minute, alte 45 de minute să se răcească, după care se strecoară lichidul și se adaugă decoctul de măceș.
* Conținutul se toarnă într-o sticlă de culoare închisă și se păstrează la frigider.
* Se va administra călduț, înainte de masă: în prima zi - 50 ml; a doua zi - 100 ml; și în zilele următoare - câte 150 ml, timp de 10 zile (exact cantitatea pregătită). După o pauză de 2 săptămâni, tratamentul se repetă. În cele 10 zile de tratament nu se vor consuma carne sau mezeluri.