Indiferent de priveliştea pentru care votăm, bucuria vacanţei este trăită cu aceeaşi intensitate, cu conştiinţa că suntem liberi cu-adevărat. Un sentiment plenar, de dispersare în timp şi în spaţiu, care trebuie însă susţinut dinăuntru, printr-o stare fizică bună şi printr-un moral adecvat. Neîncrezătoare în atâtea leacuri-minune pe care vi le tot prezentăm, veţi spune că nu există reţete pentru a obţine o formă maximă absolută, atunci când vrem! Ba există! Sfaturile pe care vi le recomandăm în rândurile de faţă sunt verificate şi sigure. Cu condiţia să le şi aplicaţi.
Energie lichidă
Cine vrea să fie-n vacanţă vital şi energic să voteze cu apa. Apa minerală, fireşte, sau cea de izvor (dacă mai există pe undeva), fiindcă apa de la robinet e cam periculoasă în ultima vreme. Ei bine, trei litri de apă (plată, de preferat) sunt obligatorii când afară este caniculă, iar în restul timpului - doi litri. Cine se păstrează vara umed pe dinăuntru îşi ajută enorm sistemul imunitar, evitând micile sau marile neplăceri ale verii. Dimpotrivă, când cantitatea de lichid nu este suficientă, circulaţia sângelui leneveşte, digestia se îngreunează, creierul nu mai funcţionează cum trebuie. Urmarea: apatie şi lipsă de concentrare. În concluzie:
* Nu beţi doar atunci când vă e sete. Senzaţia de sete e un semn de alarmă al corpului, o dovadă că lipseşte materia primă şi maşinăria funcţionează în gol. Împărţiţi 2-3 litri de lichid la o zi întreagă, în porţii nu mari, dar dese, astfel ca organismul să se bucure tot timpul de prezenţa lichidului.
* Băuturile ideale de vară sunt ceaiurile uşoare de plante şi fructe sau apa minerală "trezită" sau plată. Au zero calorii, în schimb, livrează din belşug mineralele şi vitaminele pe care organismul le pierde prin transpiraţie. (Bineînţeles că ceaiurile nu trebuie să conţină zahăr, ci doar o adiere de miere proaspătă).
* Atenţie maximă la cafea şi alcool! Băuturile alcoolice elimină apa din organism. Un mililitru de alcool elimină o cantitate de zece ori mai mare de apă. La fel şi cafeaua.
* Multă apă nu înseamnă şi o transpiraţie abundentă. Glandele sudoripare produc doar atâta sudoare cât e necesar ca temperatura corpului să se menţină la 36,5 grade. Excesul de apă nu se elimină prin piele, ci prin urină. Beţi, deci!