Votați cu APA!

Redactia
Marea, plaja, satul bunicilor, o pătură pusă sub umbra unui copac - atâtea imagini pe care le ascundeam în suflet în așteptarea vacanței devin acum o realitate.

In­di­ferent de priveliștea pentru care votăm, bucuria vacanței este trăită cu aceeași intensitate, cu conștiința că suntem liberi cu-adevărat. Un sentiment ple­nar, de dispersare în timp și în spațiu, care trebuie însă susținut dinăuntru, printr-o stare fizică bună și printr-un mo­ral adecvat. Ne­încrezătoare în atâ­tea leacuri-mi­nune pe care vi le tot pre­zen­tăm, veți spune că nu există rețete pen­tru a ob­ține o formă maximă abso­lută, atunci când vrem! Ba există! Sfa­turile pe care vi le reco­mandăm în rân­durile de față sunt verificate și sigure. Cu condiția să le și aplicați.

Energie lichidă

Cine vrea să fie-n vacanță vital și ener­gic să voteze cu apa. Apa minerală, fi­rește, sau cea de izvor (dacă mai exis­tă pe undeva), fiindcă apa de la ro­binet e cam periculoasă în ultima vre­me. Ei bine, trei litri de apă (plată, de pre­ferat) sunt obligatorii când afară este caniculă, iar în restul timpului - doi litri. Cine se păstrează vara umed pe dinăuntru își ajută enorm sistemul imu­­nitar, evitând micile sau marile ne­plăceri ale verii. Dimpo­trivă, când cantitatea de lichid nu este suficientă, cir­culația sânge­lui le­ne­vește, digestia se îngre­unează, creierul nu mai func­ționează cum tre­buie. Ur­ma­rea: apa­tie și lipsă de con­centrare. În con­­cluzie:
* Nu beți doar atunci când vă e sete. Senzația de sete e un semn de alarmă al corpului, o do­vadă că lip­seș­te materia primă și ma­șinăria func­țio­nează în gol. Îm­părțiți 2-3 litri de lichid la o zi în­treagă, în porții nu mari, dar dese, ast­fel ca or­ganismul să se bucure tot tim­pul de prezența lichidului.
* Băuturile ideale de vară sunt cea­iurile ușoare de plante și fructe sau apa minerală "trezită" sau plată. Au zero ca­lorii, în schimb, livrează din belșug mi­neralele și vitaminele pe care orga­nis­mul le pierde prin transpirație. (Bi­ne­în­țeles că ceaiurile nu trebuie să con­țină zahăr, ci doar o adiere de miere proas­pătă).
* Atenție maximă la cafea și alcool! Băutu­rile alcoolice elimină apa din or­ganism. Un mililitru de alcool eli­mină o can­titate de zece ori mai mare de apă. La fel și cafeaua.
* Multă apă nu în­seam­nă și o trans­pira­ție abundentă. Glan­dele sudo­ripare produc doar atâta sudoare cât e necesar ca temperatura corpului să se mențină la 36,5 grade. Excesul de apă nu se elimină prin piele, ci prin urină. Beți, deci!