Iată un fapt destul de puţin cunoscut şi care poate să producă accidente de sănătate: anumite medicamente au o reacţie negativă dacă sunt ingerate în compania unor alimente nepotrivite. Iată câteva cazuri tipice de combinaţii riscante:
Antibioticele şi produsele lactate
Anumite antibiotice, cum este de pildă Tetraciclina (recomandată frecvent împotriva infecţiilor respiratorii şi a acneei), se combină cu calciul din lapte şi nu mai pot fi preluate din intestin. În cazuri extreme, eficienţa medicamentelor dispare complet. Dacă lactatele nu pot fi totuşi eliminate din alimentaţie, atunci între mese şi administrarea medicamentelor trebuie să treacă minimum două ore.
Medicamentele anticoagulante şi legumele
Combinaţia dintre substanţele anticoagulante şi legumele sau fructele care conţin vitamina K (alunele, varza, sparanghelul, spanacul, sucurile combinate de legume) poate deveni extrem de periculoasă. Vitamina K activează efectul medicamentului, expunând bolnavul la pericolul de infarct sau atac cerebral.
Antidepresivele şi afumăturile
O combinaţie periculoasă, ba chiar mortală, este aceea dintre calmante şi alimentele bogate în proteine, depozitate timp îndelungat: brânza fermentată, peştele afumat, mezelurile afumate, fasolea albă şi drojdia. Tiramina conţinută în aceste alimente poate provoca o criză de hipertensiune puternică. Abonaţii la pastile calmante să prefere alimentele proaspete.
Medicamentele indicate în tratamentul anginei pectorale şi grepfruitul
Medicamentele care conţin nifedipină nu trebuie niciodată luate împreună cu sucul de grepfruit. Motivul: bioflavonoidele conţinute de fructe triplează efectul medicamentului şi pot apărea nedorite disfuncţionalităţi ale inimii.