Părţile intime ale corpului nu au fost ascunse dintotdeauna, pe motiv că erau ruşinoase. Drept dovadă, dacă ne referim la textele biblice, în grădina Edenului, Adam şi Eva erau goi şi nu simţeau niciun fel de ruşine. Doar după ce au muşcat din fructul oprit au devenit conştienţi de goliciunea lor, pe care au ascuns-o în spatele unei frunze. De atunci, nuditatea şi ruşinea au mers mână în mână. Dar în ciuda tuturor stigmatelor, fascinaţia omului pentru părţile sale intime şi ale celorlalţi a fost dintre cele mai mari. În toate epocile, nuditatea bărbaţilor şi cea a femeilor a fost expusă pe pereţii cavernelor, în muzee, camere, săli de baie, baruri şi case de toleranţă.
Obsesia oamenilor pentru părţile intime ale corpului şi tot ceea ce ţine de ele este legată în mod cert de plăcerea pe care o procură, dar şi de faptul că sunt indispensabile procreării şi eliminării toxinelor din organism. Organele genitale ne permit să facem dragoste şi să dăm viaţă, dar şi să evacuăm urina şi excrementele, ceea ce explică de ce sunt în acelaşi timp o sursă de atracţie, dar şi de dezgust. Cu toate că părţile intime ale corpului şi problemele lor fac parte dintre subiectele care îi fac să râdă atât pe copii, cât şi pe adulţi, sunt foarte numeroşi cei cărora le este greu să vorbească despre ele în timpul unei consultaţii medicale, lucru ce poate avea consecinţe grave. Dacă mergeţi la toaletă din oră în oră sau, din contră, vă este greu să eliminaţi deşeurile din organism, trebuie să ascultaţi mesajele pe care vi le trimite corpul. Pentru că ele oferă foarte multe informaţii despre starea dumneavoastră de sănătate. Analiza urinei, a sudorii şi a celorlalte substanţe eliminate de corp permite diagnosticarea multor maladii. Azi vom vorbi despre anomaliile peniene.
Penis curbat
Unii bărbaţi au o curbură peniană datorată unor practici sexuale, în timp ce alţii au pur şi simplu un penis curbat din naştere. "Cotul" penisului (deviaţie peniană congenitală, în vocabular medical) este fie o anomalie anatomică benignă, fie un simptom al maladiei La Peyronie. Aceasta se caracterizează prin formarea unor noduli fibroşi, pe spatele sau pe părţile laterale ale penisului, care se curbează atunci în sus, în jos sau pe orizontală. Deviaţia poate fi bruscă sau progresivă şi extrem de dureroasă, încât orice raport sexual este dificil, ba chiar imposibil. Impactul psihologic al maladiei asupra bărbaţilor poate fi considerabil şi mulţi dintre ei renunţă definitiv la viaţa sexuală.
Cunoscută şi sub numele de induraţie plastică a corpilor cavernoşi, maladia La Peyronie este uneori ereditară, chiar dacă motivele sunt rănirile din timpul unei activităţi sportive sau o practică sexuală prea intensă. Penisul curbat este, de asemenea, un simptom al unei vasculite, al unei inflamări a pereţilor vaselor de sânge sau limfatice. Aproximativ 30% dintre bărbaţii atinşi de maladia La Peyronie suferă în plus de tulburări ale ţesuturilor conjunctive, mai ales de contractura Dupuytren, care se caracterizează prin apariţia unui mic nodul în palmă şi care, puţin câte puţin, se măreşte şi ajunge să ţină degetul mare în flexiune. În cazul maladiei La Peyronie, penisul este cel care stă flexat.
Această boală îi atinge în principal pe bărbaţii între 40 şi 60 de ani, mai ales de rasă albă. Pacientul tipic este un bărbat care are erecţii medii, dar o activitate sexuală regulată (de peste patru ori pe săptămână). La unii subiecţi, maladia dispare în mod spontan. Totuşi, când durerea este intensă iar raporturile sexuale sunt dificile, ba chiar imposibile, este necesară o intervenţie chirurgicală. Ea constă într-o plastie de redresare a penisului, fără ablaţiunea nodulilor.
Priapismul (erecţia prelungită)
Chiar dacă toţi bărbaţii şi unele dintre femei visează la aşa ceva, o erecţie peniană care durează mai mult de două ore nu este întotdeauna plăcută. O erecţie prelungită, independentă de orice libidou, caracterizează priapismul, o tulburare foarte neplăcută, ba chiar dureroasă, ce poate duce în final la impotenţă definitivă. Priapismul este frecvent la bărbaţii atinşi de o anemie cu hematii calciforme: 42% dintre pacienţi au această anemie la un moment dat. Priapismul se mai poate produce şi ca urmare a muşcăturii speciei de păianjen văduva neagră, chiar dacă durerile şi crampele ce urmează sunt simptomele cele mai pregnante. Mai rar, o erecţie prelungită poate fi legată de o leucemie sau de malarie.
Printre ceilalţi factori responsabili mai notăm: folosirea anumitor antipsihotice, antidepresive şi antihipertensoare, precum şi tratamentele prescrise în cazul tulburărilor de erecţie sau impotenţă. Priapismul este şi unul dintre semnele intoxicării cu oxid de carbon, al unui abuz de alcool, consum de marijuana, cocaină sau alte substanţe ilicite, dar poate proveni şi de la o rană sau o maladie la nivelul măduvei spinării sau a penisului. Priapismul este considerat drept o urgenţă medicală, care poate duce la impotenţă definitivă, dacă nu este tratat din timp.
Pete pe penis
Dacă penisul îşi schimbă culoarea, faptul nu trebuie trecut cu vederea şi nici luat în glumă. O ulceraţie roşiatică sau violacee este, de multe ori, un semn precursor al cancerului, un fenomen rar de cancer cutanat care îi atinge în principal pe bărbaţii necircumcişi. Pe măsură ce maladia evoluează, mai apar şi alte semne: o erupţie roşie sau sângerări.
Bărbaţii infectaţi cu papillomavirus (HPV) au un risc sporit de a dezvolta un cancer la penis, la fel ca şi fumătorii, cei seropozitivi, pacienţii bolnavi de psoriazis şi trataţi cu Psoraderm-5 (agent fotosensibilizant) în vederea unei expuneri la razele ultraviolete.
Dilatarea testiculară
Când un bărbat remarcă o umflătură la nivelul scrotului, fie devine perplex, fie o ignoră. De fapt, de cele mai multe ori, nu există niciun motiv de îngrijorare. Umflătura se datorează, în general, dilatării venelor spermatice care înconjoară testiculele. Această dilatare care seamănă mult cu varicele de pe picior se numeşte varicocel. Ea este mai frecvent întâlnită la nivelul testiculului stâng şi mai vizibilă atunci când subiectul stă în picioare. Unii bărbaţi afirmă chiar că simt o oarecare greutate la nivelul testiculului. Aproximativ 15-20% dintre bărbaţii între 15 şi 25 de ani au la un moment dat varicocel. Cu toate că este benignă, această tulburare este uneori semnul premergător al sterilităţii: cam 40% dintre bărbaţii care au probleme cu sterilitatea au avut la un moment dat varicocel, ceea ce dă de înţeles că o dilatare a venelor spermatice ar putea avea o influenţă negativă asupra producerii de spermatozoizi, prin sporirea temperaturii testiculelor.
Umflătura scrotală face parte dintre simptomele cele mai curente ale unui hidrocel vaginal, acumularea lichidului seros în scrot, care, în general, se produce la bărbaţii de peste 40 de ani, dar şi după o rană sau infecţie. Se întâmplă uneori ca un hidrocel să fie confundat cu o hernie inghinală, când o parte a intestinelor ies printr-o cavitate abdominală. Chiar dacă este foarte rar, un hidrocel este unul dintre semnele ce prevestesc cancerul la testicule.
Umflătura scrotală, la fel ca şi greutatea testiculară, pot fi şi semnul unei infecţii grave, numită epididimită. Acest tip de inflamaţie este în general datorată unei maladii sexual transmisibile, mai ales o infecţie cu chlamydia sau o blenoragie. Chiar dacă umflătura scrotală sau scurgerile peniene sunt relativ frecvente la bărbaţii care suferă de o epididimită, primul lucru pe care ei îl simt este o jenă mai mult sau mai puţin neplăcută. Epididimita este uneori unul dintre efectele secundare ale tratamentelor pe bază de amiodarone, moleculă utilizată în cazul tulburărilor grave ale ritmului cardiac. În plus, epididimita poate fi unul dintre simptomele tuberculozei.
Bărbaţii al căror scrot este umflat dar nu doare suferă de multe ori de un limfedem, care atacă în primul rând braţele şi picioarele, datorat unei obstrucţii a sistemului limfatic, ce împiedică limfa să curgă. Limfedemul anunţă de multe ori o ciroză hepatică sau insuficienţă cardiacă.
O umflătură pe penis
Mulţi bărbaţi au o umflătură la nivelul penisului, lucru ce nu le aduce niciun fel de glorie. Acest lucru se datorează infecţiei numită "balanită", consecinţă directă a unei igiene intime ce lasă de dorit şi care este însoţită de scurgeri peniene abundente. La bărbaţii necircumcişi, o inflamare a prepuţului, numită postită, este destul de frecventă. În unele cazuri, tragerea pielii de pe penis devine imposibilă, apărând fimoza.
O umflătură pe testicul
Mulţi bărbaţi se sperie groaznic când descoperă că au o umflătură pe un testicul. Dacă ea nu este dureroasă, este vorba fie de o obturare a epidermei printr-un soi de chist sau spermatocel, care favorizează acumularea spermei în scrot, fie de o infecţie sau rană la testicul. Din nefericire, se întâmplă ca o umflătură tare şi nedureroasă să fie cauzată de un cancer la testicule. Acesta este cel mai frecvent caz. Printre celelalte semne, mai trebuie menţionate: o senzaţie de jenă sau de greutate în scrot, o durere surdă a arcadei ochiului sau a spatelui, o hipertrofie sau hipersensibilitate a sânilor.
Cancerul la testicule este relativ rar. El apare în general la bărbaţii între 15 şi 34 de ani şi aproape niciodată la cei peste 40 de ani. Băieţii ale căror testicule nu coboară de tot, ceea ce este de obicei o anomalie ereditară, au şanse mai mari să facă cancer. Dacă diagnosticul este stabilit corect şi tratamentul începe imediat, şansele de vindecare sunt mari. În ţările avansate, se vindecă între 80-95% din pacienţi.
Sânge în spermă
Să vezi sânge în spermă este un motiv de mare îngrijorare. Această anomalie este numită "hemospermie" sau "hematospermie" şi este în general datorată unei inflamaţii fără gravitate a unei părţi a aparatului reproducător. Trebuie totuşi consultat un doctor, pentru că la bărbaţii care au avut sau au o hemospermie, riscul unui cancer al prostatei este mai ridicat.
Scurgerile peniene
Orice substanţă, în afară de spermă, lichidul pre-ejaculator şi urina care curge din penis, este semnul premergător al unei maladii transmisibile sexual sau al unei alte infecţii. Cauza cel mai des întâlnită este uretrita, o inflamaţie a uretrei, canal pe unde curge sperma, dar şi pe unde intră microbii în penis. Germenii provin din surse diferite: cateter, infecţie a prostatei sau infecţie transmisă în timpul unui act sexual. Este dificil să nu ai niciodată o scurgere peniană, iar cauza este, în general, identificată. De exemplu, o scurgere densă şi tulbure este, în general, semnul premergător al unei blenoragii.