BINE DE ȘTIUT - Simpatii și antipatii între alimente și medicamente

Redactia
- Nu orice mâncare se potrivește cu orice medicament -

Iată un fapt destul de puțin cunoscut și care poate să producă accidente de sănătate: anu­mite medicamente au o reacție negativă dacă sunt ingerate în compania unor alimente nepotrivite. Iată câteva cazuri tipice de combinații riscante:

Antibioticele și produsele lactate
Anumite antibiotice, cum este de pildă Tetraci­clina (recomandată frecvent împotriva infecțiilor res­piratorii și a acneei), se combină cu calciul din lapte și nu mai pot fi preluate din intestin. În cazuri extreme, eficiența medicamentelor dispare complet. Dacă lactatele nu pot fi totuși eliminate din alimen­tație, atunci între mese și administrarea medica­men­telor trebuie să treacă minimum două ore.

Medicamentele anticoagulante și legumele
Combinația dintre substanțele anticoagulante și legumele sau fructele care conțin vitamina K (alu­ne­le, varza, sparanghelul, spanacul, sucurile combi­na­te de legume) poate deveni extrem de periculoasă. Vi­tamina K activează efectul medicamentului, ex­pu­nând bolnavul la pericolul de infarct sau atac cerebral.

Antidepresivele și afumăturile
O combinație periculoasă, ba chiar mortală, este aceea dintre calmante și alimentele bogate în pro­teine, depozitate timp îndelungat: brânza fermentată, peștele afumat, mezelurile afumate, fasolea albă și drojdia. Tiramina conținută în aceste alimente poate provoca o criză de hipertensiune puternică. Abonații la pastile calmante să prefere alimentele proaspete.

Medicamentele indicate în tratamentul anginei pectorale și grepfruitul
Medicamentele care conțin nifedipină nu trebuie niciodată luate împreună cu sucul de grepfruit. Mo­tivul: bioflavonoidele conținute de fructe tri­plează efectul medicamentului și pot apărea nedorite dis­funcționalități ale inimii.