În cazul hipertensiunii, terapia naturală are, în primul rând, rolul de a preveni îmbolnăvirea. Apare atunci, în mod firesc, întrebarea: cum rămâne cu cei peste 6 milioane de bolnavi deja existenţi, aflaţi sub medicaţie alopată? Ei bine, în cazul lor, remediile naturale vor conlucra cu medicamentele, reducând efectele adverse ale acestora. Mai mult, metodele naturale ajută medicamentele de sinteză să aibă un efect terapeutic mai puternic, împiedicând sau încetinind apariţia aşa-numitei rezistenţe la medicamente, care se instalează după o administrare îndelungată a drogurilor chimice, punând în pericol viaţa pacienţilor hipertensivi (infarct, accident vascular). Iată câteva din cele mai puternice remedii naturale împotriva hipertensiunii.
Controlul stresului psihic
Este poate cel mai important element în terapia hipertensiunii şi, totodată, cel mai rar abordat de către medicina oficială. Atunci când suntem speriaţi, deprimaţi sau iritaţi, musculatura netedă a vaselor de sânge se contractă, presiunea arterială creşte, iar inima începe să bată haotic, neregulat. La polul opus, când suntem relaxaţi, cu inima deschisă, tensiunea arterială se normalizează, inima este mai bine aprovizionată cu sânge şi bate regulat. Cum putem să atingem această relaxare şi această deschidere emoţională? Iată doar câteva demersuri simple şi sigure în acest sens:
* Petreceţi timp "de calitate" cu cei dragi - prin timp de calitate înţelegem îndreptarea atenţiei exclusiv asupra celor apropiaţi, fără prezenţa perturbatoare a unui televizor, a dispozitivelor conectate la Internet ori a telefonului. Comunicarea directă, simplă şi consecventă, cu partenerii de viaţă, membrii familiei sau prietenii apropiaţi este o metodă care nu dă greş în a ne păstra inima deschisă.
* Petreceţi în natură minimum o oră pe zi - copacii, iarba, cântecul păsărilor, miresmele florilor, adierea vântului sunt tot atâtea medicamente pentru psihic. Prin solicitarea zilnică a acestor stimuli, scade reactivitatea la stres, este reglată profund activitatea sistemului cardiovascular.
* Interacţionaţi cu florile sau cu animalele de companie - persoanele cu hipertensiune acumulează, adesea, o mare cantitate de gânduri şi emoţii neîmpărtăşite, nedigerate. Îngrijirea cu drag a florilor din glastră sau din grădină, plimbarea sau simpla mângâiere a unui căţel sau pisici sunt momente privilegiate, în care aceste emoţii ies la suprafaţă şi pot fi conştientizate, înţelese. În mod ciudat, suntem de multe ori mai dispuşi să ne relaxăm şi să ne acceptăm pe noi înşine în prezenţa necuvântătoarelor, decât alături de semenii noştri sau în singurătate. Or, această relaxare este un super-medicament în hipertensiune.
Efortul fizic
Contrar "credinţelor populare", efortul fizic nu doar că nu este contraindicat, ci se dovedeşte a fi chiar salvator în cazul hipertensiunii. Iar cea mai simplă şi uşor abordabilă formă de efort fizic, indiferent de starea noastră de sănătate, este mersul pe jos. O oră de mers în pas alert, în fiecare zi, este garanţia sănătăţii inimii şi a vaselor de sânge. Ea arde grăsimile din sânge şi va împiedica depunerea lor pe artere, în timp ce valorile colesterolului se vor regla de la sine. În cazul hipertensiunii arteriale în forme incipiente, de multe ori, boala dispare de la sine atunci când mergem pe jos. Este demonstrat ştiinţific faptul că, în cazul hipertensiunii arteriale în stadii grave, mersul pe jos reduce riscul de infarct miocardic şi de accident vascular.
Seminţele de ţelină
Talpa-gâştei
Denumită ştiinţific Leonurus cardiaca, planta aceasta are, atunci când este administrată sub formă de extract, chiar în doze mici, un efect hipotensor mai puternic decât multe medicamente de sinteză. Extractul de talpa-gâştei are o acţiune vasodilatatoare, scade reactivitatea la stres şi inhibă enzimele care produc creşterea tensiunii arteriale. Efectul se amplifică prin asocierea cu anumite plante. Medicul cardiolog român Floria Dărmănescu a descoperit, după ani de studii, o formulă pe bază de talpa-gâştei care acum este comercializată în farmacii şi magazine naturiste, sub denumirea sugestivă: "TENSIO". Produsul tratează eficient atât hipertensiunea arterială aflată la debut, cât şi boala aflată sub tratament alopat. Există sute de cazuri de pacienţi care nu mai răspundeau la nici un medicament de sinteză şi care şi-au adus la normal tensiunea cu acest produs pe bază de talpa-gâştei. Iar aceasta, în condiţiile în care medicamentele pe care le luau până atunci au fost reduse cu 50-70%. Reducerea acestora se poate face însă doar la recomandarea medicului specialist, deoarece riscurile renunţării bruşte la unele medicamente (betablocante mai ales) sunt enorme.
Fructele roşii
Fie că vorbim de căpşuni, cireşe, fragi, coacăze roşii, zmeură sau merişoare, aceste fructe sunt un minunat hipotensor natural, dar sunt şi nişte preventive extraordinare pentru complicaţiile hipertensiunii. Se ţin cure de câte două săptămâni, atunci când este sezonul lor.
* Efect antioxidant - pigmenţii care le dau culoare roşie ajută la păstrarea sau la recâştigarea tinereţii şi flexibilităţii vaselor de sânge. Mai mult, împiedică oxidarea grăsimilor pe artere şi împiedică astfel apariţia ischemiei cardiace sau a arteritelor obliterante.
* Scăderea colesterolului şi a trigliceridelor din sânge - acest efect apare în mod natural, datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare din aceste fructe
* Eliminarea apei din ţesuturi - se face prin efectul diuretic pe care toate fructele roşii enumerate îl au. Or, eliminarea surplusului de apă din organism duce şi la diminuarea şi stabilizarea tensiunii arteriale.
Zeolitul
Este un mineral natural, cunoscut mai ales ca absorbant al metalelor grele din organism şi ca antitumoral. Procentul ridicat de siliciu pe care îl conţine mai dă însă un efect, de curând observat de către medici: absoarbe sodiul suplimentar din organism, scăzând astfel tensiunea arterială. Acţiunea sa hipotensoare apare gradat, dar intensitatea efectului este impresionantă, cu atât mai mult cu cât, practic, nu există efecte adverse. Se iau câte 1,5-3 grame pe zi de zeolit silicic, în cure de 2-3 luni, urmate de 14 zile de pauză, după care administrarea se poate relua.