ADEVĂRAT. Frigul şi lipsa de lumină ne diminuează vitalitatea şi este normal să avem nevoie de mai mult somn şi de odihnă. Iarna, sistemul nostru imunitar are tendinţa să slăbească şi, în paralel, se înmulţesc şi viruşii.
Pierderea greutăţii epuizează organismul
ADEVĂRAT & FALS. Un regim alimentar prea sever pe plan caloric sau prost echilibrat pe plan nutriţional provoacă unele carenţe de fier, magneziu şi vitamine, care pot induce stări de slăbiciune. Dar un exces de greutate poate, de asemenea, să "evacueze" un maximum de energie, deoarece toate funcţiile organismului sunt supraîncărcate din pricina lui.
Forma bună revine după o săptămână de odihnă
FALS. Aceasta permite o recuperare provizorie, dar nu rezolvă problema de fond. Trebuie să ţineţi seama de obiceiurile dvs., apoi să adoptaţi o strategie globală ce însumează dieta, programul sportiv şi somnul reparator, pe durată lungă.
Mai mult, la femei, oboseala este însoţită deseori de carenţele în vitamine şi oligo-elemente, ce nu se recuperează în opt zile.
La originea unor forme de slăbiciune se află fluctuaţiile hormonale
ADEVĂRAT. Ovarele secretă în a doua parte a ciclului progesteronul, care are un efect sedativ. Acesta este motivul pentru care unele femei simt o oarecare oboseală şi înaintea zilelor de ciclu vor să doarmă mai mult.
FALS. Doar atacul virusului slăbeşte organismul, obligându-l să acţioneze şi să recurgă la rezervele sale pentru a se apăra. Ajutând corpul să combată infecţiile, antibioticele îl întăresc.