Remedii din plante contra hipertensiunii

Redactia
Fierturi și infuzii cu plante

* Iată un leac stră­vechi, dar sigur: se amestecă părți ega­le de flori de crăițe, gălbe­nele și mentă. O lin­gură de amestec se infu­zează în 250 ml de apă fier­bin­te, 15-25 de minute. Se bea toa­tă cantitatea, o dată pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, amestecată cu o linguriță de miere de albine. Periodic, se contro­lează tensiunea și se scade canti­ta­tea de infuzie, în func­ție de valorile ei, dar nu se renunță brusc. Se beau doar câte 100 ml, de 2-3 ori pe săptă­mâ­nă, pentru fixarea rezultatelor.
* Într-un termos, peste două linguri de semințe de in se toarnă două căni de apă clocotită, lăsându-se la infuzat peste noapte. Se bea ceaiul în două reprize, fără să fie strecurat, dimineața, pe sto­macul gol, și seara, cu o oră înainte de cină. Tratamentul se ține timp de o lună, se face o pauză de alte două luni și se poate relua, în aceeași schemă, de două, maximum trei ori pe an.
* Peste o lingură de frunze uscate și tocate de viță-de-vie se toarnă o cană de apă clocotită. Se pune la fiert pe baie de abur, pentru 15 minute. Se trage de pe foc, se acoperă și se lasă să se răcească. Se stre­coa­ră și se bea în trei reprize, înaintea meselor principale. Tratamentul se ține până ce starea de sănătate se îmbunătățește.
* Peste 300 de grame de coajă de brad se toarnă doi litri de apă rece. Se pun la fiert, pe foc mediu, timp de 20 de minute, după care se acoperă vasul și se lasă până ce lichidul se răcește complet. Se adminis­trează câte 50 de mililitri, de trei ori pe zi, înaintea me­selor principale. Tratamentul durează 10 zile. Se face o pauză de două săptămâni, apoi se poate relua.
* Peste două linguri de flori de trifoi roșu se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de trei ore, în vas acoperit. Se bea timp de două săptămâni, de trei ori pe zi, înaintea meselor prin­cipale, câte un sfert de cană. Infuzia se păstrează la frigider nu mai mult de trei zile.
* Tensiunea se normalizează dacă con­sumați un decoct din rădăcini de pir, co­nuri de ha­mei, fructe sau flori de pădu­cel, talpa-gâștei, coa­da-calu­lui, câte 100 g din fie­care. Două linguri pline vârf de amestec se fierb în 300 ml de apă, timp de 5 minute. Se infuzează o oră, se stre­coa­ră și se beau câte 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 1,5 luni.

Tincturi

* Tinctură de păducel. Un pahar de lapte se amestecă cu o linguriță de tinctură de păducel și se bea cu înghițituri mici. Tinc­tura se procură din farmacie sau se prepară din 10 g de fructe și 100 ml de alcool de 70 de grade, care se ma­ce­rează timp de 14 zile. Bolnavii care nu pot consuma lapte beau 20-30 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi cu 100 ml apă, înainte de masă.
* Tinctură de pătlagină. Se macerează în 250 ml de țuică 4 linguri frunze de pătlagină tocate mărunt, timp de 14 zile, într-un loc ferit de lu­mină. Se beau câte 30 de picături de tinctură strecurată, de 3 ori pe zi, după masă.
* Tinctură de gălbenele. Se macerează 40 g flori de gălbenele în 100 ml de țuică, timp de 7 zile. Se beau 20-30 de pică­turi diluate în 100 ml apă, de 3 ori pe zi, după masă, un timp în­delungat. Normali­zează ten­siunea, dispar du­rerile de cap, som­nul se îmbună­tă­țește.*