Ciuperci prăjite cu castane
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g ciuperci, 2 cepe roșii, 1 legătură pătrunjel verde, 200 g castane comestibile fierte, 3 linguri ulei, 30 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:
* Se curăță ciupercile și se taie felii. Ceapa, curățată, se taie rondele subțiri, pătrunjelul verde, spălat și zvântat, se toacă mărunt, iar castanele fierte se taie în două.
* Se-ncinge uleiul și se prăjesc în el ciupercile (pe toate părțile), până ce se evaporă toată zeama. Se adaugă untul, castanele și ceapa și se dunstuiesc puțin, după care se încorporează pătrunjelul tocat, sare și piper.
Mușchiuleț de porc la cuptor
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 mușchiuleți de porc (a 350 g), sare, piper, 120 g prune uscate (fără sâmburi), 150 g bacon, tăiat felii subțiri, 2 linguri ulei. Pentru sos: 200 ml vin roșu, 200 ml zeamă concentrată de carne, 100 g frișcă lichidă, 2 lingurițe jeleu de fructe de pădure, sare, piper, 1 vârf de cuțit mirodenii măcinate (scorțișoară, cuișoare, cardamom), 1-2 linguri amidon sau făină pentru legat sosul. În plus: tăieței lați, ca garnitură.
Mod de preparare:
* Se crestează carnea pe lung și se desface în două. Se sărează, se piperează și se acoperă cu un strat de prune uscate. Se pliază din nou (în forma inițială), se înfășoară cu felii de bacon, se fixează cu scobitori și se prăjește de jur împrejur, în uleiul încins, până ce se rumenește.
* Se-ncinge cuptorul la 150°. Se pun mușchiuleții într-o formă termorezistentă, se dau la cuptor și se lasă să se pătrundă 15-20 de minute. Între timp, se fierb tăiețeii al dente.
* Pentru sos, se stinge zeama din tavă (în care s-au prăjit mușchiuleții) cu vinul roșu, se pune pe foc și se dă în câteva clocote. Se adaugă și zeama de carne, se fierbe și ea puțin, apoi se încorporează frișca, jeleul de fructe de pădure, se condimentează cu sare, piper, scorțișoară, cuișoare și cardamom și se îngroașă sosul cu amidon sau făină.
* Se pune carnea pe un platou, se taie felii (după ce s-au îndepărtat scobitorile și se servește cu sos și tăieței. Eventual și cu ciupercile prăjite cu castane, ca garnitură.
Salată cu țelină și portocale
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 rădăcini de țelină (mijlocii), 2 portocale. Pentru sos: 2 linguri oțet de mere, sare, piper, 2 lingurițe muștar, 5 linguri ulei de măsline. În plus: 2 cepe roșii tăiate fâșii subțiri, 4 felii de somon afumat, 1 lingură pătrunjel verde tocat.
Mod de preparare:
* Se curăță țelina de coajă, se taie - eventual - în două, se fierbe (fără a o lăsa să se înmoaie prea tare), se scurge bine și se taie felii.
* Se curăță portocalele de coajă, îndepărtând complet pielița albă, și se desfac în fileuri deasupra unui bol, ca să nu se "piardă" zeama.
* Pentru sos: se bate zeama de portocală cu oțetul, sarea, piperul, muștarul și uleiul.
* Se așează feliile de țelină și fileurile de portocală pe farfurii și se stropesc cu sos. Se pun alături feliile de somon afumat și se presară deasupra pătrunjelul verde tocat.
Parfait de migdale cu sos de ciocolată
Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru parfait: 150 g zahăr, 100 g migdale tăiate mărunt, 3 ouă, 3 linguri lichior de migdale, 300 g frișcă. Pentru sos: 1 tabletă de ciocolată amăruie tăiată mărunt, 1/2 linguriță scorțișoară, 100 g frișcă lichidă, 30 g migdale feliate (rumenite) pentru ornat, ulei pentru uns forma.
Mod de preparare:
* Parfait-ul. Se caramelizează, într-o tigaie, 100 g de zahăr, se adaugă migdalele tăiate mărunt, se toarnă amestecul pe o farfurie plată, unsă cu ulei și se lasă să se răcească și să devină crocant.
* Se pun într-un vas de metal ouăle, restul de zahăr și lichiorul de migdale și se bat pe baia fierbinte de apă, până ce se îngroașă ca o cremă. Se lasă 10 minute să se răcească.
* Se taie mărunt crocantul (de zahăr și migdale), se bate frișca și se încorporează ambele în crema răcită. Se unge cu ulei o tavă în formă de stea, se tapetează cu folie de plastic, se toarnă crema în ea și se netezește la suprafață. Se dă la congelator și se lasă cel puțin 4 ore (mai bine toată noaptea).
* Se scoate parfait-ul din congelator cu 20 de minute înainte de a-l servi și se lasă să se înmoaie puțin. Se răstoarnă pe un platou, se îndepărtează folia și se presară peste el o parte din migdalele rumenite.
* Pentru sos, se topește pe baia de apă fierbinte ciocolata, împreună cu frișca și scorțișoara, amestecând întruna, se toarnă o lingură de sos peste parfait, se presară și restul de migdale rumenite, iar sosul rămas se servește alături.