Masa de Crăciun

Rodica Demian
- Anul acesta, pentru seara de Crăciun vă oferim ciuperci cu castane, salată de țelină cu portocale și mușchiuleț de porc la cuptor. Iar la sfârșit, culegem pentru dvs. o stea de pe cer, dulce și parfumată: parfait (parfé) de migdale cu sos de ciocolată -

Ciuperci prăjite cu castane

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g ciu­perci, 2 cepe roșii, 1 legătură pătrunjel ver­­de, 200 g castane co­mes­ti­bile fierte, 3 linguri ulei, 30 g unt, sare, piper.

Mod de preparare:
* Se curăță ciupercile și se taie felii. Ceapa, cu­ră­ța­tă, se taie rondele subțiri, pă­trunjelul verde, spă­lat și zvântat, se toacă mărunt, iar castanele fierte se taie în două.
* Se-ncinge uleiul și se prăjesc în el ciupercile (pe toate părțile), până ce se e­vaporă toată zeama. Se a­da­ugă untul, castanele și cea­pa și se duns­tuiesc pu­țin, după care se încor­po­rează pă­trunjelul tocat, sare și piper.

Mușchiuleț de porc la cuptor

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 mușchiuleți de porc (a 350 g), sare, piper, 120 g prune uscate (fără sâm­buri), 150 g bacon, tăiat felii subțiri, 2 lin­guri ulei. Pentru sos: 200 ml vin roșu, 200 ml zeamă con­centrată de carne, 100 g frișcă lichidă, 2 lingurițe jeleu de fructe de pădure, sare, piper, 1 vârf de cuțit mi­ro­denii măcinate (scor­­țișoară, cui­șoa­re, car­da­mom), 1-2 linguri amidon sau făină pentru legat sosul. În plus: tăieței lați, ca garnitură.

Mod de preparare:
* Se crestează carnea pe lung și se desface în două. Se sărează, se piperează și se acoperă cu un strat de prune uscate. Se pliază din nou (în forma inițială), se înfășoară cu felii de bacon, se fixează cu sco­bi­tori și se prăjește de jur împrejur, în uleiul încins, până ce se ru­me­nește.
* Se-ncinge cuptorul la 150°. Se pun mușchiuleții într-o formă ter­mo­rezistentă, se dau la cuptor și se lasă să se pătrundă 15-20 de mi­nute. Între timp, se fierb tăiețeii al dente.
* Pentru sos, se stinge zeama din tavă (în care s-au prăjit muș­chiu­le­ții) cu vinul roșu, se pune pe foc și se dă în câteva clocote. Se ada­ugă și zeama de carne, se fierbe și ea puțin, apoi se încorporează friș­ca, jeleul de fructe de pădure, se condimentează cu sare, piper, scor­țișoară, cuișoare și cardamom și se îngroașă sosul cu amidon sau făină.
* Se pune carnea pe un platou, se taie felii (după ce s-au îndepărtat scobitorile și se servește cu sos și tăieței. Eventual și cu ciupercile prăjite cu castane, ca garnitură.

Salată cu țelină și portocale

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 rădăcini de țelină (mij­lo­cii), 2 portocale. Pentru sos: 2 linguri oțet de mere, sare, piper, 2 lingurițe muștar, 5 linguri ulei de măsline. În plus: 2 cepe roșii tăiate fâșii sub­țiri, 4 felii de somon afumat, 1 lingură pătrunjel verde tocat.

Mod de preparare:
* Se curăță țelina de coajă, se taie - eventual - în două, se fierbe (fără a o lăsa să se înmoaie prea tare), se scurge bine și se taie felii.
* Se curăță por­to­calele de coajă, înde­păr­tând complet pie­lița albă, și se desfac în fileuri deasupra unui bol, ca să nu se "piardă" zeama.
* Pentru sos: se bate zeama de porto­cală cu oțetul, sarea, piperul, muștarul și uleiul.
* Se așează feliile de țelină și fileurile de portocală pe farfurii și se stropesc cu sos. Se pun alături feliile de so­mon afumat și se presară deasupra pătrunjelul ver­de tocat.

Parfait de migdale cu sos de ciocolată

Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru par­fait: 150 g zahăr, 100 g migdale tăiate mărunt, 3 ouă, 3 linguri lichior de migdale, 300 g frișcă. Pentru sos: 1 tabletă de ciocolată amăruie tăiată mărunt, 1/2 linguriță scorțișoară, 100 g frișcă lichidă, 30 g migdale feliate (rumenite) pentru ornat, ulei pentru uns forma.

Mod de preparare:
* Parfait-ul. Se caramelizează, în­tr-o tigaie, 100 g de zahăr, se ada­ugă migdalele tăiate mărunt, se toar­nă amestecul pe o farfurie pla­tă, unsă cu ulei și se lasă să se răcească și să devină cro­cant.
* Se pun într-un vas de metal ouăle, restul de za­hăr și lichiorul de migdale și se bat pe baia fierbinte de apă, până ce se îngroașă ca o cremă. Se lasă 10 mi­nute să se răcească.
* Se taie mărunt crocantul (de zahăr și migdale), se ba­te frișca și se încor­po­rează ambele în crema ră­cită. Se unge cu ulei o tavă în formă de stea, se ta­pe­tea­ză cu folie de plastic, se toarnă cre­ma în ea și se ne­te­zește la su­pra­față. Se dă la con­­gelator și se lasă cel puțin 4 ore (mai bine toată noaptea).
* Se scoate parfait-ul din con­ge­lator cu 20 de minute înainte de a-l servi și se lasă să se înmoaie puțin. Se răstoarnă pe un platou, se în­depărtează folia și se presară peste el o parte din migdalele rumenite.
* Pentru sos, se topește pe baia de apă fierbinte ciocolata, împreună cu frișca și scorțișoara, ames­tecând întruna, se toarnă o lingură de sos peste par­fait, se presară și restul de migdale rumenite, iar so­sul rămas se servește alături.