• Chipul de păstrat ouăle. "Iea var stâns, toarnă apă preste dânsul, până va prevesti și se va sătura apa, mestecă bine, apoi lasă mestecătura să să limpezească, scurge apa cea limpede și toarn-o în vasul în carele ai pus ouăle, încât să prevestească preste dînsele de vo două degete, după aceasta închide ori astupă vasul bine și dă-i pace la un loc de răcoare, însă să nu înghețe. Prin acest chip, ouăle se pot păstra mai multe luni (12, până la 16 luni!)".
• Mijloc de a păstra laptele. "O lingură de hrean aruncat într-o oală de lapte, fie ca să se puie în pivniță, fie ca să se ție la vânt".
• Cum să ții apa sau vinul rece, vara, fără gheață. "Pune într-un zemnic un chiup de lut adânc, împle-l cu apă rece de fântânea, pune împrejurul lui năsip supțire până aproape de gură și udă năsipul adesea; iar în chip, pune garafele cu vin sau cu apă".
• Cum să se hrănească găinile ca să facă totdeauna ouă. "Iea drojdiile de la sămânța de in, după ce s-au scos oloiul, mestecă-le cu asemenea măsură de făină de ghindă și tot pe atâta tărâțe de grâu, opărăște-le cu apă fierbinte, fă aluatul și dă găinilor; sau fierbe orzul ori păpușoii cu care hrănești găinile, cu sămânță de urzică - și se vor oua în toate zilele!".
• Folosul urzicilor. "Cei mai mulți oameni privesc urzicile ca o burueană netrebnică; cu toate aceste din paele lor topite ies niște fire supțiri care, lucrate, dau o materie delicată. Din frunzele lor, când sunt tinere, se gătește o mâncare care nu numai că este plăcută ci și forte ușoară și sănătoasă. Sămânța amestecată cu nutrețul cailor îi face iuți și părul lor luciu; iear rădăcina lor feartă cu puțină peatră acră dă o frumoasă văpsea galbenă".
• Cartofle de mart. "Pune la începutul lui avgust cartofle la cuib, de doă palme adânci, și la octombre, după ce au sfârșit de înflorit, taie buruiana până la jumătate, și, când dă firul, acopere cuiburile cu pae. Prin acest metod vei avea la începutul lui mart cartofle proaspete".
• Chip de a ținea, vara, carnea mai multă vreme. "Presură gros carnea cu cărbuni pisați și pune-o în pivniță: așa vei putea-o ține și 8 zile proaspătă. Ba încă și aceea care au început a se strica se îndreaptă. Vrând să pui carnea aceasta la foc, spal-o întâi de cărbuni și apoi pune-o la fert".
• Chip de a scoate peștelui din ieaz mirosul de glod. "Fieștecare știe că peștele de ieaz are întotdeauna nu numai miros, dar și gust de glod. Atâta mirosul cât și gustul acesta, neplăcut cu totul, putem să-l scoatem dacă punem cărbuni în apa aceea în care ferbe peștele".
• Chip de a scăpa de beție. "O doftorie cercată, prin care suntem în stare a desvăța de băuturi spirtoase pe acei care i-au biruit, nu darul, ce năravul beției, prin carele perdem nu numai cinstea și averea, dar și sănătatea și chiar viața, împărtășim aici, acum. În toată dimineața, să punem în băutura obișnuită vro câteva picături de spirt dă pucioasă, și în curândă vreme, vom avea mulțumirea de a vedea că bețivul fuge de talismanul său și numai cu greață va privi la băutura aceea care i-au fost până acum nectar și mană".
• Cum se păstrează mai mulți ani grâul. "După ce s-au așezat grâul în hambar, pune peste el o pătură bună de frunze de nuc verzi; după ce se usucă amestică-le cu grâul și în tot anul adaoge frunze nouă. Aceste se deosebesc lesne prin vânturare, când se pregătește grâul pentru vânzare. Mirosul cel tare și greu ce se împărtășește grăunțelor, deși se păstrează după vânturat, ba încă și după măcinat, dispare însă prin dospirea aluatului și prin coacerea pânei de făină se perde cu totul, iar pânea este foarte plăcută la gust".
• Chip de a feri brânza și cașcavalul de viermi. "Învălește cașcavalul sau brânza în buruiana pe care o numim pojarniță, și vei vide că nu vor face vermi. Tot aceea slujbă ne face și frunza de mesteacăn".