Revista noastră a publicat în timp multe pagini despre adjuvantele naturale în tratarea cancerului, v-a ținut la curent cu progresele cercetărilor de laborator și a semnalat beneficiile unor fructe, legume și plante în lupta cu boala. De asemenea au apărut pagini întregi despre importanța întăririi sistemului imunitar și despre rolul psihicului în eficiența tratamentelor. Toate aceste teme precum și altele fac materia cărții doctorului Blaylock, care poate fi de folos bolnavilor și familiilor lor, cu condiția să nu renunțe la procedeele prescrise de oncolog, iar în cazul în care recurg și la soluții naturiste, să se consulte neapărat înainte cu medicul specialist. De altfel, chiar pe pagina de gardă, editura își ia măsuri de precauție, avertizând că nu-și asumă responsabilitatea pentru efectele adverse sau consecințele rezultând din utilizarea oricărei informații din carte. Ca una care am avut norocul să supraviețuiesc diagnosticului fatal făcând tratamentul alopat la care am adăugat unele metode naturiste, vă recomand să alegeți din acest volum sfaturi nutriționale și de sporire a eficacității citostaticelor și radiațiilor, numai după ce le supuneți aprobării medicului curant.
Dr. Russell L. Blaylock e un american vârstnic, specializat în neurochirurgie și biochimie, dar preocupat încă din studenție de boala incurabilă. A făcut mulți ani cercetări nutriționale pentru îmbunătățirea rezultatelor tratamentului "clasic", iar obiectivul cărții sale e să prezinte cele mai noi metode de hrănire pentru lupta cu boala și diminuarea efectelor adverse, destul de greu de suportat, ale chimioterapiei și radioterapiei. El susține și explică științific că o anumită alimentație, cu fructe și legume ce conțin substanțe care distrug celulele canceroase, poate ține boala sub control. Adică biochimia capricioasă a celulelor tumorale e influențată în bine sau în rău de ceea ce mâncăm, ca și de sistemul imunitar și de starea psihică. Multe din afirmațiile lui sunt știute (deși oamenii sănătoși nu țin cont de ele): cât de nocivi sunt cei mai răspândiți aditivi alimentari, cosmetici și din produsele de igienă și cum pot ei sabota tratamentul. Cercetările lui i-au arătat că, de pildă, fluorurile (prezente inclusiv în apa potabilă) pot determina creșterea tumorii cu 25%, iar glutamatul de sodiu și aspartamul pot duce la eșecul tratamentului, așa că trebuie citite cu atenție etichetele produselor. Foarte benefice sunt însă legumele și fructele bogate în betacaroten (morcovii) sau în licopen (pigmentul care dă culoarea roșie din zmeură, roșii ș.a.), cele bogate în vitamina C sau în fibre insolubile. În funcție de localizarea tumorii, dr. Blaylock indică fructele și legumele care ajută cel mai mult, explicând și de ce. Cu totul nocivă este, și după părerea lui, alimentația cu carne roșie, grăsimi animale, făină albă, zahăr rafinat, gălbenuș de ou, brânzeturi ș.a., care favorizează apariția și dezvoltarea tumorilor. Dintre grăsimi, el recomandă uleiul de măsline extravirgin, care conține flavonoide, iar dintre îndulcitori - mierea și ștevia dulce. Făina bio din cereale integrale poate fi folosită pentru paste făinoase și pâine - preferabil făcute în casă (produsele de panificație din comerț trebuie atent verificate, să nu conțină aditivul caragenan, foarte rău). Cât despre proteine: vita, porcul, mielul, fructele de mare sunt interzise, admise fiind peștele, puiul și curcanul de curte, fierte sau la cuptor. Stimularea sistemului imunitar e și ea esențială și ni se explică în ce mod se face. Autorul recomandă și o serie întreagă de suplimente alimentare, în privința cărora mă face sceptică faptul că, la sfârșitul volumului, nu mai puțin de 45 de pagini sunt ocupate cu descrierea acestor produse și cu menționarea furnizorilor, ceea ce miroase a reclamă. Oricum, cu precauție, se pot alege informații utile din acest volum.