Luați vacanța acasă!

Redactia
Vacanța e pe sfârșite, afară mi­roase deja a toamnă... Sep­tem­brie bate la ușă, dar asta nu în­seamnă că trebuie să vă lăsați copleșite de regrete și de tristeți. Păstrați-vă buna dispoziție, încercând să prelungiți bu­cu­ria zilelor petrecute în mijlocul na­turii - la mare, la munte sau la iarbă verde. Refaceți acasă câteva din plă­cerile oferite de zilele vacanței și vă veți simți imediat mai destinse, mai bine dispuse și mai pline de energie.

Prelungiți-vă bronzul

După vacanță, pielea este - în gene­ral - mai uscată și începe să se cojeas­că. Asta înseamnă că și bronzul, "acu­mulat" cu atâta trudă zi de zi și ceas de ceas, se duce... Încercați să-l prelungiți, cu multă grăsime și hidra­tându-vă in­tens pielea, care, în felul acesta devine mai netedă, mai curată și mai proas­pătă. Ideale sunt uleiurile pentru corp, care se masează (pătrun­zând imediat în piele) după ce-ați făcut duș. De exem­plu: uleiurile aromate cu jojoba sau susan, dar și binecuvântatul ulei de măs­line. Alternativa: cremele grase, pe bază de vitamina E, care dau pe-afară din magazinele de cosmetice.

Parfumați-vă casa

Ați fost la mare și ați cules scoici? Minunat! Nu le țineți degeaba: stro­piți-le cu câteva picături de ule­iuri ete­rice (de exemplu, de portocală amară sau de ie­nupăr) sau cu un amestec de parfum + ulei, puneți-le într-un vas de cera­mică și parfumați-vă cu ele aerul din casă. Cu cât suprafața lor este mai as­pră - adică mai poroasă - cu atât du­rează mai mult mirosul plăcut pe care-l împrăștie.

Alungați moleșeala

După atâta vacanță, ceasul dvs. in­terior are nevoie de câteva săptămâni ca să se adapteze la ritmul zilnic obiș­nuit. Soluția? Parfumul de levănțică, care vă relaxează și vă ajută să dormiți mai bine. Atât de prețuită de bunicile noastre și căzută apoi vreme destul de îndelungată în uitare, levănțica își rein­tră în drepturi: marile firme cosmetice oferă acum o paletă largă de produse cu miros de levănțică - de la apa de colonie tradițională, la adaosurile de baie, uleiurile de corp și... punguțele umplute cu flori, puse seara sub pernă pentru un somn ușor, cu vise plăcute.

Mutați marea în cadă

Continuați vacanța la mare... aca­să. În toate "body-shop"-urile se găsesc adaosuri de baie care conțin tot ce e mai bun în apa de mare: substanțe mi­nerale (zinc, cupru, mangan) pentru întărirea funcțiilor pielii; sare și ex­tracte din alge, pentru netezirea pielii și refacerea echilibrului antiacid. La fel de bun este însă și laptele pus în cadă sau o baie cu flori de fân.

Ciupiți-vă fața!

Dezavantajul vacanței: ridurile apă­rute în jurul ochilor, din cauza clipitu­lui des la soare. Salvarea vine direct de la Paris: cercetătorii de la celebra firmă Chanel, în colaborare cu medici der­matologi și chirurgi plasticieni, au ela­borat un mini-masaj care întinde pielea și contururile feței. Este vorba despre ciupitul pielii, câte trei minute dimi­nea­ța și seara (înainte de a vă unge cu cremă) pe durata a patru săptămâni. Iată cum se procedează:
* Prindeți pielea de deasupra rădă­cinii nasului între degetul mare și ară­tător, apoi dați-i drumul. Pielea trebuie apucată întotdeauna în unghi drept față de rid sau de cută (lucru valabil pen­tru toate zonele feței). Avansați cu ciupiturile de-a lungul sprân­cenelor până la tâmple, cu am­bele mâini deodată (o mâ­nă înain­tează spre dreapta, cealaltă spre stân­ga). Apoi coborâți, ciupindu-vă pielea, de la nări în jos, spre gură, ur­mărind cutele adânci naso-la­biale. Ciu­piți cu putere pentru că, astfel, mușchii încor­dați se destind.
* Pe frunte și în jurul ochilor, tre­buie să vă ciupiți ușor. Masajul blând netezește cutele și ridurile mai super­ficiale.
* Pentru obraji, este nevoie de o apăsare mai puternică a degetelor, de la pomeți în jos, până la maxilare, și apoi, din nou în sus, de-a lungul conturului feței. Acest masaj ajută la irigarea cu sânge și stimulează fibrele de colagen.
Important: în cazul cuperozei (vase dilatate) și al unui ten foarte sensibil, acest gen de masaj trebuie evitat.

Profitați de vremea frumoasă!

Cum se poate menține silueta "de plajă"? Consumând puține grăsimi și arzând multe, cu ajutorul mișcării.
Propunerea noastră: o plimbare cu bicicleta, de trei ori pe săptămână, între o jumătate și trei sferturi de oră. Vă oxi­genați plămânii, iar dacă apăsați serios pe pedale, mușchii șezutului și ai picioarelor rămân în formă.