Răspuns pentru ANDREEA VOICU - București, F. AS nr. 1176 - "Sufăr de osteoporoză severă și nu mai suport tratamentul cu Fosamax"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Pentru că nu mai tolerați tratamentul cu bifosfo­nați (Fosamax) și nici nu se constată o ameliorare la nivelul matricei osoase după 16 ani de administrare, vă aduc la cunoștință că există o serie de alte metode terapeutice care pot trata sau preveni scăderea densității osoase. Astfel, raloxifenul (Evista) este un modulator selectiv de receptori es­trogenici (SERM) utilizat pentru pre­venirea și tratamentul osteoporozei. Avantajul admi­nistrării acestui medicament este că, spre deosebire de estrogeni, nu pare să stimuleze țesutul uterin sau mamar, eliminându-se astfel riscul dezvoltării unei patologii neoplazice la nivelul acestor organe. Te­rapia de substituție hormonală, utilizată pentru femeile aflate în post-menopauză, implică, de obicei, administrarea unei combi­nații de hormoni estrogeni și pro­gesteron. Estrogenii pot reduce pierderea osoasă și pot crește den­sitatea osoasă, pe când pro­gesteronul are alte beneficii, dar și riscuri, care trebuie discutate cu medicul dvs. curant. În cazul în care aveți histerectomie, veți avea nevoie doar de estrogeni.
Pentru femeile cu mai mult de 5 ani trecuți de la menopauză, așa cum este și cazul dvs., se poate utiliza, uneori, calcitonina, un hormon natural implicat în reglarea calciului și a metabolismului osos, cu scopul încetinirii pierderii masei osoase și creșterii densității osoase la nivelul coloanei vertebrale. Calcitonina se administrează injectabil sau sub formă de spray nazal (Miacalcin).
Dacă, totuși, așa cum lăsați să se înțeleagă, sunteti hotărâtă să renunțați la orice formă de tratament bazat pe medicamente de sinteză, următoarea schemă tera­peutică vă poate ajuta să aveți un control satisfăcător asupra osteoporozei.
* Osteonat (pulbere) este un produs natural obți­nut prin asocierea unor săruri de calciu și magneziu, ușor absorbabile, provenite din surse naturale (alge marine calcaroase) cu vitamina D, plante cu conținut ridicat de fitoestrogeni și fructe de pădure bogate în vitamina C. Produsul este recomandat femeilor aflate în post-menopauză, cu scopul restabilirii densității osoase și reîntineririi țesuturilor corporale (osteo-ligamentare, ale pielii, arterelor etc.), prin aportul im­portant de siliciu organic conținut. Se administrează câte o linguriță dozatoare de 2 ori pe zi, în cure de 2-3 luni, urmate de o lună pauză.
* L-Lysina - aminoacid esențial important în re­glarea metabolismului calciului, stimulează refa­cerea țesuturilor osoase, a tendoanelor și cartilajelor prin inhibarea colagenazei - enzima proteolitică im­plicată în degradarea fibrelor de colagen. Se admi­nistrează 1-3 capsule pe zi, preferabil pe stomacul gol.
* Uleiul de cânepă - crește absorbția intestinală a calciului și reface densitatea țesutului osos, fiind foarte util în combaterea durerilor, tendinței de curbare a coloanei vertebrale și fragilității osoase. Se administrează câte 1 capsulă, de 2 ori pe zi.
* Resveratrolul - este unul dintre cele mai bune remedii cu efect fito-estrogenic și joacă un rol impor­tant în fixarea calciului în oase. Se administrează zilnic o doză de 200 mg Resveratrol sau 2 lingurițe de ulei de sâmburi de struguri presat la rece.
* Uleiul de mac - are acțiune antiinflamatoare, ajută la fixarea calciului, fiind foarte eficient în tra­tarea osteoporozei. Se administrează câte 1 linguriță, de 2 ori pe zi.
* Dieta femeilor cu osteoporoză trebuie să fie bogată în alimente care conțin calciu, vitamina D, bioflavonoizi, vitamina K și magneziu. Pentru calciu, consumați lactate cu un conținut mic de grăsime, nuci, susan, sardine etc., pentru vitamina D consu­mați pește gras și ouă, pentru vitamina C și biofla­vonoizi consumați citrice, coacăze și afine, pentru vitamina K consumați spanac, broccoli, varză, iar pentru magneziu consumați tofu și migdale.
* De asemenea, sunt utile în tratamentul osteo­porozei băile cu sare de Bazna, flori de fân sau paie de ovăz și aromaterapia cu uleiuri esențiale de fenicul, rozmarin, piper negru, levănțică și sovârf.
În sfârșit, consumul regulat de fructe uscate (prune, caise etc.) are un aport semnificativ de Bor în organism, element important în procesul de ame­liorare a sănătății țesutului osos.
Să auzim numai de bine!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Sunt suspectă de boala Paget"
(Răspuns pentru MARLENA DUMITRESCU, F. AS nr. 1029)


Afecțiune de cauză necunoscută, ce poate atinge separat sau concomitent (mai rar) mai multe organe (țesutul osos, sânul și vulva), boala Paget trebuie privită cu deosebită atenție, iar tratamentul alopat sau naturist instituit cât mai rapid.
În cazul dvs., diagnosticul pus de medic apreciez că este corect. Concret, în boala Paget mamară, în jurul mamelonului apare un placard roșiatic, acesta fiind înfundat și erodat. Această dermatoză precan­ceroasă, având ca punct de ple­care canalele galacto­fore sau acinii glandei mamare, se întâl­nește în gene­ral la femeile tre­cute de 40 ani. Eczema, greu trata­bilă, cuprinde toată "areola mamară", fiind aco­perită de cruste și secreții seroase - puroi. Din punct de vedere histologic, prezența celulelor Paget se ob­servă atât la nivelul "ductelor galactofore subiacen­te" cât și al acelora la distanță. Boala evo­luează lent, uneori cu prurit, cu perioade alternante de zemuire și uscăciune. După cir­ca 5 ani de evoluție transfor­marea se face "in situ" către un adenocarcinom mamar și mai rar unul spinocelular. Pe măsu­ră ce boala înaintează (după 80 ani), se transformă în adeno­carcinom mamar profund. Pentru stabilirea diagnosticului se va face mamografie, biopsie (prelevare de țesut) și foarte important - termo­grafie (analiză neinvazivă) sau RMN.
Tratament alopat - în forma ex­tramamară se recomandă excizia chi­rurgicală sau electrocaute­rizarea. În forma mamară (cazul dvs.) se recomandă mamectomia-mastec­tomia, cu o mică marjă de sigu­ranță. Revista va sosi cu o veste extraordinară pentru dvs. Sunați-mă urgent! Există tratament naturist eficace, care evită operația de mutilare a sânului. Schema de tratament ce se va modifica în funcție de evoluția bolii (numai sub îndrumarea unui specialist), cuprinde: Reishi, Curcumin S5, GE 132, Tre-en-en, Carote­noid Com­plex, Aloe vera, Polimax, Shiita­ke-Mai­take, IP6, In­dole-3 su­preme. Se vor face 10 șe­din­țe cu aparatul Bioptron. În 6 luni, tu­ber­culii lui Mont­gomery și areo­la ma­mară își vor reveni la normal. Multă sănătate!


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Cum pot ușura durerile provocate de spondiloză?"
(Răspuns pentru GAVRILĂ - București, F. AS nr. 1152)


Spondiloza, artroza, gonartroza, coxartroza sunt afecțiuni degenerative care implică în special zona articulară (cartilajele). Mijloacele terapeutice care se impun în manifestările pe care le reclamați sunt:
* efectuarea de mișcări circulare, ușoare, ale tuturor artriculațiilor, în ambele sensuri (10 repetări spre dreapta, 10 spre stânga)
* efectuarea de plimbări în na­tură (parcuri, păduri)
* evitarea sedentarismului
* evitarea consumului de alimen­te care conțin cantități mari de Ome­ga 6 cu efect pro­inflamator. Introducerea în alimen­tație a produselor cu un raport echilibrat între Ome­ga 3 și Omega 6.
* administrarea de produse care regenerează car­ti­lajul: glucozamina, condroitina, cartilaj de re­chin, coada-calului, urzică.
* administrarea de produse cu efect antiin­fla­mator: gheara-diavolului, crețușca, boswellia, metil­sulfonilmetanul etc.
* administrarea de plante cu efect de alcalinizare a organismului: orz verde, lucernă, iarbă de grâu.
* folosirea de unguente care conțin: gheara-diavolului, glucozamină, tătăneasă, arnică etc.
Pentru o rețetă personalizată scrieți-mi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com


Ing. dipl. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, str. Gen. E. Grigorescu nr. 6, ap. 2, cod 400304

"Am amețeli, prea puține globule roșii și hemoroizi interni"
(Răspuns pentru DUMITRU T. - Piatra Neamț, F. AS nr. 1175)


Pentru hemoroizi interni vă recomand unguentul POCO. Vă veți unge dimineața și seara, precum și după fiecare scaun. În cel mult 20 de zile, veți scăpa de ei. Dacă polipul de pe intestin se află în apropierea hemoroizilor interni, s-ar putea să scăpați și de el.

"Mă supără o rană în nas și un lipom care a crescut mult în ultimii ani"
(Răspuns pentru SPERANȚA - Alba Iulia, F. AS nr. 1175)


Stimată doamnă, și eu am suferit de cruste în nas și înfundarea nasului, dar și de un lipom care-mi creștea pe cot. Când a ajuns de mărimea unei nuci, a început să mă doară și îndoiam cu greutate brațul. De toate aceste neplăceri am scăpat cu ajutorul unguen­tului POCO, în circa 20 de zile, fără a fi ne­cesară vreo operație.
POCO este un medica­ment cu utilizări universale, brevetat ca invenție, care a dat rezultate specta­culoase în nu­meroase ca­zuri în care alte tratamente au dat greș. Poate fi procurat la tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mircea pocanschi@yahoo.com
Multă sănătate!