Frunzele de nuc în gospodărie

Redactia
* Dezinfectant pentru butoaie.

O fiertură din frunze de nuc dezin­fectează tot așa de bine ca fumul de pucioasă sau soluția de dioxid de sulf butoaiele în care se păstrează vinul nou tras de pe drojdie.

* Pesticid în agricultura ecologică.

Sub nuc nu crește mai nimic și nici nu este atacat de boli și dăunători. Din aceste motive decoctul din frun­ze de nuc reprezintă un ajutor esențial în obți­ne­rea de legume și fructe bio.

Preparare: Se fierb câteva minute 5 linguri frun­­­ze de nuc uscate și mărunțite groscior cu 200 ml apă fiartă. Se lasă la macerat 2 zile. Se stoarce și se fil­trează, iar extractul rezultat se amestecă cu 5 litri de apă. Se stropesc preventiv, o dată la 14 zile, pomii sau legumele, cu ajutorul unui ver­mo­rel. La ob­ținerea fierturii se pot adăuga și 5 lin­guri frunze de pelin, în acest fel efectul pesticid potențându-se.

ION BOBARU