O fiertură din frunze de nuc dezinfectează tot așa de bine ca fumul de pucioasă sau soluția de dioxid de sulf butoaiele în care se păstrează vinul nou tras de pe drojdie.
* Pesticid în agricultura ecologică.
Sub nuc nu crește mai nimic și nici nu este atacat de boli și dăunători. Din aceste motive decoctul din frunze de nuc reprezintă un ajutor esențial în obținerea de legume și fructe bio.
Preparare: Se fierb câteva minute 5 linguri frunze de nuc uscate și mărunțite groscior cu 200 ml apă fiartă. Se lasă la macerat 2 zile. Se stoarce și se filtrează, iar extractul rezultat se amestecă cu 5 litri de apă. Se stropesc preventiv, o dată la 14 zile, pomii sau legumele, cu ajutorul unui vermorel. La obținerea fierturii se pot adăuga și 5 linguri frunze de pelin, în acest fel efectul pesticid potențându-se.
ION BOBARU