Şi cum vara revarsă în lume râuri de flori, nu trebuie decât să le culegi pe cele de folosinţă, să cumperi câteva borcănele şi sticluţe frumoase, cu etichete, şi să pui înăuntru preparatele produse în propriul laborator. Sunt ieftine, proaspete, ştii ce conţin şi-ţi dau satisfacţie maximă când le întinzi pe obraz. Singura lor problemă este durata. Lipsite de conservanţi, ele trebuie reînnoite frecvent şi ţinute la frigider.
Emulsii pentru curăţat tenul
Ulei de gălbenele
Puneţi într-o sticlă flori proaspete de gălbenele, peste care turnaţi untdelemn de soia, în proporţie de 1:10 (o parte flori, zece părţi de ulei). Lăsaţi-le la soare vreme de 14 zile. Strecuraţi lichidul şi puneţi în el 4-5 picături de ulei aromat de rozmarin. Curăţaţi-vă faţa şi gâtul, în fiecare dimineaţă şi seara, cu soluţie pusă pe un tampon de vată, apoi clătiţi-vă bine cu apă călduţă. Se recomandă cu precădere pentru tenul uscat şi sensibil.
Ulei de arnică
Se prepară la fel ca uleiul de gălbenele, folosind aceleaşi proporţii de flori de arnică şi untdelemn de soia sau dovleac (extras la rece). Când e gata, adăugaţi 4-5 picături de ulei aromat de lămâie. Se recomandă pentru toate tipurile de ten.
Apă de faţă
Se aplică pe faţă, după curăţirea cu ulei de flori.
Apă de faţă cu roiniţă
Apă de faţă cu flori de levănţică
Puneţi la fiert cca 300 ml apă, vreme de 10 minute, apoi lăsaţi-o să se răcească până devine călduţă. Puneţi o lingură cu vârf de flori uscate de levănţică într-un vas cu gura largă şi turnaţi deasupra apa fiartă, plus 100 ml oţet de mere. Astupaţi bine recipientul (florile să fie bine acoperite cu lichid) şi puneţi-l într-un loc cald, vreme de o săptămână. Scuturaţi-l energic în fiecare zi. Dacă florile absorb prea mult lichid, mai turnaţi apă fiartă. După o săptămână, lichidul se strecoară, se amestecă cu 100 ml apă de hamamelis (se găseşte la toate magazinele naturiste) şi se toarnă în sticluţe de culoare închisă. Apa de lavandă curăţă faţa şi o împrospătează, având efect excelent asupra tenului gras, cu pori dilataţi. Se aplică pe un tampon de vată şi se curăţă faţa şi gâtul, în profunzime. Mai ales după baie, apa de levănţică are efect înviorător.