Și cum vara revarsă în lume râuri de flori, nu trebuie decât să le culegi pe cele de folosință, să cumperi câteva borcănele și sticluțe frumoase, cu etichete, și să pui înăuntru preparatele produse în propriul laborator. Sunt ieftine, proaspete, știi ce conțin și-ți dau satisfacție maximă când le întinzi pe obraz. Singura lor problemă este durata. Lipsite de conservanți, ele trebuie reînnoite frecvent și ținute la frigider.
Emulsii pentru curățat tenul
Ulei de gălbenele
Puneți într-o sticlă flori proaspete de gălbenele, peste care turnați untdelemn de soia, în proporție de 1:10 (o parte flori, zece părți de ulei). Lăsați-le la soare vreme de 14 zile. Strecurați lichidul și puneți în el 4-5 picături de ulei aromat de rozmarin. Curățați-vă fața și gâtul, în fiecare dimineață și seara, cu soluție pusă pe un tampon de vată, apoi clătiți-vă bine cu apă călduță. Se recomandă cu precădere pentru tenul uscat și sensibil.
Ulei de arnică
Se prepară la fel ca uleiul de gălbenele, folosind aceleași proporții de flori de arnică și untdelemn de soia sau dovleac (extras la rece). Când e gata, adăugați 4-5 picături de ulei aromat de lămâie. Se recomandă pentru toate tipurile de ten.
Apă de față
Se aplică pe față, după curățirea cu ulei de flori.
Apă de față cu roiniță
Amestecați o mână de frunze uscate de roiniță (melisă) cu o lingură de rădăcină de nalbă mare și o mână de flori de nalbă și turnați peste ele 30 ml alcool de 90 de grade și 30 ml apă distilată, astfel ca plantele să fie acoperite. Acoperiți vasul cu un prosop și puneți-l 2-3 zile la rece. Controlați între timp dacă este suficient lichid, iar dacă nu, completați cu apă distilată. După 7 zile, strecurați lichidul și presați bine maceratul de plante. Mai strecurați încă o dată printr-un tifon. Separat, amestecați alți 20 ml alcool cu 10 picături de ulei aromat de lămâie (toate ingredientele se găsesc în magazinele cu produse naturiste) și turnați combinația peste apa de roiniță. Veți obține un lichid siropos, care pătrunde repede în piele și o netezește. Se recomandă pentru toate tipurile de ten și, mai ales, pentru pielea ce dă semne de îmbătrânire.
Apă de față cu flori de levănțică
Puneți la fiert cca 300 ml apă, vreme de 10 minute, apoi lăsați-o să se răcească până devine călduță. Puneți o lingură cu vârf de flori uscate de levănțică într-un vas cu gura largă și turnați deasupra apa fiartă, plus 100 ml oțet de mere. Astupați bine recipientul (florile să fie bine acoperite cu lichid) și puneți-l într-un loc cald, vreme de o săptămână. Scuturați-l energic în fiecare zi. Dacă florile absorb prea mult lichid, mai turnați apă fiartă. După o săptămână, lichidul se strecoară, se amestecă cu 100 ml apă de hamamelis (se găsește la toate magazinele naturiste) și se toarnă în sticluțe de culoare închisă. Apa de lavandă curăță fața și o împrospătează, având efect excelent asupra tenului gras, cu pori dilatați. Se aplică pe un tampon de vată și se curăță fața și gâtul, în profunzime. Mai ales după baie, apa de levănțică are efect înviorător.