Răspuns pentru LORELEI, F. AS nr. 1138 - "Există tratament pentru boala Addison?"

Redactia
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

Boala Addison apare atunci când glandele supra­renale nu pot produce suficient cortizol și aldosteron. Cauzele bolii pot fi dezechilibrul imunitar (boala auto­imună Addison), stre­sul prelungit, afecțiuni ale glan­delor SR (ex.: tuberculoză, infec­ții, cancer, insufi­ciență congeni­ta­lă), metastaze carcinomatoase, limfoame, SIDA. Cele mai frec­vente simptome ale insuficienței suprarenalelor sunt oboseala cro­nică, slăbiciune musculară, pier­derea poftei de mâncare, scădere în greutate, anemie, dureri abdominale, greață, văr­sături, diaree, tensiune arterială scăzută, amețeli, le­șin, nivel scăzut de sodiu și cres­cut de potasiu, iritabilitate, depre­sie, pofta de alimente sărate, hipo­glicemie, dureri de cap, transpi­ra­ție, ciclu menstrual neregulat sau ab­sent, pierderea interesului pen­tru sex. La persoanele cu boala Addison se observă o pig­mentare excesivă a pielii, însoțită de zone depigmentate (vitiligo) și culoare albastră a mu­coasei bucale. Agra­varea bruscă a simptomelor de insuficiență a SR, netratată, poate provoca moartea. Simptomele cri­zei SR include dure­re bruscă, pu­ternică, în partea infe­rioară a spatelui, abdo­menului, pi­cioarelor, vărsături, diaree, des­hi­dratare, hi­po­tensiune arterială, pier­derea con­știenței. Diagnosticul de insuficiență SR este confirmat prin teste de sânge și urină și prin analize imagistice.
Terapia standard pentru boala Addison constă în înlocuirea hormonilor deficitari cu hormoni de sin­teză. Tratamentul cu cortizon este cea mai frecventă terapie. Administrarea cortizonului are însă efecte secundare multiple, din cauza imposibilității adap­tării dozei la nevoile organismului. Astfel, pot apărea adenomul (tumora) hipofizar, creștere în greutate, hipertensiune arterială, nivel crescut al glicemiei și colesterolului, vânătăi, osteoporoză, chiar osteone­croză (moartea țesutului osos), inflamații, dezechi­libru imunitar, creșterea părului în exces, ulcer gastric, apetit crescut, reducerea funcției ovariene și testiculare, disfuncții tiroidiene, depresie, anxietate, insomnii etc. Cu toate astea, nu este permisă între­ruperea bruscă a tratamentului cu cortizon, deoarece în timpul terapiei, organismul își sistează producția proprie de cortizon. Soluția este recurgerea la un program de tratament natural elaborat științific și cu produse de calitate superioară, care să reducă efectele adverse ale medicamentelor.
Având la dispoziție peste 200 de tipuri de produse naturale premium, o experiență de peste 11 ani în domeniul fitoterapiei științifice, specialiștii Centrului de Medicină Integrativă SECOM vă pot ajuta cu tra­tamente naturale pofesionale, eficiente, persona­lizate și integrate tratamentelor alopate urmate. Avantajele achiziționării produselor din magazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM și promoțiile oferite lunar.


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Știe cineva un leac naturist pentru bilă leneșă?"
(Răspuns pentru EMILIA, F. AS nr. 1148)


Dischinezia biliară reprezintă perturbarea func­ționării veziculei biliare (fierii), fie prin hipotonie (funcție scăzută sau "fiere leneșă"), fie prin hiper­tonie (fierea foarte activă), ambele disfuncții produ­când simptome neplăcute la nivel digestiv, cum ar fi: grea­ță, senzație de vomă, balonare, gust amar mati­nal, constipație, diaree etc.
La unele persoane, boala poate să apară ca o pre­dispoziție genetică sau din cauza unor afecțiuni he­patice, gastrointestinale, pancreatice. Multe dintre fe­meile aflate la menopauză ajung să sufere de dischi­nezie biliară, din cau­za unor tulburări endo­crine care pot să apară în această perioadă a vieții. Stre­sul, frica, tristețea, mânia, tulbu­rările de somn, nevrozele, para­zitozele, afec­țiunile ginecolo­gice sunt, de ase­menea, factori declanșatori ai bolii.
Tratament naturist:
Vezica biliară lentă:
* Anghinare - crește secreția biliară și stimulează funcția antitoxică a ficatului.
* Volbura: are proprietăți coleretice și colagoge, ajutând la mărirea cantității de bilă și la contracția colecistului.
* Țintaura: are un puternic efect stimulator asupra musculaturii netede de la nivelul veziculei biliare, favorizând vărsarea bilei în colecist.
* Coada-șoricelului: o echipă de cercetători din cadrul Universității din Viena a obiectivat, prin teste de medicină experimentală, faptul că principiile acti­ve din coada-șoricelului au efecte coleretice (favori­zează evacuarea bilei) foarte intense.
* Rostopasca: un grup de cercetători români, conduși de dr. A. Hriscu, a demonstrat efectele ex­cepționale ale rostopascăi în combaterea tulburărilor biliare, inclusiv a diskineziei.
* Ungurașul: contribuie la descongestionarea ficatului și a splinei, la intensificarea contracțiilor vezi­cii biliare, asigurând drenarea bilei în duoden în caz de dischinezie biliară, com­bate lenevirea sto­macu­lui și coli­cii intestinali, dizen­teria cronică și contribuie la mărirea pof­tei de mân­­care.
* Gențiana: un studiu clinic făcut în anul 2004, arată că admi­nis­trarea de tinc­tură de gențiană deter­mină o mai promptă și mai completă eva­cuare a bilei.
* Extract din muguri de arțar: dis­chinezie biliară și litiază bi­liară, hiper­colesterolemie, diabet non-insu­li­no­dependent.
* Extract din mlădițe de roz­ma­rin: dischinezie biliară cu hiper- și hipo­tonie; colecis­tite cro­ni­ce, insu­ficiență hepatică ușoară.


CĂTĂLIN MITRULESCU - medic specialist ortoped, asistent universitar UMF "Victor Babeș" Timișoara, tel. 0723/35.68.00, e-mail: ortoped.mitrulescu@gmail.com

"Mă dor rău picioarele, cred că am neurinom Morton"
(Răspuns pentru CRISTINA, F. AS nr. 1157)


Vin cu câteva completări la răspunsul pe care l-ați primit deja. Din descrierea dumneavoastră nu se poate pune exact diagnosticul: este ne­voie și de alte criterii, cum ar fi parestezii în două degete apropiate, mai exact în două jumătăți adiacente, și trebuie făcute câteva teste clinice, iar în final un examen RMN. În caz contrar, este posibil să avem altă afec­țiune, una din cele mai frecvent întâl­nite fiind ruptura unei porțiuni din capsula plantară a articu­lației metatarso-falangiene. Trebuie făcută și o analiză clinică biomecanică a membrului inferior afectat, pentru că este posibil ca o problemă la gleznă să fie cauza. În funcție de acest examen clinic, este posibil să fie nevoie de anumite exerciții de stret­ching al unor grupe musculare. Pentru mai multe amănunte, puteți să mă apelați tele­fonic sau prin e-mail.

Prof. dr. IVONA ANGHELACHE LUPAȘCU - medic primar obstetrică-ginecologie, Iași


"Pe fond de diabet și hepatita C, am usturimi vaginale chinuitoare"
(Răspuns pentru GEORGETA D. - Măneciu, F. AS nr. 1164)


Stimată doamnă, atâta timp cât glicemia nu se men­ține la cel mult 1,2 g?, vor persista usturimile vaginale și la nivelul vulvei. Expli­cația este că valo­rile glicemiei mai mari decât cele nor­male determină eliminarea glucozei prin urină (gli­cozurie), care este iritantă pentru mucoasa vaginului.
În ce privește uscăciunea mucoasei va­gi­nale, vă recomand produsul Hya­lo­Gin - pe bază de colagen, în seringi pre­um­plute, special pentru asemenea situa­ții. Admi­nistrați conținutul unei seringi în vagin și pe vulvă, o dată la 3 zile, seara. Puteți folosi produsul un timp mai lung, 3-6 luni. Într-o cutie sunt 10 se­ringi, pentru o lună. Prețul este în jur de 40 de lei.


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Aud mereu un vâjâit, vreau să știu ce se întâmplă cu mine"
(Răspuns pentru MARIN CINCĂ - Caracal, F. AS nr. 1165)


Acufenele sau tinnitus (vâjâituri sau țiuituri) sunt senzații sonore care nu-și găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) și obiective (sesizate atât de pacient, cât și de anturaj). Acufenele subiec­tive nu sunt o boală de sine stătătoare, ci un simptom în cadrul unor tulburări funcționale de diferite tipuri și localizări, care în timp pot duce la pierderea cali­tă­ții vieții (insomnie, anxietate, depresie etc.). Acu­fe­ne­le de care suferiți dvs. au o etiologie neurosen­zo­rială, fiind percepute drept sunete continue sau inter­mi­tente, egale sau pulsatile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuie­rat etc. Adesea sunt însoțite de hipoacuzie neu­rosen­zorială (slăbirea auzului), vertij, tulburări de echili­bru, grețuri, vărsături și transpirații. Stresul, hiperten­siunea arterială, insuficiența circulatorie, diabetul sau expunerea la zgomot și intem­perii pot fi cauza sau factorul favorizant în declanșarea acufe­nelor și tulburărilor de echilibru. Hiper­tonia mus­culaturii cefei din spondiloza cervicală modifică, și ea, activitatea spon­tană a căilor nervoase de la nivelul gan­glio­nilor spinali cervicali, că­tre nucleii au­ditivi, prin apariția de ver­tij, hipoacu­zie, acufene, cefalee. Cu trata­ment, prog­nosticul acufenelor simptomatice în cazul unui sin­drom de coloană cervicală este bun (dispa­riția sau ate­nuarea zgomotelor), însă fără tratament, cu cât peri­oa­da de evoluție a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai puțin posibil ca acesta să dispară.
Tratamentul tinnitusului este complex, adesea individualizat și se poate schematiza astfel: * exerciții fizice, aplicații locale calde (lumina infraroșie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. * Terapia medi­ca­mentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/procaine, pentoxifilină/oxybral, vitamine B1 și B6, mezote­rapie cu Gerovital H3 și administrare orală de Gink­­go Biloba ("Circulație cerebrală", Fares) și Rivo­tril/Sedatif PC. * Este utilă aromoterapia cu efect se­dativ, seara, la culcare, cu Ocnasept (aerosol salin cu extract din levănțică, busuioc, men­tă, mușețel). Ocna­sept poate fi comandat la tel./fax: 0269/21.78.61, 0733/67.87.85, sau e-mail: sanmedsb@gmail.com