Magia atingerilor

Redactia
În fiecare zi a vieții noastre avem mii de pri­lejuri pentru atingeri și îmbrățișări.

Mii de ocazii pentru a ne manifesta afecțiunea în chip concret. Și totuși, n-o facem. Ceva ne reține. Obo­seala? Indiferența? Educația? Lăsăm să crească spa­ții uriașe de gheață între noi, care duc la alienare. Multe din bolile secolului în care tră­im sunt pro­vocate de lipsa afecțiunii concrete, a tandreții ma­nifestate prin gesturi. Nu e vorba de sexualitate, ci pur și simplu de îmbrățișări. De-un braț după umeri. De-o strângere afectuoasă de mână. De un sărut pe obraz. Analizat de medici și psihologi, efectul atingerii corporale asupra sănătății noastre sufletești și tru­pești s-a dovedit mai presus de orice medicamente, de cele mai noi terapii. Așa cum rezultă și din dezbaterea care urmează, la care vă invităm să participați.

Îndrăgostiții se ating de 38,7 ori în medie pe zi.

Pe pielea noastră există aproximativ 5 milioane de celule senzoriale, den­sitatea lor fiind maximă pe limbă, pe buze și degete.

64% dintre oameni și-au dat seama că durerea li se calmează dacă pun mâna pe locul dureros.

"Simte-mă! Atinge-mă!"

Atingerea este primul limbaj pe care îl învățăm. Și ea rămâne până la sfârșitul vie­ții cel mai bun mod de a ne exprima sentimen­tele.
Bebelușii care au șansa de a se bucura de mult contact fizic cu pă­rinții, în cursul primelor luni de viață, se dezvoltă mai repede și mai bine de­cât alții, de aceeași vârstă cu ei, care au fost mângâiați mai puțin. Iar mai târziu, la vârsta adultă, pri­mesc cu plă­cere atingerile, se apro­pie de alții fără rețineri și au un lim­baj cor­po­ral mai sincer.
Contactul pielii, spun psihologii, este mai important decât sexul. "Ab­sența atingerilor provoacă tulburări psihice mult mai puternice decât pri­varea de sex. Nume­roa­se persoane care caută ajutor pen­tru problemele lor sexu­ale, în rea­litate nu duc lipsă decât de un singur lucru: tandrețe. Nevoia de con­tact fizic este mereu prezentă. Din păcate, im­pul­surile firești sunt adesea reprimate de convențiile sociale".
O scurtă strângere de mână, un sărut fugar pe obraz - cam la atât se limitează dovezile de simpatie pe care ni le îngăduim în văzul lumii. O statistică realizată în Franța a cons­ta­­tat că femeile îndrăz­nesc, în me­die, de douăsprezece ori, în cursul unei zile, să întindă mâna pen­tru a atinge pe cineva. Băr­bații ce­dează de maxim opt ori do­rin­ței lor de con­tact.
"Feel me, touch me!" ("Sim­te-mă, atinge-mă!") intona în anii '70, for­ma­ția britanică de rock The Who, ex­primând nostal­gia genera­ției tinere de atunci. Dar, în detri­mentul trupului și al sufle­tului, oa­menii con­tinuă să se folo­seas­că încă prea puțin de acțiunea bi­­­ne­fă­cătoare a a­tin­­ge­ri­lor. Mai nou, ve­dem că pe­nuria pre­lun­gită de afecțiune le inspiră unora idei ciudate: cei aflați în căutare dis­perată de contact fi­zic au început să se întâlnească în "seri de dezmier­dări". De câțiva ani, în marile orașe din Germania, se orga­nizează reu­niuni cu până la cincizeci de par­ti­ci­panți, care se văd aco­lo pentru prima dată și schim­­bă între ei mângâieri. Ei poartă o îm­bră­că­minte le­jeră, însă sexul e prohi­bit, invitații își oferă doar apro­piere și mân­gâieri.

Femeile mai receptive decât bărbații

Să facem un efort de ima­gina­ție: pe o bucățică de piele de mări­mea unei monede se găsesc mi­nimum cinci­zeci de ter­minații nervoase ex­trem de fine, care așteaptă să fie sti­mulate. Aces­te punc­te de apă­sare atât de sen­sibile se aglo­merează, în nu­măr și mai mare, pe vârfu­rile degetelor și în zonele ero­gene (dintre care fac parte și la­bele picioarelor, ră­dăcina părului și coa­tele).
În ce privește simțul tactil, fe­meile sunt în gene­ral mai receptive decât bărbații. Oare aceas­tă carac­te­ristică ex­pli­­că predilecția lor pentru cum­pă­rături, pentru atin­gerea mărfurilor din magazine? În orice caz, cercetătorii de la Universitatea Illi­nois au ajuns la ur­mătoa­rea conclu­zie: cine a intrat în­tr-un ma­ga­zin și ține în mână obiec­tul râvnit mai mult de câ­teva se­cun­de nu mai poate opu­ne rezis­tență și îl cumpără - indi­fe­rent de preț. Favoritele femeilor cu simțuri delicate: gențile din piele în­toarsă, catifelată la pipăit, ro­chiile de mătase alunecoasă, pu­loverele din caș­mir moale...
Materialele fine care ating pielea acționează ca un stimul, căl­dura creează intimitate. De exemplu, atunci când țin în mână o băutură fierbinte, atât bărbații, cât și femeile, capătă spontan mai multă încredere în interlocutor. Oamenii de știință au desco­perit de mult că sen­za­ți­ile influen­țează sentimentele. În același timp, și creie­rul. Astfel, psi­ho­logii sunt de părere că ano­rexia manifestată la femeile tinere are le­gătură cu un deficit al simțului tac­til. După cum afir­mă cerce­tătorii, la aceste paciente percepția eronată a propriu­lui corp se asociază cu o inca­pacitate de a percepe formele prin pipăit. De regulă însă, conexiunea strânsă dintre receptorii din piele și creier aduce mai curând avantaje. De pildă, s-a dovedit că o combinație de stimulare electrică a pielii și masaje poate îmbunătăți, după numai șase săptămâni, memoria pacienților cu Alzheimer.

Vitamine pentru trup și suflet

Arta masajului! Top-modelul Kate Moss își per­mite luxul unor călătorii în Thailanda, ca să se răsfețe cu masaje relaxante. Iar ve­deta americană Brit­­ney Spears e atât de înrobită de farmecul acestor tandre atin­geri, în­cât s-a decis să ur­meze ea însăși un curs de masaj terapeu­tic.
Tehnic vorbind, un masaj blând acționează asupra căilor nervoase, determinând creierul să elibereze en­dor­fine în sânge. Acești hormoni dau naș­tere unei stări de calm de­săvârșit, asemănătoare cu transa, foarte apro­piată de medi­tație.
Diverse studii confirmă faptul că durerile de cap provocate de con­trac­ția musculară dis­par și că de­presivii care bene­fi­ciază regulat de ședințe de masaj do­bândesc treptat o perspectivă mai optimistă asupra vieții. De ase­menea: sistemul imu­nitar, digestia și meta­bo­lismul sunt activate, circu­lația sânge­lui funcțio­nează mai bine, res­pirația devine mai profundă. "Atin­gerile sunt vitamine pentru trup și suflet", sublinia etologul american Ashley Montagu.
Acesta este unul din motivele pentru care proaspăt îndrăgostiții sunt așa de relaxați și plini de elan: ei se mângâie, în medie, de 38,7 ori zilnic, în vreme ce la cuplurile vechi, con­tac­­tul nu mai apare decât de opt, până la douăsprezece ori pe zi.

Pune mâna!

Deja din pri­ma fază a flir­tu­lui e reco­man­da­bil "să pui mâ­na". Psi­hologul francez Nicolas Guéguen a testat reacțiile unor fe­mei invi­tate la dans de un tânăr chipeș. Când acesta le-a atins ușor brațul, majoritatea nu l-au putut refuza: 65% au fost de acord să danseze. În schimb, același bărbat atrăgător a fost respins de mul­te dintre cele pe care le invitase la dans fără să le atin­gă.
Și invers, con­tactul la nivelul pie­lii cu o femeie pro­duce asupra bărba­tu­lui un efect in­contestabil. Câ­teo­dată, în forme sur­prinză­toa­re. Ast­fel, psihologii americani au remarcat că, după ce au fost atinși de o femeie, bărbații devin mai curajoși în asu­marea riscurilor, indiferent dacă e vorba de investiții financiare sau de activități spor­tive. De aici rezultă chiar și profituri bă­nești, după cum o arată studiile. Căci cei ce doresc să vândă ceva ori să-și impună punctul de vedere în­tr-o afacere își realizează mai ușor scopul dacă, în timpul discu­ției, ating ușor brațul interlocu­to­rului. Iar chelnerii și chelnerițele care prezintă nota de plată înso­țind-o cu un mic contact epi­dermic, aparent ne­inten­ționat, se pot aștepta la un bacșiș mai generos din partea clientului, încântat de acest banal gest prietenos.

Atingerile puterii

Nu numai iubirea sau reclamarea unui drept de posesiune se exprimă prin gesturi, deseori și autoritatea sau poziția într-o ie­rarhie sunt demon­strate prin atingeri. Superiorul poate bate încurajator pe umăr pe subor­do­nații săi, însă nu e deloc recoman­dabil ca respecti­vul gest jovial să fie făcut în sens in­vers. Cel aflat în pos­tura do­mi­nan­tă are căderea de a hotărî dacă și în ce fel se va produce atingerea. Cerce­tătorii au ob­servat că se în­tâmplă mai des ca atingerile să por­nească de la șefi către colabo­ratorii lor de rang inferior, decât vi­ceversa. În mod si­milar, nu atât re­prezen­tantele sexului slab, cât mai ales băr­bații sunt cei ce ating femeile (chiar și străine) pe umăr, pe spate, pe braț ori pe mână.

Dina Bran