Din rețetele domnului farmacist Bobaru: SASCHIUL

Redactia
(Vinca minor / major)

Înfrumusețează, din primele zile ale lunii apri­lie, luminișurile pădurilor de fag și stejar, cu florile lui minunat de albastre și cu verdele in­tens și lucios al frunzelor așezate ca un covor. Plantă erbacee, cu tulpinile întinse pe sol, Saschiul e cultivat, ca decor, și în parcuri și grădini. Datorită delicateței și culorii florilor sale, la fel de albastre ca cerul, în trecut exista obiceiul ca Saschiul să în­cununeze frun­țile mireselor de la țară, dar și creștetele fetelor ce mureau nenuntite.
Folosit pe scară largă în Antichitate, ca leac popu­lar pentru oprirea hemoragiilor și a lactației la femei, Sas­chiul a intrat apoi într-o zonă de umbră, din care avea să re­nască în triumf, atunci când endo­crinologul canadian dr. Noble, surprins de populari­ta­tea excepțională a plantei, în rân­dul popu­lației din Madagascar, unde frun­zele crude erau mestecate pentru a ține de foame, de sete și a înlătura oboseala, a înce­put să o stu­dieze în laborator. Rezultatul a fost de-a dreptul uluitor: testele clinice do­vedeau că Saschiul (specia Vinca rosea) îm­piedică înmulțirea celulelor, cu efect benefic în tratarea leuce­miilor. Cercetările ulterioare au dovedit că planta conține două substanțe care distrug tumorile: vincristina și vin­blastina. Prima din ele este un medicament de excepție îm­potriva bolilor Hodgkin (tumori cance­rige­ne), în vreme ce a doua se folosește cu mult succes în diverse forme de leucemie. În felul acesta, Saschiul s-a mutat din pădure în laboratoarele școlilor medi­cale, transfor­mat în medicamente de linia întâi. Și specia Vinca minor, care trăiește și se cultivă la noi în țară, are proprietăți de excepție, pe care le veți descoperi în rețetele de mai jos.

Descrierea plantei

Saschiul este o plantă târâtoare, cu tulpină culcată, de până la 1 m lungime. Frunzele sunt ovale sau elip­tice, așezate de o parte și de alta a tulpinilor. Cele bă­trâne au culoare verde închis, cele tinere verde des­chis, iar florile sunt albastre intens. La spe­cia Vinca rosea, tulpina este lemnoasă, dreaptă, înaltă până la 0,5 metri, iar florile au culoare roz violacee sau chiar albă.

Recoltare și uscare

De la Saschiu se folosesc părțile aeriene, alcătuite din tulpini, frunze și flori. Se recoltează în perioada înfloririi, acum, în mai-iunie, dar și în septembrie-octombrie, atunci când conținutul în principii active este cel mai ridicat. Recoltarea corectă se execută pe timp frumos, după ce s-a ridicat roua, cu atenție, cu unelte bine ascuțite, de ex. foarfece de tuns gazonul, tulpinile tăindu-se la 5-6 cm deasupra pământului, pentru a le da posibilitatea de regenerare rapidă. Se va avea în vedere să nu se smulgă tulpinile târâtoare, deoarece sunt surse de înmulțire a plantei. Se usucă la umbră, în poduri, șoproane, verande sau balcoane bine aerisite, în strat subțire, întorcându-se din timp în timp. Se poate face și o uscare artificială, în cuptorul aragazului, cu ușa întredeschisă, sau într-un cuptor cu convecție, setat la 60 grade timp de aproximativ o oră. Se păstrează ca atare, planta întreagă, o mărunțire groscioară făcându-se înaintea folosirii.

Compoziția chimică


Speciile de Vinca conțin peste 50 de alcaloizi, dintre care cei mai importanți sunt vincamina, vin­cris­tina, vinblastina și rezerpina. Astăzi, vin­ca­mina de sinteză este printre cele mai vân­dute medicamente pe plan mondial și se adre­sează în principal bolilor aparatului cardio­vascular și afecțiunilor cerebrale, iar vincris­tina obținută sintetic este pe lista medica­mentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru tratamentul leucemiei. Spe­ciile de Vinca au fost studiate foarte mult și în Româ­nia, la Facultatea de Farmacie din București, de prof. de farmacognozie Ioan Ciulei.

Preparate din Saschiu

Decoctul
Mod de preparare:
4 linguri de Saschiu uscat și mărunțit groscior se fierb la foc mic, timp de 30 de minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust, cu miere, iar în cazul diabeticilor, cu un îndulcitor acaloric.
Saschiul se pretează foarte bine la obținerea de ceaiuri combinate, pentru prevenirea, ameliorarea sau vindecarea diferitelor boli. Iată câteva exemple:
* Ceai de Saschiu și păducel pentru bolile inimii.
* Ceai de Saschiu și ginkgo biloba, pentru insu­ficiență cardiacă periferică și cerebrală.
* Ceai de Saschiu și rozmarin, pentru diverse afec­țiuni ale sistemului nervos central.
(Farmacia Faltis din Brăila pune la dispoziția celor interesați ceai din Saschiu, producție 2015.)

Tinctura
Mod de preparare: 20 grame de Saschiu uscat și mărunțit groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospo­dărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepăr­tându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depu­neri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Ca și în cazul ceaiului, tinctura de Saschiu se poa­te asocia cu alte tincturi din plante, ca de exemplu cu tinctura de ginkgo biloba, de castan, de păducel, de gin­seng, de roiniță, de rozmarin, de lavandă, de lă­crămioare, de salcâm japonez.
(Aceste combinații se pot găsi la Farmacia Faltis și se pot folosi ca terapii integrative pentru preveni­rea, ameliorarea sau vindecarea a numeroase afecțiuni.)

Vinul terapeutic
Mod de preparare: peste 50 grame Saschiu uscat și mărunțit groscior se toarnă 1 litru de vin roșu dat în clocot. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agi­tându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea rezi­duului și apoi se lasă la decantat 6 zile, separându-se partea lim­pede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura ca­me­rei, dacă vinul folosit la pre­parare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.

Tratamente interne

Ca metodă integrativă de sănătate, ceaiul de Sas­chiu sau oricare alt preparat farmaceutic obținut din Saschiu ar trebui să facă parte din tabietul zilnic al vârstnicului sănătos sau bolnav. (Multe afecțiuni și boli beneficiază de terapie complementară cu pre­parate din Saschiu, alăturându-se cu succes tera­piilor alopate recomandate de medicii curanți.)

* Boala coronariană (datorită efectului vasodilatator al vincaminei)
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndul­cite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Hipertensiunea arterială. Acțiunea se datorează rezerpinei, care a fost printre primii alcaloizi vegetali folosiți în scăderea tensiunii arteriale. Ca prevenție, la persoa­nele ce sunt predispuse la hipertensiune, sau în hipertensiunea ușoară (stadiul 1) trata­mentul cu preparate din Saschiu este sufi­cient. Pentru hipertensiunea arterială mo­derată (stadiul 2) și severă (stadiul 3), Sas­chiul se folosește ca terapie complementară, alături de medicația alopată recomandată de medicii curanți de specialitate.
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Bolile vaselor periferice - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară
Decoctul: se beau câte 2 căni pe zi, îndulcite după preferință cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo bi­loba.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Tratamentul intern se completează cu aplicații locale, cu o cremă pentru varice sau afecțiuni vascu­lare, preparate la Farmacia Faltis.)

* Afecțiuni ale urechii interne - sindrom Ménière, care se manifestă prin vertij (amețeli), tinitus (țiuituri), acufene (zgomote)
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndul­cite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Revigorant al sis­te­mu­lui nervos cen­tral - pre­pa­ratele din Saschiu sunt reco­mandate în oboseala provo­cată de munca intelectuală inten­să (sur­menajul intelec­tu­al), viața cotidiană stre­san­tă sau alte ac­tivități epuizante.
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adău­gate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 50 ml pe zi, după masă.
(Un sirop energizant, ce are în compoziție și un extract fluid din Saschiu, se prepară la Farmacia Fal­tis din Brăila.)

* Boli degenerative - terapie complementară în demență senilă, boala Alzheimer, ateroscleroză
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndul­cite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli neurologice - cefalee, migrene, accidentele vasculare, distonii neurovegetative
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndul­cite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Citostatic - datorită vincristinei și vin­blastinei, Saschiul este reco­mandat ca terapie comple­men­tară în leu­ce­mie sau limfoamele maligne.
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai la alegere.
Vinul: se administrează câte 3 linguri pe zi, după masă.

* Boala hemoroidală
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai la alegere.

* Tulburări de vedere - datorate unei insuficiențe circulatorii la nivelul ochiului
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai la alegere.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.


Tratamente externe

* Cataplasme cu ceai de Saschiu și argilă. Se recomandă în afecțiunile venoase ale picioarelor.
Mod de preparare: se face un decoct, după meto­da prezentată mai sus, care se amestecă cu argilă pul­bere,­ până se formează o pastă moale. Se întinde pas­ta pe o bucată de tifon și se aplică bandajul pe zona afec­tată, fără a lega strâns. Pentru eficiență, cataplas­ma se ține 30 de minute. Este recomandată în afecțiu­nile venelor de la picioare.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.