KRONOSPAN - Drept la replică

Catalin Manole
- Textul semnat de colegul nostru CĂTĂLIN MANOLE, în "Formula AS" nr. 1157, din 2015, legat de poluarea gravă produsă în orașul Sebeș-Alba de compania procesatoare de lemn S.C. Kronospan Sebeș S.A. a provocat un drept la replică, pe care îl publicăm, însoțit de comentariile unor activiști din domeniul ecologiei -

Stimată doamnă Sânziana Pop,
Sunt o cititoare fidelă a publicației dumnea­voas­tră și urmăresc cu interes constant, de ani de zile, in­ter­­­viu­rile pe care le publicați în revistă, recoman­dă­rile te­ra­pe­utice, poveștile reale ale unor oameni care pot fi con­siderați exemple de putere și curaj pentru noi toți. În ultima ediție a "Formulei AS" am regăsit însă un ar­­ticol care m-a determinat să vă scriu, pen­tru că ne im­plică direct și pentru că, din păcate, informează trun­­chiat, discreționar și fără a reflecta fidel rea­li­ta­tea, așa cum o știm noi și așa cum o arată toate stu­dii­le de specialitate. De aceea, vin cu ru­gă­min­tea de a pu­blica și dreptul nostru la replică, esen­țial, credem noi, pen­tru o relatare obiectivă și nepăr­tini­toare a su­biectului.
Kind regards, Oana Bodea, director general S.C. Kronospan Sebeș S.A.

Drept la replică

În numărul 1157 al revistei "Formula AS" din luna martie a anului 2015, a fost publicat articolul "Lo­cui­torii din Alba nu vor să moară otrăviți - «Sebeșeni, ie­șiți afară, poluarea ne omoară!»", care poartă sem­nătura domnului Cătălin Manole. Articolul relatează, prin vocea doamnei Ana Hațegan, unul dintre repre­zen­tanții protestatarilor din Sebeș, situația poluării de la nivel local și rolul pe care instalația de formal­de­hi­dă Kronospan îl joacă în această ecuație. Mai mult de­cât a informa detaliat și obiectiv, articolul are me­ni­rea de a forma opinii și de a emite judecăți de va­loare, cu impact în rândul cititorilor. Acestea sunt cu atât mai grave, cu cât nu reflectă realitatea într-o ma­nie­ră integrală, ci doar trunchiat și discreționar. Expri­mări precum "oamenii nu mai vor să respire cancer", "cancerul din coșul fabricii" sau "fabrica din Sebeș are o faimă proastă, nu doar ca poluator al orașului, ci și pentru modul în care măcelărește pădurile din zonă" au un profund caracter subiectiv și defăimător.
Prima mențiune care trebuie făcută este urmă­toa­rea: nu există nicio probă, studiu sau dovadă em­pi­rică prin care să se confirme o legătură cauzală între activitatea noastră și această boală nemiloasă - can­cerul. Cancerul este o boală care se declanșează ca urmare a "ruperii" unui mecanism de control al dis­tru­­gerii celulelor canceroase. Astfel, oamenii produc ce­lule canceroase în mod curent și sunt identificate și dis­­truse de către diferite mecanisme din organismul uman. Atunci când aceste mecanisme nu mai func­țio­nează, apare boala. Mai mult, unii oameni au sus­cep­tibilitate mai crescută decât alții în declanșarea bo­lii, susceptibilitate influențată fie de factori ge­ne­tici, fie de cauze imunologice, hormonale sau care țin de stilul de viață.
În localitatea Sebeș, ca și în orice altă localitate din lume, expunerea populației la formaldehidă este rezultatul generării acesteia din diferite surse: tra­fic, industrie, surse multiple din interior (piese de mo­bi­lier, haine, produse cosmetice etc.). La fel ca în toate evidențele de specialitate din lume, și în loca­litatea Sebeș populația are expunere mai crescută la formaldehidă în interior și nu din exterior, acolo unde ne petrecem, în genere, nu mai mult de 10% din timp. Mai mult decât atât, din studiile efectuate de către Institutul Național de Sănătate Publică, împreună cu Centrul Regional de Sănătate publică Cluj, reiese faptul că orașul Sebeș are o medie a frecvenței de pa­cienți diagnosticați cu cancer de 0,45%, în raportările din anii 2011-2013. Comparativ, orașe precum Blajul și Aiudul au o medie de 0,49%, respectiv 0,61%. Deci, sensibil mai mare, în condițiile unei expuneri re­zonabil mai mici la factori de poluare locali - pentru că nu au aceeași concentrare industrială.
Pe de altă parte, grija pentru mediu, pentru sigu­ranța angajaților noștri și respectarea legislației în domeniu și a tuturor normelor în vigoare reprezintă o preo­cupare constantă pentru Kronospan. Iar aici enu­măr doar câteva exemple concrete de acțiuni pe care le întreprindem în acest sens: filtrele instalației de for­maldehidă (cele care au responsabilitatea de a curăța emisiile care ies de pe coș) sunt schimbate nu la 5 ani, așa cum recomandă producătorul, ci la fiecare doi ani și jumătate. Adică, la jumătate din timpul solicitat! Iar noxele care ies de pe coșurile fabricii noastre au o va­loare de peste 150 de ori mai mică decât limita ma­xi­mă admisă, impactul asupra mediului fiind nesem­nificativ. Instalația de fabricare a formaldehidei este conformă cu Best Available Technology, iar Raportul de impact asupra mediului și Raportul de securitate sunt puse la dispoziția publicului pe website-urile APM și Kronospan. Ambele rapoarte sunt realizate de evaluatori independenți, acreditați, și tratează pe larg toate aspectele referitoare la tehnologii, procese de fabricație sau protecția mediului. Totodată, rezer­voa­rele de metanol existente au fost proiectate, exe­cutate și operează în conformitate cu cele mai avan­sate tehnologii: este asigurată perna de azot în rezer­voarele de stocare, pentru a împiedica formarea de amestecuri inflamabile de vapori de metanol cu aerul atmosferic. Singura sursă de emisie în atmosferă este coșul de dispersie, prin care se evacuează gazele re­zi­duale ce ies din unitatea de epurare catalitică - parte integrantă din instalația de fabricare a formaldehidei, ce are rolul de a reduce emisiile de produși organici din gazul rezidual ieșit din coloanele de absorbție, înainte de evacuarea în atmosferă.
Concentrațiile maxime ale poluanților la evacua­rea în atmosferă se încadrează în prevederile BAT și au fost stabilite prin Acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012. Pentru evaluarea impactului potențial pe care emisiile în atmosferă îl pot produce, a fost rea­lizat studiul "Simularea dispersiilor de formaldehidă și metanol utilizând ISC-AERMOD" de către Centrul de Cercetări pentru Managementul dezastrelor din ca­drul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca. Stu­diul a luat în considerare toate sursele de emisie din zonă, inclusiv traficul, iar simulările au fost efectuate pentru o suprafață de 156,25 kmp, fiind calculate mediile orare, zilnice și media anuală.
Da, suntem o fabrică și avem, ca orice fabrică din această lume și ca orice entitate care este activă, un factor poluator. Mă refer aici la orice alt agent eco­nomic sau chiar la o gospodărie - acolo unde există activitate, există și poluare. Dar asta nu înseamnă că nu luăm toate măsurile posibile pentru a reduce la mi­nimum caracterul poluator al fabricii noastre. Nu am ascuns niciodată problemele pe care le-am avut și am plătit atunci când am greșit. Dar am și luat măsurile necesare pentru ca greșelile să nu se repete. Iar acum putem spune, fără urmă de îndoială, că suntem în conformitate cu toate normele de mediu impuse de autoritățile de resort și respectăm legislația în vigoare.
Nu suntem, deci, nici declanșatori ai cancerului, nici ucigași ai pădurilor, nici tiranii pe care organi­za­ții­le de mediu vor să-i portretizeze. Suntem un inves­ti­tor local responsabil, bun contributor la bugetul ora­șu­lui și al județului și al doilea cel mai mare angajator din zonă.
Mulțumesc,
OANA BODEA

REACȚII

Irina Bandrabur - Greenpeace România

"Soluția nu este reducerea la tăcere a protestatarilor"

Suntem solidari cu comunitatea locală din Sebeș, care s-a mobilizat pentru a-și apăra dreptul la un mediu curat! Este lă­u­dabil curajul acestor oameni și deter­mi­narea lor - se or­ganizează proteste săptămânal, aces­tea s-au extins și în alte orașe din țară și din diaspora. Mesajul și pro­­blema lor nu mai pot fi ignorate. Au­to­ritățile întârzie rezolvarea, iar sin­gura reacție concretă din partea companiei, în loc să propună soluții reale, a fost să dea în judecată câți­va protestatari pentru că aceș­tia și-au exercitat un drept democratic, acela de a se ex­pri­ma li­ber. Considerăm că atât autoritățile, cât și com­pa­niile private trebuie să înțeleagă, sau măcar să ac­cepte, că orice activitate economică are un impact asu­pra să­nă­tă­ții și a me­diului înconjurător, iar minimizarea im­pac­tului nu are loc prin reducerea la tăcere a comu­nită­ților.

Gabriel Păun - Agent Green

"Nu mai acceptați lemn tăiat din Parcurile Naționale!"

Kronospan este una dintre marile companii procesatoare de lemn care, din păcate, acceptă arbori tăiați din Parcuri Naționale. I-am convins pe cei de la compania Schweighofer să nu mai accepte lemn din Parcuri Naționale și sperăm că și Kronospan va face un pas pozitiv în direcția asta, deși nimic concret nu a apărut din partea lor până acum. Parcurile Naționale reprezintă puțin peste 1% din suprafața țării. Este tot ce ne-a mai rămas din natură în stare pură. Dacă Romsilva a legalizat tăierile în aceste parcuri, nu înseamnă că o companie precum Kronospan ar trebui să accepte lemn din acestea. Cam­pa­nia noas­tră vizează interzicerea prin lege a tăierilor de păduri în parcurile na­ționale. În ace­lași timp, ne-am propus să con­vin­gem marile com­pa­nii să acționeze res­ponsabil și să facă primul pas în aceas­tă direcție. La di­men­siu­nile la care ope­­rea­ză Kronospan, stress-ul este deo­sebit de mare, atât asu­pra pădurilor de rășinoase, cât și asupra ce­lor de fag. Sun­tem deosebit de în­grijorați de politica acestei com­panii privind Parcurile Naționale!

Ana Hațegan - Protestatar din Sebeș

Formaldehida - substanță cancerigenă din grupa întâi de risc

Poluarea în orașul Sebeș nu poate fi ne­gată, cetățenii văd și simt efectele acesteia. Mulți dintre oamenii care au trecut prin orașul nostru și au văzut fumul de la coșu­rile instalațiilor de pe plat­forma industrială Kronospan s-au întrebat cum trăiesc sebeșenii cu fabrica asta la ei în oraș? Eu vă răs­pund sincer că până acum ne-am în­vă­țat să o ignoram, nu am căutat să ne informăm. Însă faptul că doresc să-și mă­rească capacitatea de producție ne-a îngrijorat, ne-a mo­bilizat și ne-a făcut să ieșim în stradă, solidari pentru dreptul de a respira aer curat.
Organizația Mondială a Sănătații (OMS) ne spune că formaldehida folosită de Kronospan este o substanță can­­cerigenă în grupa 1 a agenților can­ce­rigeni pentru om, conform re­gu­la­men­tului european 605/2014. Și pul­be­rile în suspensie pm10 și pm2.5, ce ies pe co­șurile fa­bri­cii, sunt poluanți cancerigeni, expunerea pe termen lung la o con­cen­trație scăzută putând cauza cancer și moar­te prematură. Centrul Internațional de Cercetare a Can­cerului (IARC), o agen­ție specializată a Organi­za­ției Mon­diale a Sănătății, clasifică poluarea pre­zentă în aer drept cancerigenă.
În Sebeș, la început a fost o instalație de formal­dehidă de 30.000 tone pe an, apoi au mărit capacitatea la 40.000 tone pe an și mai nou se dorește punerea în funcțiune a unei instalații vechi de 60.000 tone pe an! Acest tip de instalație este foarte a­proa­pe de zona locuibilă, iar faptul că este una de tip Seveso - adică cu un grad ri­dicat de acci­den­te majore - ne îngrijo­rea­ză și mai mult. Am sem­nalat acest lu­cru și Comisiei Europene de Me­­diu, și Minis­terului Mediului Apelor și Pă­du­rilor, am făcut petiție și către Președintele României. Un răs­puns mulțu­mi­tor de la autoritățile noastre nu am pri­mit încă. Cred că o anchetă internațională este sin­gura cale de a face lumină la Sebeș. E nevoie de o echi­pă spe­­cializată în probleme de mediu care să facă o ve­ri­ficare amă­nunțită în teritoriu, pentru a ne spune în ce mă­sură dorința noastră de a se muta secțiile chimice în afa­ra zonei urbane este corectă sau nu. Nu am vrea ca problema să ajun­gă din nou la Comisia Eu­ropeană. România a mai primit o dată un aver­tis­ment, tocmai din cauză că nu s-a făcut o evaluare co­respunzătoare de impact asu­pra mediului. Este rușinos pentru o țară să fie nevoie de intervenția din străinătate a unor organis­me spe­cializate pe me­diu...
În ce ne privește, protestele vor continua până când vom reuși să obținem reglementarea corectă a activității industriale, astfel încât la Sebeș să nu mai avem calitatea aerului "mediu" sau "rea"!