Și totuși, bacteriile au demonstrat o "inteligență" greu de bănuit și s-au adaptat mereu și mereu, până când au devenit practic imune la medicamentele antiinfecțioase clasice. Astfel, milioane de oameni au ajuns să se lupte cu lunile și uneori chiar cu anii, cu infecții cu bacterii banale (aparent), care nu cedează la antibiotice. Apelând la o corelare a medicamentelor de sinteză cu tratamentul natural, șansele de reușită a tratamentului antiinfecțios cresc enorm, așa cum o demonstrează practica ultimilor ani. Să cunoaștem, în continuare, care sunt remediile naturale cele mai eficiente contra infecțiilor stafilococice.
INFECȚII CU STAFILOCOCI
PLANTE MEDICINALE
* Echinacea - se administrează comprimate cu extract de plantă, câte 4-6 pe zi, în cure de 7 zile, urmate de 2 zile de pauză, apoi tratamentul se reia. Experiența a demonstrat, în infecțiile cu stafilococ auriu, mai ales, că administrarea acestui remediu, pe de o parte, ajută la vindecarea infecției, iar pe de altă parte, preîntâmpină apariția recidivelor.
* Sovârvul (Origanum vulgare) - cercetări făcute în Marea Britanie au arătat că extractele de sovârv sunt mult mai active contra stafilococilor decât orice antibiotic cunoscut în prezent. Și, cel mai interesant este că studiile au fost făcute pe tulpini de stafilococi recoltate de la persoane cu infecții intraspitalicești, tulpini care sunt cele mai rezistente la tratamentele cu antibiotice de sinteză. Contra infecțiilor stafilococice se ține o cură cu infuzie combinată de sovârv, din care se bea câte un litru pe zi, vreme de 15-30 de zile. Această infuzie se prepară astfel: șase lingurițe de pulbere se macerează 8 ore în jumătate de litru de apă, după care se filtrează, iar preparatul obținut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se opărește cu încă o jumătate de litru de apă, după care se lasă să se răcească și se strecoară. În final se combină maceratul anterior obținut cu infuzia, preparatul rezultat bându-se în 3-4 reprize, pe parcursul zilei.
* Lipicioasă (Galium aparine) - este o specie de sânziană albă, mai puțin cunoscută publicului larg, care crește întinsă pe pământ, agățându-se de plantele din jur, și care secretă pe tulpini o substanță foarte lipicioasă, de unde și denumirea populară. Se administrează pulberea de părți aeriene înflorite, câte 4 lingurițe pe zi, în cure de 30 de zile. Are efect puternic antiinflamator, stimulează imunitatea, acționează ca drenor limfatic, reducând congestia ganglionilor. Se poate aplica și extern, sub formă de compresă, pentru a elimina infecțiile stafilococice de la nivelul pielii.
ULEIURI VOLATILE
Sunt cele mai puternice substanțe antibiotice naturale, efectele lor de inhibare a dezvoltării și de distrugere a bacteriilor fiind egale ca intensitate și, uneori, chiar mai puternice decât cele ale antibioticelor de sinteză. Mai mult, tulpinile de stafilococi care au dezvoltat rezistență la antibioticele de sinteză nu pot dezvolta rezistență și față de uleiurile volatile secretate de către plante, varietatea chimică a acestor uleiuri fiind atât de mare, încât microorganismele nu se pot adapta în întregime la ele. Iată, în continuare, care sunt și cele mai eficiente uleiuri volatile pe care le găsim la noi în țară:
* Uleiul volatil de cimbru (Thymus vulgaris) și de lavandă (Lavandula officinalis) - cele două uleiuri se combină în proporții egale, iar din amestecul rezultat se iau câte 5 picături, de 4 ori pe zi, timp de 3 săptămâni. Fiecare doză se administrează diluată într-un pahar cu apă, care se bea imediat ce uleiurile au fost puse, pentru a nu avea timp să se evapore. Acest amestec are efecte foarte puternice contra infecțiilor cu stafilococ auriu, cu localizare în aparatul respirator sau urinar. Contra infecțiilor urinare produse de stafilococi se recomandă și băile de șezut cu apă fierbinte, în care s-au pus câteva picături din această combinație de uleiuri volatile.
* Uleiul volatil de busuioc (Ocimum basilicum) - se recomandă mai ales în infecțiile stafilococice care afectează sistemul respirator. Se iau câte 3 picături, de patru ori pe zi, în cure de două săptămâni.
APLICAȚII EXTERNE
* Ceaiul negru (Thea sinensis) - de data aceasta ne referim chiar la ceaiul negru, care, preparat sub formă de decoct combinat, aplicat în compresă, este foarte eficient contra impetigo. Decoctul combinat de ceai negru se prepară astfel: 6 lingurițe de pulbere se macerează 8 ore în jumătate de litru de apă, după care se filtrează, iar preparatul obținut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se fierbe cinci minute cu încă o jumătate de litru de apă, după care se lasă să se răcească și se strecoară. În final, se combină maceratul anterior obținut cu decoctul, lichidul rezultat folosindu-se pentru prepararea compreselor și pentru băi locale.
ALIMENTAȚIE
Următoarele indicații de alimentație sunt valabile în toate infecțiile bacteriene (inclusiv în cele streptococice), hrana sănătoasă fiind principalul pilon al redresării imunității, care la rândul ei este esențială pentru reușita oricărui tratament cu antibiotice, fie el natural sau de sinteză.
* Legumele roșii - ne referim aici la ardeii cu această culoare, la tomate, la morcovi, la varza roșie, la sfeclă. Ce au toate aceste vegetale în comun? Un conținut foarte mare de substanțe antioxidante și stimulente imunitare, cum ar fi: vitamina C, vitamina A, licopina, toate fiind de un imens ajutor în lupta cu infecțiile. Se consumă în cantități cât mai mari, nepreparate termic sau preparate la abur (în dispozitivul numit steamer).
* Zarzavaturile verzi - fie că este vorba de salata verde, de spanac, de pătrunjel, de mărar, de leurdă sau de ceapa verde, toate aceste bunătăți de sezon conțin o mare cantitate de clorofilă. Această clorofilă s-a dovedit a avea efecte antibiotice directe, dar este și un foarte bun protector al ficatului și al stomacului, în timpul tratamentului cu antibiotice de sinteză. Se consumă, așadar, în cantități cât mai mari aceste alimente, în timpul terapiei cu antibiotice.
* Iaurturile naturale - sunt un adevărat antidot pentru efectele toxice (mai ales asupra tubului digestiv) ale antibioticelor de sinteză și, în plus, sunt un foarte bun stimulent. De "vină" pentru aceste efecte sunt anumite bacterii prietenoase din iaurt, între care Lactobacillus bifidus și Lactobacillus acidophilus, care ajută organismul să lupte mai eficient contra infecțiilor cu bacteriile patogene.
* Cerealele integrale - au un conținut ridicat de fibre alimentare, catalizând procesele de detoxifiere ale organismului, foarte importante atât pentru îmbunătățirea capacității de apărare a organismului, cât și pentru combaterea efectelor secundare ale antibioticelor de sinteză. Se recomandă mai ales fulgii și făina integrală de grâu, orz, ovăz, secară, precum și hrișca.
* Condimentele aromatice - mai ales feniculul, chimenul, salvia, busuiocul, oregano sunt niște antibiotice naturale foarte puternice contra stafilococilor. Adăugate în mâncarea de zi cu zi, sunt un ajutor important la tratamentul antiinfecțios.
INFECȚII CU STREPTOCOCI
PLANTE MEDICINALE
* Mușețel (Matricaria chamomilla) - are efecte antiinflamatoare, analgezice, făcând mult mai ușor de suportat simptomele infecțiilor cu streptococi. Se consumă sub formă de infuzie combinată: 3 lingurițe de pulbere se macerează 8 ore în 250 ml de apă, după care se filtrează, iar preparatul obținut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se opărește cu încă 250 ml de apă, după care se lasă să se răcească și se strecoară. În final se combină maceratul anterior obținut cu infuzia, preparatul rezultat bându-se în 3-4 reprize, pe parcursul zilei.
* Un amestec de trei rădăcini - se face un amestec în proporții egale din pulberile (obținute prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea) de rădăcină de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra), rădăcină de brusture (Arctium lappa) și rădăcină de ciuboțica-cucului (Primula officinalis). Din acest amestec se prepară un decoct combinat astfel: 6 lingurițe de pulbere se macerează 8 ore în jumătate de litru de apă, după care se filtrează, iar preparatul obținut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se fierbe cinci minute, cu încă o jumătate de litru de apă, după care se lasă să se răcească și se strecoară. În final, se combină maceratul anterior obținut cu decoctul, preparatul rezultat consumându-se în 3-4 reprize, pe parcursul zilei. Acest amestec are proprietăți imunostimulente puternice, dar și o acțiune antibacteriană directă, fiind un adjuvant valoros la tratamentul cu antibiotice de sinteză.
ULEIURI VOLATILE
* Ulei volatil de salvie (Salvia officinalis) - este printre cele mai puternice antibiotice cunoscute, cu efecte atât contra streptococilor grup A, cât și contra streptococilor grup B. Se administrează câte 2-3 picături de ulei volatil, de patru ori pe zi, în cure de 21 de zile, urmate de 14 zile de pauză. Tratamentul este contraindicat copiilor sub 10 ani, deoarece poate avea efecte epileptizante asupra lor.
* Ulei volatil de eucalipt (Eucaliptus globulus) - are, la fel ca și salvia, efecte foarte puternice contra infecțiilor streptococice, mai ales asupra celor grup A. Se iau câte 5 picături, de patru ori pe zi, în cure de 1-2 săptămâni, fiind recomandat mai ales contra infecțiilor streptococice de la nivelul aparatului respirator. Cu uleiul volatil de eucalipt se fac și aromatizări ale încăperilor. Dispersat în aerul respirat, acesta distruge streptococii de la nivelul căilor respiratorii superioare.
APLICAȚII EXTERNE
* Apa cu sare - este incredibil de eficientă ca adjuvant contra infecțiilor streptococice la nivelul gâtului și al nasului. O linguriță de sare se dizolvă într-un pahar de apă fierbinte, în care se mai pun (dacă vrem să mărim eficiența) și 20 de picături de ulei de lămâie și o picătură de ulei de salvie. Cu acest preparat se fac gargare cât mai profunde, cu o durată de minimum 5 minute, de 2-3 ori pe zi. Sarea are efecte antibiotice directe, dar se pare că și stimulează imunitatea locală. Băile fierbinți cu sare (4 linguri la litru) sunt și ele foarte bune ca stimulente al imunității.
ALIMENTE-MEDICAMENT
* Usturoiul - se consumă câte 4 căței de usturoi zilnic, mestecându-se foarte bine înainte de a-i înghiți. Este un tratament cu efecte antibiotice incredibil de puternice, studiile de laborator arătând că nici un streptococ nu rezistă unei doze serioase de uleiuri volatile conținute în usturoi.
* Hreanul - se consumă sub formă de salată, combinat cu sfeclă roșie. Are efecte vitaminizante foarte puternice, stimulând imunitatea și ajutând astfel organismul să lupte împotriva infecției. În plus, are efecte antibiotice directe, fiind un ajutor deloc neglijabil pentru tratamentul medicamentos. Alte alimente cu efect antibiotic demonstrat împotriva streptococilor sunt ceapa, leurda și ardeiul iute.
* Mierea de albine - se consumă în locul zahărului (zahărul alb având imunosupresoare foarte puternice). Mierea naturală are efecte antibiotice directe, mai ales la nivelul gâtului, ajută la refacerea epiteliilor lezate de infecție, este un stimulent ușor al imunității.