E ușor de recunoscut: pielea e lucioasă și unsuroasă, porii măriți - lăcașuri ideale pentru puncte negre și coșuri. De vină este o supraproducție de sebum, care dă afară din "matcă". Dar "tot răul spre bine". Pielea grasă îmbătrânește mai greu decât pielea uscată, ridurile întârzie să apară, conturul obrazului nu se "prăbușește" pretimpuriu. Cu o condiție: să fie corect îngrijit. Întreținerea ideală a tenului gras se face cu produse cosmetice care dizolvă blând excesul de grăsime aflată pe suprafața pielii, fără să usuce sau să vatăme. Suprafața obrazului nu are nevoie de grăsime pentru a fi corect îngrijtă, ci de umiditate.
Rețete de preparat acasă
Pentru îngrijirea tenului gras, natura recomandă următoarele ajutoare: mușețelul, cimbrul, salvia, menta, anasonul, iaurtul, sucul de lămâie, albușul bătut, tărâțele de grâu, oțetul de mere, castraveții, roșiile, morcovii, argila și făina de orz.
Curățarea tenului
Demachiant din castraveți
Ingrediente: 1/2 castravete verde, 4 linguri ulei de măsline, 1 lingură suc de lămâie proaspăt stors, 2 linguri alcool de 50°.
Mod de preparare și folosire: curățați castravetele de coajă și dați-l pe răzătoarea mică. Adăugați celelalte ingrediente și amestecați-le bine. Puneți lichidul obținut într-o sticlă păstrată la frigider. În fiecare dimineață și seara, curățați-vă fața cu ulei de castraveți.
Hrănirea tenului
Cremă cu iaurt
Ingrediente: 1 linguriță iaurt natural (de la țărani), 1 linguriță cremă de față hidratantă.
Mod de preparare și folosire: amestecați într-o casoletă iaurtul cu crema de față (crema pe care o folosiți în mod obișnuit) și aplicați-o pe obraz, masând-o, pentru a pătrunde cât mai bine în piele. Veți avea o față ca o petală de trandafir.
Întreținerea tenului
Mască cu tărâțe de grâu
Ingrediente: 1 lingură tărâțe de grâu, puțin lapte cald, 1 linguriță de miere.
Mod de preparare și folosire: se amestecă tărâța cu laptele cald și mierea, până se obține o pastă. Se aplică pe față și se lasă să acționeze 30 de minute, apoi se spală cu apă călduță.
Mască cu gălbenuș de ou
Ingrediente: 1 gălbenuș, 1 linguriță ulei de migdale, câteva picături de lămâie.
Mod de preparare și folosire: amestecați gălbenușul de ou cu uleiul de migdale și sucul de lămâie, până ce obțineți o pastă omogenă. Aplicați-o pe față și gât, lăsați-o să acționeze 10 minute, apoi spălați-vă cu apă călduță.
Loțiuni pentru față
Au rolul de a împrospăta pielea după ce a fost curățată. Închid porii și protejează învelișul acid al pielii.
Oțet de mere pur
Ingrediente: 1 lingură apă minerală, 1 lingură oțet de mere
Mod de preparare și folosire: amestecați apa minerală cu oțetul de mere și ștergeți-vă bine fața, dimineața și seara, după ce ați curățat-o, în prealabil, cu demachiant. Nu vă mai clătiți obrazul.